Σαρωτικές πολιτικές ανακατατάξεις αναμένονται μετά διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
Η επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις στη δομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας μιας και όπως όλα δείχνουν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις θα υπερψηφίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να διαγράψει τους παραπάνω βουλευτές με αποτέλεσμα να πάψει να υφίσταται η ΚΟ του κόμματος.
Όμως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από τον Πάνο Καμμένο. Ποιος όμως μπορεί να είναι αυτός ο αιφνιδιασμός; Ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα είπε ότι έχει επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές. Άρα αυτό σημαίνει ότι θέλει να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο.
Στον αντίποδα άλλη μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που υπό προυποθέσεις κινδυνεύει με διάλυση είναι το Ποτάμι, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως ο Σπύρος Δανέλλης φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη καθώς έχει πει ότι θα υπερψηφίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Πλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις που εν πολλοίς θα κρίνουν το μέλλον του κόμματός του στη Βουλή, καθώς στην περίπτωση διαγραφής του κ. Δανέλλη τότε θα πάψει να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής ο ελάχιστoς αριθμός Βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας είναι πέντε, αν τo Κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή. Στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης ή διαγραφής βουλευτών οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες παύουν να υφίστανται καθώς οι πρόεδροι των κομμάτων δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις ως πολιτικοί αρχηγοί, και δεν θα έχουν εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ακόμη τα κόμματα δεν θα μπορούν να ορίζουν εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Βουλής.
Ακόμη τα πολιτικά κόμματα δεν θα έχουν γραφεία στη Βουλή, ενώ θα περιοριστεί και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων οι οποίοι σήμερα απασχολούνται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.