Πολιτική

Έρχεται εκλογική πανωλεθρία για τον Τσίπρα: Κατάρρευση δείχνουν δύο κρυφές έρευνες - Σκοπιανό & Μάτι «γκρεμίζουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο γκάλοπ έχουν στα χέρια του στην κυβέρνηση, μετά τις εξαγγελίες για παροχές ή για χιλιάδες προσλήψεις. Τα αποτελέσματα των δυο ερευνών είναι άκρως απογοητευτικά καθώς, όπως λένε στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, η ψαλίδα όχι μόνο δεν κλείνει αλλά αντίθετα η διαφορά με τη ΝΔ διευρύνεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες που η ίδια η κυβέρνηση έχει παραγγείλει, η διαφορά είναι μεταξύ 8 και 12 μονάδων, κάτι που καθιστά αδύνατη τη μείωση της ψαλίδας τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα στην κυβέρνηση φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί εκλογική πανωλεθρία στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις δημοτικές εκλογές. Και ήδη ενισχύονται οι εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές εδώ και τώρα και να μην εξαντλήσει την τετραετία.

Κι αυτό γιατί πιστεύουν όσοι κάνουν τις εισηγήσεις ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χειρότερο στις εθνικές εκλογές με μια βαριά ήττα στις κάλπες του Μαΐου.

Το Μακεδονικό και το εκλογικό σώμα

Ως προς το Μακεδονικό όλα δείχνουν ότι αρχικά η κυβέρνηση το είδε ως κάτι που θα το ενέτασσε στο αφήγημά της. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν τις πρώτες ανακοινώσεις στις αρχές του 2018 είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων με αμερικανική μεσολάβηση. Ίσως εδώ να βρίσκεται και η αιτία της λανθασμένης εκτίμησης: μυστική διπλωματία σήμαινε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει δημόσια συζήτηση ούτε και να γίνει προσπάθεια εκτίμησης των αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι μετά από τόσα χρόνια θα ήταν μεγαλύτερο το τμήμα της κοινής γνώμης που θα θεωρούσε ότι είναι προτιμότερη η επίλυση μιας εκκρεμότητας και η ειρηνική συνύπαρξη από την εθνική γραμμή. Μάλιστα, φαίνεται πως εκτιμούσαν ότι στο βαθμό που οι ΗΠΑ και η ΕΕ στήριζαν τόσο ανοιχτά – και πιεστικά – την προοπτική συμφωνίας δύσκολα η ΝΔ θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση.

Γι’ αυτό το λόγο και φαίνεται ότι στοιχείο του πολιτικού υπολογισμού του Μαξίμου ήταν ότι το Μακεδονικό θα αποτελούσε πόλο ανακατατάξεων στο χώρο της δεξιάς και πιθανώς και αφορμή για νέους σχηματισμούς «καθαρής δεξιάς» που θα απομείωναν ανάλογα τη ΝΔ.

Όμως, φάνηκε ότι επρόκειτο περί πλάνης σε όλες τις πτυχές.

Από τη μια το Μακεδονικό φάνηκε ότι προσλήφθηκε από ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ως μια ακόμη υποχώρηση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μνημόνια βιώθηκαν ως απώλεια εθνικής κυριαρχίας και μια τέτοια κίνηση φαντάζει ως ένα ακόμη βήμα «εθνικής υποχώρησης» και από τα κομμάτια που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ (που μέχρι το 2015 είχε διεκδικήσει έντονα «πατριωτικό» προσδιορισμό). Επιπλέον, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η συμφωνία βιώθηκε ως μια ακόμη αρνητική εξέλιξη, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι πάντα εκεί υπάρχει το αντανακλαστικό ότι το «κράτος των Αθηνών» αποφασίζει σε βάρος των βορειοελλαδιτών.

Με αυτή την έννοια είχαμε μια συμφωνία που θα είχε εχθρική αντιμετώπιση σε συγκεκριμένες περιοχές και τμήματα του εκλογικού σώματος και ταυτόχρονα για πολλούς άλλους θα βιωνόταν ως μια ακόμη αχρείαστη υποχώρηση.

Αυτό το αντιλήφθηκε πολύ νωρίς και η αντιπολίτευση και αποφάσισε να μη χαρίσει αυτόν τον κόσμο στην ακροδεξιά. Από τη στιγμή που η ΝΔ δήλωσε κατά της συμφωνίας, όπως και το προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ τμήμα του ΚΙΝΑΛ, περιθώριο να ανατραπούν προς τα δεξιά οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν υπήρχε και το σχέδιο διάσπασης της ΝΔ ακυρωνόταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι βρέθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Από τη μια όντως ο κύριος όγκος των υποστηρικτών της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και ενός τμήματος στελεχών της κεντροαριστεράς με προέλευση την ανανεωτική αριστερά ήταν κοντά στην κυβέρνηση.

Όμως, ο συνολικός αριθμός των υποστηρικτών της συμφωνίας ήταν μειοψηφικός με τις περισσότερες έρευνες να δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων ήταν αντίθετοι. Ακόμη χειρότερα, για την κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά απόρριψης της συμφωνίας, ακριβώς στα κομμάτια που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 αλλά μετά αποστασιοποιήθηκαν από το κυβερνών κόμμα.
Οι επιπτώσεις από την τραγωδία στο Μάτι

Το δεύτερο εμπόδιο είναι η τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Εδώ οι απώλειες αφορούν πολύ περισσότερο τους ψηφοφόρους της Αττικής, μιας περιοχής που βίωσε με πολύ άμεσο τρόπο την τραγωδία.

Το πρόβλημα ήταν ότι η κυβέρνηση έδειξε μια πρωτοφανή ανικανότητα να διαχειριστεί μια έκτακτη ανάγκη γιατί δεν είχε κάνει καμία προετοιμασία ούτε είχε πάρει έγκαιρα μέτρα συντονισμού. Το μέγεθος της τραγωδίας σε συνδυασμό με την προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης επέτεινε την αίσθηση αυτή.

Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μια παράμετρο που από μόνη της εξηγεί εκλογική συμπεριφορά, αλλά όλα δείχνουν ότι σε συνδυασμό με τα συνολικότερα προβλήματα επέτεινε την αίσθηση ότι είναι μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται πραγματικά για τους πολίτες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ