Σακελλαροπούλου
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Αυτές είναι οι πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις που χειρίστηκε

Η κυβερνητική επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει συνδέσει το όνομά της με τη συνταγματικότητα του πρώτου μνημονίου και τη συνταγματικότητα της περικοπής του δώρου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

H επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την προεδρία της Δημοκρατίας  αγκαλιάστηκε θετικά από κάποιους, και καθότι όπως όλα δείχνουν, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και για το λόγο αυτό, χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις.

«Αξιολογώντας τις γενικότερες κινήσεις της θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μια σκληρή στράτευση υπέρ του δυτικού στρατοπέδου», αναφέρει στο Sputnik, ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου.

Υπόθεση Βίνικ

«Υπάρχει η σοβαρή καταγγελία της συναδέλφου Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι η υποψήφια για πρόεδρος διέπραξε, εν γνώσει της, κακοδικία, αναφορικά με την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, φέρνοντας την εσπευσμένα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακολουθώντας τις επιταγές της Δύσης», συμπληρώνει.

Μεταξύ άλλων η Ζ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι:

«Κατά τις τελευταίες 22 ημέρες επέδειξε πλήρη διαθεσιμότητα να κάμψει τις βασικές αρχές λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του κράτους δικαίου και να παραβιάσει τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, του Αλεξάντερ Βίννικ, εξυπηρετώντας την πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και τις πιέσεις από πλευράς των Κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γαλλίας».

Μνημόνιο

Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου ανατρέχει περίπου 10 χρόνια πριν, όταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2010 κρίθηκε συνταγματικό το μνημόνιο, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

«Τότε πρόεδρος ήταν ο  Παναγιώτης Πικραμμένος, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνηση , ενώ μεταξύ των δικαστών ήταν και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου . Τότε το ΣΤΕ τόνισε με τη θετική ψήφο της ότι το πρώτο Μνημόνιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και διεθνείς συμβάσεις». 

Για τους χειρισμούς του ΣΤΕ και της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, απέναντι στα μνημόνια, απαντά στο Sputnik η εργατολόγος Μαρία Τσίπρα:

«Για μένα κεντρικό και κομβικό σημείο για το σημείο όπου φτάσαμε και την πορεία που ακολουθήσαμε είναι η αναγνώριση της Συνταγματικότητας του πρώτου μνημονίου όπου εκεί προέδρευε ο κ. Πικραμμένος και όχι η κ. Σακελλαροπούλου. Θεωρώ ότι είναι μια συνολική στάση του ΣΤΕ, αν εξαιρέσω τους δικαστές που αντέδρασαν και έχουν μειοψηφία σε αυτά τα κομβικά ζητήματα. Το ΣΤΕ δεν βλέπει με κάποια ευαισθησία τα ζητήματα που σχετίζονται με τα μνημόνια. Η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν μέσα στην πλειοψηφία που έλαβε τις αποφάσεις, ωστόσο δεν θα πρέπει να στοχοποιηθεί προσωπικά».

Από την πλευρά του ο Γ. Χατζηαντωνίου τονίζει: «Το ζήτημα είναι ότι το ΣΤΕ δέχθηκε συγκεκριμένες εισηγήσεις από την πρόεδρο του για τις αποφάσεις του. Μπορεί να μην έκανε η ίδια τις εισηγήσεις για όλα τα ζητήματα, αλλά σε κάποιες κομβικές υποθέσεις ψήφισε θετικά».

Σκουριές

Στις αρχές του 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε τη συνέχιση των έργων στις Σκουριές. Κάτοικοι της περιοχής είχαν προσφύγει κατά των δραστηριοτήτων της αναδόχου εταιρείας που σύμφωνα με αυτούς είχαν προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή της Χαλκιδικής. Εισηγήτρια του Ε’ Τμήματος ήταν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Τον περασμένο Ιούλιο στην Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων «τεκμηριώνεται επαρκώς».

«Πριν από αυτό, το ΣΤ΄ Τμήμα είχε κρίνει ως αντισυνταγματική την περικοπή του δώρου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο σε επίπεδο Ολομέλειας κρίθηκε ότι η απόφαση είναι συνταγματική, προκαλώντας τελικά το δημόσιο αίσθημα περί δικαίου», επισημαίνει ο Γ. Χατζηαντωνίου.  

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Επικριτές της στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της καταλογίζουν ότι δεν εξέτασε τη συμφωνία των Πρεσπών, ως όφειλε.

Η απόφαση του ΣτΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν προέδρευε η κυρία Σακελλαροπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, που δεν μπορούν να υποβληθούν στον ακυρωτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Αν και πολιτικά με βρίσκει αντίθετο, νομικά δεν μπορώ να την αμφισβητήσω. Επικαλείται ένα ισχυρό νομικό επιχείρημα: το δικαίωμα της κυβέρνησης να υπογράψει συνθήκες. Μπορεί να αμφισβητηθούν κάποιες πλευρές τις συμφωνίας. Αυτό κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε τονίσει και να είχε εξετάσει τότε το ΣΤΕ, η πρόεδρος του και τα υπόλοιπα μέλη του. Με πάλλα λόγια, θα μπορούσε να είχε εξετάσει κάποιες πτυχές συγκεκριμένες», επισημαίνει ο Γ. Χατζηαντωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε βρεθεί απέναντι στην Εκκλησία, στη διαμάχη Εκκλησίας - Πολιτείας για την αναγραφή η όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

«Το ερώτημα παραμένει: Μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του ελληνικού λαού ένα απρόσωπο δεμένο στο άρμα της Δύσης;», καταλήγει ο Γ. Χατζηαντωνίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ