Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι είναι οι μεγαλύτερες συμπαγείς εθνικά ομάδες που συγκαταλέγονται στις τρεις πρώτες εθνικότητες που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική αγορά ακινήτων για να αποκτήσουν άδειες παραμονής στο πλαίσιο σχεδίου που ξεκίνησε στην χώρα μας το 2014.
Η Ελλάδα χορηγεί πενταετείς άδειες παραμονής (και σε ορισμένες περιπτώσεις) υπηκοότητα σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ (294.000 δολάρια). Οι σύζυγοι του αγοραστή και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 21 ετών λαμβάνουν επίσης άδειες.
Από την έναρξη του προγράμματος, 4.193 αλλοδαποί έχουν εξασφαλίσει άδειες ή ιθαγένεια, συμπεριλαμβανομένων 797 Κινέζων.
Οι Ρώσοι πολίτες αγόρασαν 359 ακίνητα και απέκτησαν 802 βίζες για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Οι Τούρκοι πολίτες εξασφάλισαν 317 θεωρήσεις μέσω 137 αποκτήσεων ακινήτων.
Σχεδόν κανείς από τους 317 συνολικά Τούρκους δεν έχει επιλέξει τη διαμονή στην Ελλάδα. Ωστόσο, προχώρησαν σε αυτή την αγορά ως δικλείδα ασφαλείας με δεδομένη την ιδιαίτερα ασταθή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά όλα είναι πάντα σχετικά.
Ακολουθούν στην λίστα πολίτες του Λιβάνου, της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ουκρανίας, της Συρίας, των ΗΠΑ και της Ιορδανίας.
Μετά την αγορά των ακινήτων τους στο πλαίσιο του ελληνικού νόμου δεν είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία για τους αλλοδαπούς στις ιδιοκτησίες τους .
Μπορούν επίσης να ανανεώσουν την άδεια παραμονής μετά από πέντε χρόνια. Πολλοί από αυτούς τους αλλοδαπούς έχουν είτε νοικιάσει ακίνητα είτε τις χρησιμοποιούν ως εξοχικές κατοικίες, σύμφωνα με αναφορές.
Τα πρόγραμμα Golden Visa έχουν ξεκινήσει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Πορτογαλίας.
Η Κύπρος όμως αντιμετωπίζει πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή Τύπο, αφού έχει αναφερθεί πρόσφατα ότι πολλοί μεγαλο-επενδυτές από τις Φιλιππίνες έλαβαν θεωρήσεις μέσω «αμφίβολων» επενδύσεων.
Σε απάντηση, η Κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στους μεσίτες ακινήτων που ενεργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα στις δύο πλευρές λόγω πολλών «προβλημάτων».
Το πρόγραμμα αυτό μετά από απαίτηση ξένων κέντρων , δίνει την δυνατότητα αγοράς ιδιοκτησιών και υπηκοότητας σε ανθρώπους πολλές φορές αμφιβόλου παρελθόντος.
Ειδικά στην περίπτωση των Τούρκων που έρχονται στην Ελλάδα όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά και απαιτούν τεράστια προσοχή.
Η χώρα μας δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει «ξέφραγο αμπέλι» κανενός, ειδικά τώρα που ξεπουλιούνται όλα μισοτιμής στους δανειστές.