Μία από τις πλέον... ρωσόφιλες χώρες στον κόσμο -και αυτές δεν είναι πολλές- φαίνεται πώς είναι η Ελλάδα, λαμβανομένων υπόψη των συμπερασμάτων που προκύπτουν από έρευνα, με τίτλο: «Image of Putin, Russia Suffers Internationally», που διεξήχθη από το Pew Research Center, με επικεφαλής τον Clark Letterman.
Η έρευνα μελέτησε τον αντίκτυπο που έχει η προσωπικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τρόπο που τον αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου διεθνώς, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ρωσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως η Ρωσία δεν χαίρει θετικής άποψης, καθώς μόνο το ποσοστό του 34% του κόσμου εκφράζει ευνοϊκή άποψη για τη Ρωσία, ενώ περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού (26%) έχει εμπιστοσύνη στον Πούτιν ότι θα πάρει τις σωστές αποφάσεις στις παγκόσμιες υποθέσεις. Στην Ελλάδα, το ποσοστό «εμπιστοσύνης» στην ικανότητα του Πούτιν να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις ανέρχεται στο 45%, ενώ ένα ποσοστό 55% δεν έχει και σε τόσο μεγάλη... υπόληψη την κρίση του Ρώσου προέδρου σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
Μόνο σε τέσσερις χώρες οι θετικές απόψεις για τη Ρωσία ξεπερνούν το 50%: στις Φιλιππίνες (63%), την Τυνησία (55%), τη Νότια Κορέα (53%), αλλά και την Ελλάδα (52%).
Για τους Έλληνες, επίσης, η Ρωσία προβάλλει ως αναδυόμενη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα, καθώς το 65% εκτιμά ότι ο ρόλος της σήμερα είναι πιο σημαντικός απ' ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Το 26% τον θεωρεί σημαντικό, ενώ το 7% εκτιμά ότι είναι λιγότερο σημαντικός, σε σχέση με πριν από μια δεκαετία.
Όσον αφορά την άποψη της νεολαίας σε 10 από τις 25 χώρες που ερευνήθηκαν, οι νέοι ενήλικες ηλικίας 18 έως 29 ετών έχουν μια πιο ευνοϊκή άποψη για τη Ρωσία απ' ό,τι οι ηλικίας 50 ετών και άνω. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαφορές κατά ηλικία εντοπίζονται στην Τυνησία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, όπου υπάρχει τουλάχιστον διαφορά ύψους 20% μεταξύ των απόψεων των νεότερων και των μεγαλύτερων ενηλίκων.
Ακόμα, η επιρροή της Ρωσίας στα παγκόσμια δρώμενα φαίνεται πως αυξάνεται καθώς έξι στα δέκα άτομα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Τυνησία βλέπουν την επιρροή της Ρωσίας να αυξάνεται, ενώ περίπου το ήμισυ στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν.
Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για σωστές αποφάσεις στις παγκόσμιες υποθέσεις είναι γενικά χαμηλή. Στις 25 χώρες που ερωτήθηκαν, μόνο το 26% έχει εμπιστοσύνη στον Πούτιν να κάνει το σωστό, έναντι 63% που δεν το κάνουν. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με το 81% των Ρώσων που εκφράζουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πούτιν.
Ο Πούτιν δεν είναι ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης, του οποίου η διεθνής εικόνα δεν είναι ευνοϊκή. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόνάλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Σι Ζινπίνγκ.