Ηλεκτροσόκ στην Κυβέρνηση μετά τα νέα γκάλοπ που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και την παρέμβαση Καραμανλή ο οποίος τόνισε πως "δεν υφίσταται Μακεδονικό Έθνος, αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτος αποδεκτό". Η Κυβέρνηση δεν περίμενε ούτε την αντίδραση, την ήπια αυτή αντίδραση της Εκκλησίας, την οργισμένη αντίδραση των παμμακεδονικών φορέων και κάνει πλέον δεύτερες σκέψεις ειδικά αν το συλλαλητήριο αποδειχθεί ογκώδες...
Στους ΑΝ.ΕΛ επικρατεί νευρικός κλονισμός. Μόλις πριν δύο ώρες διέψευδαν την πληροφορία για δημοψήφισμα στο Σκοπιανό.
Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ με μανιφέστο που κυκλοφορεί αύριο ζήτησε όντως δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων και μάλιστα τους καλεί να ψηφίσουν αρνητικά στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Δείτε το Βίντεο
Το άρθρο του θα δημοσιευθεί στην Κυριακάτικη Δημοκρατία.
Με αυτή την κίνηση ο κ. Καμμένος, παίρνει σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία, παρότι στο μίνι υπουργικό συμβούλιο είχε πει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα όνομα που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο Μακεδονία αλλά με λατινικούς χαρακτήρες.
«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί στην «Δημοκρατία».
Ο Πάνος Καμμένος επισημαίνει ότι «συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».
Το αίτημα του αναμένεται να γίνει επίσημο τη Δευτέρα στη Βουλή, όπου θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Η θέση του Πάνου Καμμένου υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων δημιουργεί νέα δεδομένα, σε μία χρονική στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για το γειτονικό κράτος.
«Δεν θα παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας» - Τι είπε στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε καταρχήν ότι "παράλληλα με τον άξονα σταθερότητας που δημιουργεί η Ελλάδα στον Νότο", καλείται να παίξει "ένα σημαντικότατο ρόλο, προς τα Βόρεια, προς τα Βαλκάνια" σημειώνοντας ότι ήδη μαζί με την Κύπρο έχουν δημιουργηθεί διμερείς και τριμερείς σχέσεις με την Βουλγαρία και την Ρουμανία, ενώ "έχουμε δέσει πάλι τις σχέσεις μας με την Σερβία" και "καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε με την Αλβανία σε σχέση με την ΑΟΖ". Η Ελλάδα "μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων".
Αναφέροντας ότι "ήλθε η ώρα να λυθεί και το θέμα των Σκοπίων" τόνισε ότι "οι βόρειοι γείτονές μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η μόνη τους ελπίδα και η μόνη τους λύση είναι να δεχθούν μια λύση που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα. Η μόνη τους πόρτα για να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, είναι να έλθουν δίπλα μας και να τους βοηθήσουμε. Να τους παρέχουμε ασφάλεια και επενδύσεις. Να τους βοηθήσουμε σε αυτή τη νέα αρχή, πλέον, της Ελλάδας να είναι κοντά".
Για να γίνει όμως αυτό, "θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μακεδονία και το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας", υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, ο οποίος αναφερόμενος στη συνέχεια στα γραφόμενα συγκεκριμένου δημοσιογράφου, είπε ότι "δεν υπάρχουν κυβιστήσεις στους ΑΝΕΛ, δεν υπάρχουν αλλαγές πορείας".
"Από το συνέδριό μας είπαμε ότι δεν υποχωρούμε στον ελληνικό όρο "Μακεδονία" και βεβαίως ο ελληνικός όρος "Μακεδονία" είναι και το "new Μακεδονία" και το "upper Μακεδονία" και το "κάτω Μακεδονία" πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι "η Μακεδονία είναι η μία και ελληνική όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας".
Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ επιθυμούν λύση "και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε. Αλλά υπάρχουν σλαβικοί όροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους οποίους αποδεχόμαστε, όπως το "Βαρντάρσκα" και το οποίο ουσιαστικά είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός τον οποίον είχαν πριν αρχίσουν οι ιστορικές ανατροπές".
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η ιστορία αυτή "ξεκίνησε με την τσαρική Ρωσία που επεδίωξε το 1878 να παραχωρηθούν στην Βουλγαρία τα εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης, τότε υπό οθωμανική κατοχή και συνεχίστηκε με την Σοβιετική Ένωση η οποία το 1924 ζήτησε από τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Βαλκανίων να βοηθήσουν στην δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης. Συνεχίστηκε με τους Βούλγαρους και τις εθνοκαθάρσεις του 1913 και του 1943 και ολοκληρώθηκε με τον Τίτο το 1944 που αναγνώρισε την περιοχή του Βαρδάρη ως μία από τις 6 δημοκρατίες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με το όνομα "Μακεδονία". Σημειωτέον, το 1934, το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας δεν αναγνώριζε την ύπαρξη "μακεδονικής εθνότητας", ενώ το 1940 υπό τον Τίτο δέχθηκε να είναι χωριστό έθνος στα Βαλκάνια. Το 1956 το ΚΚ Βουλγαρίας βλέποντας ότι η Γιουγκοσλαβία κερδίζει το παιχνίδι, αλλάζει πολιτική και αποφασίζει ότι δεν υπάρχει "μακεδονικό έθνος, γλώσσα και ιστορία" και επίσης ότι δεν υπάρχει "μακεδονική μειονότητα" στο Πιρίν, το δε 1992 πρώτη αναγνώρισε τα Σκόπια ως κράτος και όχι ως έθνος, που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει γλώσσα, πολιτισμό και ταυτότητα.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα στις συνομιλίες, "είχε ως όπλο την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είναι η επικυρωμένη απόφαση που ισχύει ακόμα και σήμερα και βεβαίως την απόφαση της Λισσαβόνας του ιδίου έτους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας: ότι δεν θα αποδεχθεί τον όρο "Μακεδονία" ή παραγωγά του στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα".
Αντί η πολιτική ηγεσία της χώρας "να στηριχθεί στο αυταπόδεικτο", τουτέστιν ότι "η Μακεδονία ανήκει στην ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό" και ως εκ τούτου το όνομα "Μακεδονία" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους και ως εκ τούτου εναπόκειται στα Σκόπια να βρουν όποιο άλλο όνομα θέλουν, "παρουσίασε ένα πολιτικό ερασιτεχνισμό" παρατήρησε ο κ. Καμμένος. "Ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εμφανίστηκε ως μακεδονομάχος, υπογράφοντας συμφωνία με το όνομα "Μακεδονία". Ο Σαμαράς έκανε την πρώτη προδοσία στο όνομα της Μακεδονίας.
Ερασιτεχνισμό εν συνεχεία επέδειξε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις 16 Δεκεμβρίου 1991" είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως "το μεγάλο έγκλημα έγινε το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία" και υπενθυμίζοντας ότι τότε ως βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε "ως προδότη τον Σημίτη και την Ενδιάμεση Συμφωνία, διότι αυτή έδωσε το όνομα ΠΓΔΜ βάζοντας το "πρώην" στο Γιουγκοσλαβική και όχι στο Μακεδονίας".
"Η προδοσία που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη το 1995 και συνεχίστηκε με διάφορες άλλες υπογραφές τύπου Γιώργου Παπανδρέου, ήλθε να επιλυθεί το 2007 και λέμε ότι επιμένουμε στην πολιτική του Βουκουρεστίου, δηλαδή στο erga omnes, δεν περιλαμβάνει πουθενά τον όρο "Μακεδονία" όπως περιγράφει η κ. Μπακογιάννη, αλλά όπως ο Κώστας Καραμανλής βεβαίωσε την Βουλή" είπε ο κ. Καμμένος. "Άρα το "Βουκουρέστι", δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό της η κ. Μπακογιάννη, αλλά αυτό που σχεδίασε ο Κώστας Καραμανλής βάζοντας βέτο στην πολιτική της κ. Μπακογιάννη" συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, "ο οποίος απέδειξε με το Κυπριακό ότι δεν δέχεται σχέδιο Ανάν", "να διαπραγματευθεί όνομα το οποίο δεν θα φέρει το ελληνικό όνομα "Μακεδονία", αλλά θα φέρει όποιο όνομα θέλουν αυτοί σλαβικά και δεν θα περιλαμβάνει την "Μακεδονία", είτε λέγεται "πάνω", "κάτω" ή "νέα" (...) Μπορούν να δεχθούν μια τέτοια λύση, εξάλλου θα είναι ο μονόδρομός τους. Εμείς δεσμευόμαστε ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία, από την άλλη όμως αν υπάρξει λύση στην οποία δεν συμφωνούμε, θα ζητήσουμε την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και εκεί θα διαφωνήσουμε επισήμως με οποιαδήποτε ονομασία περιέχει τον όρο "Μακεδονία" υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε το ερώτημα στην ΝΔ, "με ποιά απόφαση είναι: με το "Βουκουρέστι" του Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν δέχεται τον όρο "Μακεδονία" ή με το "Βουκουρέστι" της κ. Μπακογιάννη και κάποιων επιχειρηματιών που προκειμένου να γίνει συμφωνία λένε "παραδώστε τα πάντα" και δέχονται και το "Νέα Μακεδονία" και το "πάνω Μακεδονία" και το "κάτω Μακεδονία". Εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα, είμαστε ξεκάθαροι, το πρόβλημα το έχουν αυτοί".
Ο κ. Καμμένος είπε ότι όποτε υπήρξε διαφωνία αρχών με τον ΣΥΡΙΖΑ: οι ΑΝΕΛ ψήφισαν αντίθετα, προσθέτοντας οτι αυτά που υποσχέθηκαν οι ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, αυτά θα υπηρετήσουν ανυποχώρητα.
Τι έλεγαν νωρίτερα πηγές των ΑΝΕΛ
Νωρίτερα, σήμερα, πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων «απάντησαν» στο ρεπορτάζ που έκανε λόγο για αίτημα του Πάνου Καμμένου να γίνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM, μετέδωσε πως ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει άμεσα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των Σκοπίων.
Πηγές των ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι «οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».
Γκάλοπ της Marc: Το 68% δεν θέλει την λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων
Σε γκάλοπ της εταιρίας Μarc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν την λέξη «Μακεδονία» στην νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα Σκόπια «να πούμε ναι σε όνομα με τον όρο Μακεδονία;» το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 23,6% απάντησε «ναι».
Μάλιστα, σε ποσοστό 64% δεν θέλουν την λέξη «Μακεδονία» ούτε και οι ψηφηφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, αντίθετη ως προς το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο είναι η στάση της κοινής γνώμης και σε αυτό το πεδίο, με το 81% να αμφισβητεί την «αισιοδοξία» των κυβερνώντων.
Παυλόπουλος: Να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση ανιστόρητων ονομάτων
Ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα έκανε απόψε από την Πάτρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο ανακαινισμένο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «το πόσο "δεμένοι" είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα εθνικά μας θέματα είναι και θέματα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».
Επιπλέον δε, όπως πρόσθεσε, «τα θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό» και εξήγησε:
«Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Δεύτερον, του συνόλου του διεθνούς δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Τέταρτον, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρωτίστως δε του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Εν κατακλείδι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».