Χαμός έχει ξεσπάσει στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις Αντώναρου. Ο Ευάγγελος Αντώναρος επιβεβαίωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2008 κάποιοι εισηγήθηκαν την έξοδο του Στρατού στους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές μετά από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος με αφορμή τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τα γεγονότα τον Δεκέμβριο του 2008 καλεί με ανάρτησή του στο facebook τον πρόεδρο της ΝΔ να σιωπά για θέματα που δεν γνωρίζει.
«Όταν είσαι σχεδόν άκαπνος στην άσκηση πραγματικής πολιτικής, την πατάς συχνά και διατυπώνεις διάφορες μπούρδες. Όπως οι επαναλαμβανόμενες τον τελευταίο καιρό αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 - που τείνουν να του γίνουν εμμονή» γράφει ο κ. Αντώναρος και συνεχίζει:
«Εμμονή, βέβαια, που δεν είναι καινούργια. Θυμίζω: Ένας από τους λόγους που επικαλέσθηκε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ το 2015 για να μη ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ότι δήθεν "χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας τον Δεκέμβριο του 2008".
Του έχει σφηνωθεί, βλέπετε, στο μυαλό μια ερμηνεία εκείνων των γεγονότων που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Θεωρεί προφανώς ότι πρόκειται για μια κινητοποίηση εξτρεμιστικών δυνάμεων της Αριστεράς την οποία η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν μπόρεσε -- ή δεν θέλησε κατά πως ακούγεται -- να την αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι είτε αφελής, είτε απληροφόρητος (αν και θα μπορούσε να ενημερωθεί από το άμεσο συγγενικό του περιβάλλον). Πιθανόν και τα δύο. Γιατί τα γεγονότα εκείνα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολυεπίπεδα από όσο θέλουν να αντιληφθούν οι θιασώτες (τότε και τώρα) μαζικής κρατικής βίας με σκοπό την αμφίβολη καταστολή και την σχεδόν σίγουρη πρόκληση δεκάδων θυμάτων στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε.
Οι παράγοντες που επεδίωκαν αναταραχή και ό,τι συνεπάγεται αυτό ξεπερνούσαν τις περιορισμένες δυνατότητες δράσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Άλλοι ήταν που πάτησαν το κουμπί. Γι αυτό και η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή όσο κι αν επικρίθηκε ήταν, έστω και με κόστος, η ενδεδειγμένη. Κι ας ήθελαν μεμονωμένα στελέχη τότε αντιδράσεις αναντίστοιχες με την πρόσφατη ελληνική ιστορία.
Επίσης σε δηλώσεις του στο ρασιόφωνο 24/7 πρόσθεσε χαρακτηριστικά
Ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε «πολύ σύνθετα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου» και σημείωσε ότι «το 2008 έγινε οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με συνέργεια παραγόντων του εσωτερικού και του εξωτερικού».
Εδώ είναι το.. ζουμί της δήλωσης Αντώναρου. Ναι μεν οι αριστεριστές έκαψαν την Αθήνα, όμως αυτοί παρακινήθηκαν από παράγοντες του εξωτερικού. Δεν τους κατονομάζει βέβαια, αλλά το μυαλό μας πάει σε γνωστά κέντρα.
Μην ξεχνάμε πως ο Κ. Καραμανλής εκείνη την περίοδο είχε συμφωνήσει με τον Ρωσικό παράγοντα. Ακολούθησαν οι φωτιές και το κάψιμο της Αθήνας.
Ελπίζω έστω και αργά να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι καλό είναι να σιωπά για θέματα που δεν γνωρίζει αντί να χαϊδεύει συνειδητά τα αυτιά κάποιων» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Αντώναρος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Δείτε το post:
Το παρασκήνιο της εποχής
Στη συνεδρίαση αναλύονται τα χαρακτηριστικά των διαδηλώσεων και των επεισοδίων και πέφτει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο παρέμβασης του στρατού και κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Στην πρόταση αυτή υπάρχουν όμως σοβαρές διαφωνίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικαλείται ακριβώς το γεγονός ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη και τονίζει το φόβο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο εάν ληφθεί τέτοια απόφαση ή εάν δοθεί εντολή στην αστυνομία για πιο σκληρή στάση. Τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει εάν υπάρξει και δεύτερος νεκρός είτε από την πλευρά των διαδηλωτών είτε από την πλευρά των αστυνομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης υποστηρίζει από την πλευρά του ότι τις ζημιές μπορεί η κυβέρνηση να τις πληρώσει, εάν υπάρξει όμως κι άλλος νεκρός ή νεκροί δε θα μπορεί να τους φέρει πίσω. Δηλώνει επίσης ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών σε καταστήματα, που είναι ήδη εκτεταμένες και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Στη συζήτηση αναλύονται οι ιδιαιτερότητες των ταραχών και λαμβάνεται υπόψη ότι δεν πρόκειται για μία μεγάλη διαδήλωση που θα μπορούσε να ελεγχθεί αστυνομικά, αλλά για πολλές ταυτόχρονες και ασύνδετες μεταξύ τους ομάδες, καθώς και ότι δεν ξεκινούν από ένα σημείο ή από τα Εξάρχεια όπως συνήθως, αλλά από διάφορες περιοχές της Αθήνας και κυρίως ότι με την αναταραχή στους δρόμους έχουν ξεχυθεί και στοιχεία άσχετα με τους διαδηλωτές, τα οποία και συνδέονται με το πλιάτσικο σε καταστήματα.
Ο Καραμανλής εν τέλει παίρνει την απόφαση. Επιλέγεται η αμυντική στάση της αστυνομίας, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί πολύ μεγάλο το ρίσκο να υπάρξουν κι άλλοι νεκροί, διαδηλωτές ή αστυνομικοί. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμά, ο κίνδυνος πια δε θα αφορά στην πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, αλλά στο φόβο ενός νέου εμφυλίου. Η ατμόσφαιρα των ημερών εκείνων μύριζε άλλωστε μπαρούτι.