Πολιτική

ΑΝ.ΕΛ.: Η άνοδος και η πτώση

Από τη διαγραφή Καμμένου από τη ΝΔ και την είσοδο στη Βουλή μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών και την μάχη για την πολιτική επιβίωση

Η πορεία του κινήματος του υπ. Αμυνας από το 10,6% και τους 33 βουλευτές του 2012 στη σημερινή κρίση που απειλεί την ύπαρξή του

Tην πιο δύσκολη φάση της επταετούς πορείας τους διανύουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τα στελέχη τους να εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο το «καράβι» και τα δημοσκοπικά ευρήματα να «μουδιάζουν» ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι ψηφοφόροι διέψευσαν πανηγυρικά τους αριθμούς, ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα πράγματα πλέον είναι πιο κρίσιμα από ποτέ για τους ΑΝ.ΕΛ., που κινδυνεύουν με διάλυση. Πολλοί κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του κύκλου του πολλά υποσχόμενου κινήματος, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το διαδίκτυο και με βασικό κορμό στελέχη από τα «σπλάχνα» της... μνημονιακής Ν.Δ.

Προς ενίσχυση της άποψής τους επικαλούνται το γεγονός ότι στις πρώτες εθνικές εκλογές που συμμετείχαν οι ΑΝ.ΕΛ. εξασφάλισαν την τέταρτη θέση, με ποσοστό 10,6% και 33 βουλευτές, αριθμοί που στο πέρασμα των χρόνων συρρικνώθηκαν και πλέον το κόμμα μετρά μόλις 7 μέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, νούμερο που εκτιμάται πως θα μειωθεί περαιτέρω.

Ουσιαστικά, με τον κ. Καμμένο, από το σύνολο των βουλευτών του, συμπορεύονται απόλυτα μόλις δύο, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

Η εξαγγελία

Και όμως, στις 24 Φεβρουαρίου του 2012, όταν ο Πάνος Καμμένος, πρόσφατα διαγραμμένος από τον Αντώνη Σαμαρά, ανακοίνωνε το νέο πολιτικό εγχείρημά του, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά και οι προοπτικές για το νεοσύστατο κόμμα ευοίωνες. Αμεσα δήλωσαν τη συμμετοχή τους και ακόμα εννέα ανεξάρτητοι -πρώην «γαλάζιοι»- βουλευτές, που συμμετείχαν στις επόμενες εκλογές του Μαΐου, σε συνεργασία με τους πολιτικούς φορείς του Νότη Μαριά (Αντιμνημονιακοί Πολίτες) και του Γιάννη Δημαρά (Αρμα Πολιτών). Περισσότεροι από 670.000 πολίτες πανελληνίως εμπιστεύτηκαν τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ωστόσο στις επαναληπτικές κάλπες του Ιουνίου το κλίμα πόλωσης οδήγησε σε μείωση των ποσοστών του κόμματος κατά 3% (7,5%).

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους υπήρξαν οι πρώτες απώλειες, αφού διαφώνησαν με την πολιτική του προέδρου, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας Μιχάλης Γιαννάκης και οι Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Μανώλης και Γιάννης Κουράκος.
Το 2014 διαγράφηκε ο Γιώργος Νταβρής, ανεξαρτητοποιήθηκαν η Χρυσούλα Γιαταγάνα (που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή) και ο Κώστας Γιοβανόπουλος και μετά τις ευρωεκλογές, όπου οι ΑΝ.ΕΛ. έλαβαν 3,4%, οι Βασίλης Καπερνάρος και Μίκα Ιατρίδη, ενώ αντίθετα, με φόντο τις ευρωκάλπες, είχε ανακοινωθεί η συνεργασία με την «Πυρίκαυστο Ελλάδα» του Κώστα Ζουράρι.

Ο μοναδικός ευρωβουλευτής που εξελέγη υπό τη σημαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως συνεργαζόμενος, ο Νότης Μαριάς, αποστασιοποιήθηκε και τράβηξε τον δικό του, αυτόνομο δρόμο. Τον Οκτώβριο του 2014 διαγράφηκε και η Ραχήλ Μακρή, εκ των πλέον έμπιστων μέχρι πρότινος συνεργατών του Πάνου Καμμένου, η οποία πλέον είναι υποψήφια δήμαρχος Παλλήνης. Νέα μεταγραφή στους ΑΝ.ΕΛ. ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση και είχε διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ηταν η εποχή που το κόμμα του κ. Καμμένου, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριό του, θα συμπορευόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός με το οποίο διαφώνησε ο Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος επέστρεψε στη Ν.Δ.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οι ΑΝ.ΕΛ. κατορθώνουν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ποσοστό εισόδου τους στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 4,75% και εκλέγοντας 13 βουλευτές. Η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον γεγονός, ο Πάνος Καμμένος τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Αμυνας και η Ελενα Κουντουρά αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, ενώ από τους ΑΝ.ΕΛ. ορίστηκαν και τρεις υφυπουργοί. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου έφερε αναταράξεις στον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, με τον βουλευτή Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη να στηρίζει το «ναι» και να διαγράφεται από τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας πάντως την έδρα του στο κόμμα.

Ανατρέποντας δημοσκοπήσεις και προβλέψεις διάφορων πολιτικών αναλυτών, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατάφεραν να ξαναμπούν στη Βουλή, μετά τη σύναψη και την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Ελαβαν 3,69% και εξέλεξαν 10 βουλευτές. Η συμπόρευση με τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε από εκεί που είχε μείνει από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Νίκος Νικολόπουλος διαγράφηκε από την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., επειδή είχε ψηφίσει νομοσχέδιο με δημοσιονομικά μέτρα επί της αρχής, όμως καταψήφισε συγκεκριμένα άρθρα.

Θρυαλλίδα εξελίξεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που έβαλε σε νέες περιπέτειες το κόμμα του κ. Καμμένου. Τον Ιούνιο του 2018 διεγράφη ο Δημήτρης Καμμένος και ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν η εκπρόσωπος Τύπου Μανταλένα Παπαδοπούλου και ο Θανάσης Μπέλτσος, στενός συνεργάτης του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Λίγες μέρες αργότερα, σειρά να αποχωρήσει είχε ο γραμματέας του κινήματος Θύμιος Δρόσος, ενώ ξένο σώμα αποτελεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας για τα Σκόπια, προκαλώντας την οργή του κ. Καμμένου.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., με τον ερχομό της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, απαιτεί μετ' επιτάσεως να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση τα στελέχη του κόμματός του, κάτι όμως που δεν φαίνεται καθόλου βέβαιο. Η Ελενα Κουντουρά έχει διαμηνύσει πως και στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες θα πράξει κατά συνείδηση, όπως κάνει πάντα, συνεχίζοντας παράλληλα την έντονη δραστηριότητά της στο υπουργείο Τουρισμού, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει πάρει αποστάσεις από το κόμμα και σημειώνει ότι θα παραιτηθεί μόνο αν της το ζητήσει ο πρωθυπουργός, ενώ τη σιωπή έχουν επιλέξει οι Γιώργος Μαυραγάνης και Βασίλης Κόκκαλης. Από εκεί και πέρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Κώστας Ζουράρις δεν θα τη στηρίξει, θα στηρίξει όμως την κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας της.

Αν μη τι άλλο, πολλοί οι πονοκέφαλοι για τον Πάνο Καμμένο, που δίνει τον ύστατο αγώνα για την πολιτική επιβίωση του ίδιου και του κόμματός του.

dimokratianews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...