Πολιτική

Οι 87 μήνες των ΑΝΕΛ -Από τις αντιμνημονιακές αγκαλιές Καμμένου-Τσίπρα στο «ναυάγιο» των Πρεσπών

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στο πολιτικό σκηνικό στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με «friend request» στο facebook και ύστερα από 87 μήνες, οι ψηφοφόροι στις κάλπες της 26ης Μαΐου έκαναν «block και delete» το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Μέσα σε επτά χρόνια, καβαλικεύοντας το κύμα του «αντιμνημονίου», ο ιδρυτής τους, διέγραψε μια πορεία που τον οδήγησε στη θέση του συγκυβερνήτη στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας της «πρώτης φοράς αριστερά». Πολύ συχνά, όμως, τα παραμύθια, όπως αυτό που έζησε ο Πάνος Καμμένος, έχουν κι έναν δράκο, που στην περίπτωση του ήταν η ετυμηγορία των πολιτών και οδήγησε στην απόφαση να μη συμμετέχει το κόμμα του στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Τον Νοέμβριο του 2011 ο Πάνος Καμμένος διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και οριστικά από το κόμμα στις 13 Φεβρουαρίου 2012, όταν αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα. Η κρίση που μάστιζε τη χώρα και τα μέτρα λιτότητας είχαν δημιουργήσει εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη λαϊκίστικων κινημάτων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή την δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών καρπώνονταν κόμματα της αριστεράς με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος είδε το κενό που υπήρχε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και άδραξε την ευκαιρία.

Η εδραίωση των ΑΝΕΛ
Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου κόμματος, δημοσιεύοντας την ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολύ γρήγορα στο κόμμα εντάχθηκαν κι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν διαγραφεί από τη ΝΔ και στις εκλογές τον Μάιο του 2012 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν 670.329 ψήφους, ποσοστό 10,6% του εκλογικού σώματος και αναδείχτηκαν τέταρτο κόμμα. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές.

Η εκλογική επιτυχία και το κοινοβουλευτικό βήμα, από το οποίο ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυε επιθέσεις κατά των πολιτικών αντιπάλων του, που πολλές φορές χαρακτηρίστηκαν συκοφαντικές, εδραίωσε την παρουσία των ΑΝΕΛ. Ο κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εύκολο να βρεθεί, καθώς και τα δύο κόμματα βασίζονταν στην ρητορική του αντιμνημονίου, των κακών ξένων και του «παλιού πολιτικού συστήματος» που ευθυνόταν για την κρίση.

Το φλερτ των Τσίπρα – Καμμένου μετουσιώθηκε μέσα σε ένα βράδυ, τον Ιανουάριο του 2015 σε γάμο. Μπορεί το ποσοστό των ΑΝΕΛ να έπεσε στο 4,75%, αλλά, ήταν αρκετό για να εκλέξουν 13 βουλευτές και να διασφαλίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος εξασφαλίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παιδικό του όνειρο, όπως υποστήριζαν άσπονδοι φίλοι του και ξεκινά μια συμβίωση που κράτησε 4 χρόνια.

Εμεινε ο Καμμένος και μετά το δημοψήφισμα
Το καλοκαίρι του 2015, μετά το δημοψήφισμα και την μετατροπή του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ», εγκατέλειψαν τον Αλέξη Τσίπρα οι μισοί βουλευτές του, αλλά όχι ο Πάνος Καμμένος. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κατάφερε να μπει οριακά στη Βουλή, εξασφαλίζοντας το 3,69%, χάρις και σε μια έξυπνη διαφημιστική καμπάνια στην οποία μάθαινε τον «μικρό Αλέξη» να γράφει με το δεξί. Παραμένει συγκυβερνήτης και υπουργός Άμυνας και μαζί με τον Πρωθυπουργό, από πολέμιοι των μνημονίων, υπογράφουν και υλοποιούν το τρίτο μνημόνιο. Αυτή τη φορά ήταν στην πλευρά της εξουσίας στην οποία διατηρήθηκαν σφιχταγκαλιασμένοι σε «μια έντιμη συνεργασία», όπως φρόντιζε να επαναλαμβάνει συχνά ο κ. Καμμένος.

Οι όποιες αντιπαραθέσεις σημειώνονταν με στελέχη ή υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τον Νίκο Φίλη για το μάθημα των θρησκευτικών, έληγαν με νικητή τον υπουργό Άμυνας. Μπορεί κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδήλωναν σημάδια αλλεργίας για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, όμως η διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας, περιόριζε τις όποιες διαφωνίες στο επίπεδο της γκρίνιας.

Η συμφωνία στις Πρέσπες ήταν καταλύτης
Καταλύτης για εξελίξεις ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν η κόκκινη γραμμή των ΑΝΕΛ που πολύ γρήγορα ξέφτισε. Ο Πάνος Καμμένος διακήρυττε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην πάρει σάρκα και οστά. Ωστόσο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής το καλοκαίρι του 2018, η συμφωνία υπογράφτηκε, αλλά ο υπουργός Άμυνας συνέχιζε να υποστηρίζει ότι θα εμποδίσει την κύρωση της από τη Βουλή. Με αυτό το αφήγημα πρόλαβε να γιορτάσει αγκαλιά με τον Αλέξη Τσίπρα την έξοδο από το μνημόνιο στο Ζάππειο, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εναλλακτικά του σχέδια για να εμποδίσει την υλοποίηση της συμφωνίας ναυαγούσαν το ένα μετά το άλλο. Στις 13 Ιανουαρίου 2019 παραιτήθηκε από την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με αφορμή την επικείμενη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και ζήτησε την απομάκρυνση των στελεχών του κόμματός του από τα υπουργεία που κατείχαν.

Αυτοί που προτίμησαν τα υπουργεία
Η Έλενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Τέρενς Κουίκ και ο Βασίλης Κόκκαλης προτίμησαν τις υπουργικές καρέκλες, ενώ την συμφωνία ψήφισε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Πολύ λίγο, πολύ αργά» ήταν η φράση που περιέγραφε την στάση του Πάνου Καμμένου, αφού πλέον ούτε τη κύρωση της συμφωνίας μπορούσε να σταματήσει, ούτε να ελέγξει τα στελέχη του που έβλεπαν το πολιτικό του τέλος να πλησιάζει.

Στις ευρωεκλογές ήρθε η «ετυμηγορία» των πολιτών για τα πεπραγμένα της τετραετίας από τον Πάνο Καμμένο και ήταν βαριά. Από τους 670 χιλιάδες ψηφοφόρους του 2012, στις κάλπες της 6ης Μαΐου βρήκε την ψήφο 45 χιλιάδων και το ποσοστό κατακρημνίστηκε στο 0,8%.

«Για το λόγο αυτό, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και εγώ σήμερα αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την απόφασή μας να μην μετάσχουμε στις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα. Ακούσαμε τη φωνή του ελληνικού λαού», δήλωσε χθες ο Πάνος Καμμένος, που θα μείνει για πρώτη φορά εκτός Βουλής από το 1993.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...