Εκτός της επίσημης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Σκοπιανό εμφανίζεται ο βουλευτής του κόμματος Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος αφενός δεν απέρριψε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε χτες, αφετέρου δήλωσε πως θα «προτιμούσε να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, και αναφορικά με το συλλαλητήριο, επεσήμανε πως αυτό «ήταν μεγάλο σε πλήθος κόσμου ήταν γνήσια λαϊκή κινητοποίηση και σίγουρα δεν υποκινήθηκε από ακραία και εθνικιστικά στοιχεία παρά την συμμετοχή τους σε αυτό».
Ο κ. Μιχελογιαννάκης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν τα άρθρα του συντάγματος των Σκοπίων που εκφράζουν αλυτρωτισμό, αφού «η ύπαρξη άρθρων που αναφέρονται σε υπόδουλους ομοεθνής που κατοικούν σε κατεχόμενα εδάφη και πρέπει να απελευθερωθούν εμποδίζουν την οποιαδήποτε συμφωνία». Εξέφρασε την επιθυμία του να «υπάρξει σύνθετη ονομασία και το δυνατόν να μην περιέχεται ο όρος Μακεδονία π.χ. Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν τρία στάδια με βάση το σχέδιο Νίμιτς, 1ον Η ονοματολογία, 2ον Η αποδοχή από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ του ονόματος και 3ον Τα συνταγματικά και αλυτρωτικά ζητήματα». Ενώ συμφώνησε με την θέση του Ν. Κοτζιά ότι η ψήφος δεν είναι θέμα κομμάτων αλλά βουλευτών και ότι ελπίζει η συνάντηση του Νταβός να αποφέρει καρπούς και στην ονομασία και τα άρθρα του συντάγματος του γειτονικού κράτους.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όχι τα κόμματα απάντησε ότι τα κόμματα έχουν κάνει εγκληματικά λάθη παγώνοντας την διαδικασία για 27 χρόνια και ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα εμφανίζονται διχασμένα και χωρίς ξεκάθαρη γραμμή.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο «Έθνος», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει πως«Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος 'Μακεδονία', χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».