Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον θρησκευτικό διωγμό που έχει εξαπολύσει στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας. Όπως όμως αποκαλύπτεται, το πογκρόμ κατά των χριστιανών επεκτείνεται σαν μορφή επιδημίας στο Δημόσιο από προισταμένους δημοσίων υπηρεσιών που θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσουν «διωγμούς» έναντι των υπαλλήλων που θέλουν να εργάζονται έχοντας ένα εικόνισμα στο γραφείο τους.
Ας δούμε ολόκληρο το ρεπορτάζ και τις καταγγελίες.
Οπως αποκαλύψαμε και χτες, διευθύνουσα σύμβουλος κρατικού οργανισμού, που εποπτεύεται μάλιστα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατηγορείται από υπαλλήλους της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται ότι τους υποχρέωσε να βγάλουν θρησκευτικές εικόνες από τα γραφεία τους, αλλά και τα σταυρουδάκια από τον λαιμό τους, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση, αλλά και τις επίσημες καταγγελίες των εργαζομένων, τις οποίες ωστόσο η ίδια αρνείται μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.
Η καταγγελία που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα» είναι έγγραφη και επίσημη και έχει φτάσει ως το γραφείο του πρωθυπουργού.
Εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) κατήγγειλαν στο υπουργείο Παιδείας και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς ότι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Γιαννακοπούλου έχει ξεκινήσει διωγμούς εναντίον όσων φορούν ή έχουν στους χώρους της εργασίας τους χριστιανικά σύμβολα απαιτώντας την απομάκρυνσή τους.
Τα κείμενα των καταγγελιών σοκάρουν.
Η διευθύνουσα του ΕΟΠΠΕΠ κατηγορείται ότι παραμονές Δεκαπενταύγουστου πέταξε εικόνες της Παναγίας στο καλάθι των αχρήστων, ενώ προσπάθησε να αφαιρέσει σταυρό από τον λαιμό υπαλλήλου της ρωτώντας τη:
«Θα σε σώσει αυτό που φοράς στο λαιμό σου;»
Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει «παπαριές» τις θρησκευτικές εικόνες να και ζητάει από το προσωπικό του Οργανισμού να αποχωριστεί τα θρησκευτικά σύμβολα που έχει εντός του εργασιακού χώρου.
Η ίδια, πάντως, όλα αυτά τα αρνείται και κάνει λόγο για ψευδείς κατηγορίες εκ μέρους μερίδας εργαζομένων που έχουν ως στόχο να απαξιώσουν το έργο της που αφορά στην προσπάθεια διοικητικού εξορθολογισμού και οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού.
To χρονικό
Τετάρτη, 9 Αυγούστου.
H διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ, Οργανισμού που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, Ελένη Γιαννακοπούλου εκδίδει την απόφασή της για μετακίνηση και του γραφείου της προϊσταμένης Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών από τον 2ο όροφο του κτιρίου στο ισόγειο, όπως όριζε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού που είχε ληφθεί στις 27/7.
Η διευθύνουσα σύμβουλος μετακινεί την προϊσταμένη χωρίς την μεταφορά του αρχείου της, όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της καταγγελίας της. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 10 Αυγούστου, η διευθύνουσα σύμβουλος επισκέπτεται το γραφείο Τμήματος/Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών με σκοπό να επιληφθεί της μετακόμισης, όπως αναφέρει στην καταγγελία της η προϊσταμένη της εν λόγω Διεύθυνσης . Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, φτάνοντας στο γραφείο εργασίας της πρώην προϊσταμένης, η οποία βρισκόταν σε άδεια, άρχισε να ελέγχει τα έγγραφα που βρίσκονταν πάνω στο γραφείο.
«Θα σε σώσει ο σταυρός που φοράς;»
Τα όσα ακολουθούν στο περιεχόμενο της καταγγελίας ακούγονται απίστευτα, αλλά διατυπώνονται επωνύμως και ενυπογράφως από δύο υπαλλήλους:
«Τη στιγμή που διαπίστωσε την ύπαρξη της ιερής εικόνας της Παναγίας Θεοτόκου πάνω στο γραφείο της, την άρπαξε και την πέταξε σε καλάθι σκουπιδιών, λέγοντας ότι εδώ είναι υπηρεσία και δεν επιτρέπονται εικόνες στα γραφεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το μέρος μου και μόλις διαπίστωσε ότι φέρω σταυρό στο λαιμό μου φώναξε “τι είναι αυτά που φοράς”, άρπαξε τον σταυρό που φορούσα, ρωτώντας με αν νομίζω ότι θα με σώσει αυτό που φορώ. Συνεχίζοντας προχώρησε στο γραφείο εργασίας μου, λέγοντας να μαζέψω τις εικόνες από δω μέσα (τις οποίες αποκάλεσε “παπαριές”) αναφερόμενη στις μικρές εικόνες που έχω πάνω στο γραφείο εργασίας μου, ότι εδώ είναι υπηρεσία και δεν επιτρέπονται».
Σύμφωνα με την καταγγελία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, η διευθύνουσα σύμβουλος την απείλησε ότι θα την οδηγήσει στο Δ.Σ. με το ερώτημα της απόλυσης χωρίς να εξηγήσει τον λόγο και ότι «μου το φυλά ως απάντηση στην έκπληξη που της έκανα, διότι της έστειλα έγγραφη διαμαρτυρία κατά της εντολής της να αφήσω τα καθήκοντα της προϊσταμένης και να μεταβώ στο ισόγειο για να αναπληρώνω την υπάλληλο πρωτοκόλλου (μολονότι υπήρχε άλλη κατάλληλη υπάλληλος), γεγονός που συνιστούσε δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας μου».
Και συνεχίζει στην καταγγελία της:
«Αυτό που με συγκλόνισε βαθύτατα ήταν η στάση και η εντολή σχετικά με τις ιερές εικόνες και τα θρησκευτικά σύμβολα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, καθόσον έπληξε το θρησκευτικό μου συναίσθημα. Από καμία διάταξη νόμου ή κανονισμού δεν υποχρεούμαι να αποκρύπτω στον χώρο της εργασίας μου ότι είμαι μέλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, ούτε υποχρεούμαι να ανέχομαι μέσα στον χώρο της εργασίας μου την προσβολή ιερών αντικειμένων της Εκκλησίας όπου ανήκω. Εχω το δικαίωμα, όπως κάθε κάτοικος αυτής της χώρας ασχέτως θρησκεύματος, να φέρω πάνω μου θρησκευτικά σύμβολα της πίστης μου και να τα ’χω στη θέση εργασίας μου εφόσον δεν κωλύουν την εκτέλεση των υπηρεσιών μου (τέτοιο ζήτημα άλλωστε ουδείς προϊστάμενος μου έθεσε μέχρι σήμερα). Καμία επίσης ιεραρχική εξουσία δεν χορηγεί σε κανέναν προϊστάμενο το δικαίωμα να καταφέρεται με έργα ή λόγια εναντίον της θρησκευτικής πίστης, να προσβάλει ή να απαγορεύει θρησκευτικά σύμβολα- αντικείμενα που ανήκουν σε οποιονδήποτε εργαζόμενο του Οργανισμού».
«Με αφορμή το ανωτέρω εξαιρετικά οδυνηρό για μένα περιστατικό», καταλήγει στην καταγγελία της προς τον πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΟΠΠΕΠ Βασίλη Δαγδιλέλη, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον υφυπουργό Δημήτρη Μπαξεβανάκη και τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή, «ζητάω να μου απαντήσετε στην παρούσα αίτηση-αναφορά μου αν το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί με την εντολή της διευθύνουσας συμβούλου και αν απαγορεύει στους υπαλλήλους του Οργανισμού να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, είτε πάνω τους είτε στο γραφείο εργασίας τους».
Η δεύτερη καταγγελία
Οπως ήταν επόμενο, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών ενημέρωσε την υπάλληλο από το γραφείο της οποίας φέρεται να πετάχτηκε η εικόνα της Παναγίας στον κάλαθο των αχρήστων. Η υπάλληλος με επιστολή της διαμαρτυρήθηκε προς τον πρόεδρο Βασίλη Δαγδιλέλη και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού δηλώνοντας «δικαιολογημένα θιγμένη από το περιστατικό αλλά και από την υπηρεσιακή αυτή εντολή, η οποία αμφισβητεί την θρησκευτική μου ελευθερία ως πολίτη και εργαζόμενης».
Στην επιστολή της με τίτλο «Υπηρεσιακή εντολή αφαίρεσης θρησκευτικών συμβόλων - αντικειμένων ιδιοκτησίας μου από τον χώρο εργασίας μου», αναφέρει επί λέξει: «Ενημερώθηκα από τη συνάδελφό μου στις 10.8.2017 καθώς τελώ σε κανονική άδεια, τόσο για τη ρίψη από τη διευθύνουσα σύμβουλο κ. Ελένη Γιαννακοπούλου στα σκουπίδια την εικόνα της Παναγίας που έχω τοποθετημένη στο γραφείο της εργασίας μου, όσο για την εντολή της διευθύνουσας συμβούλου να μην υπάρχουν ιερές εικόνες στα γραφεία μας, επειδή πρόκειται για δημόσιο οργανισμό. Αισθάνομαι την ανάγκη να εξηγήσω το αυτονόητο, ότι η ιερή εικόνα βρίσκεται πάνω στο γραφείο εργασίας μου, φυσικά δεν εμποδίζει την παροχή υπηρεσιών μου και να δηλώσω ότι αισθάνομαι δικαιολογημένα θιγμένη από το περιστατικό, αλλά και από την υπηρεσιακή αυτή εντολή, η οποία αμφισβητεί τη θρησκευτική μου ελευθερία ως πολίτη και εργαζόμενης».
«Με έχουν στοχοποιήσει»
Η ίδια η κυρία Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για «παραμύθια» των εργαζομένων και μας απέστειλε ηλεκτρονικά την επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. Υποστηρίζει ότι ουδέποτε απαγόρευσε στους εργαζόμενους να φέρουν στο σώμα τους ή να εκθέτουν στα γραφεία τους θρησκευτικά σύμβολα και ισχυρίζεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο μεμονωμένων υπαλλήλων, οι οποίοι με τις ενέργειές τους αποσκοπούν στην ανακοπή μιας προσπάθειας διοικητικού ορθολογισμού και οικονομικής βιωσιμότητας του ΕΟΠΠΕΠ.
Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επιστολή της που έστειλε:
«Επιπλέον δηλώνω ότι δεν σχολίασα, ούτε απαγόρευσα σε οποιονδήποτε από τους υπαλλήλους του ΕΟΠΠΕΠ να φέρουν στο σώμα τους ή να εκθέτουν στον χώρο/γραφείο εργασίας τους θρησκευτικά σύμβολα και αυτονόητα σέβομαι απολύτως το δικαίωμα της θρησκευτικής τους έκφρασης με τους τρόπους που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται. Είμαι απολύτως πεισμένη ότι η συγκεκριμένη επιστολή εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών μεμονωμένων υπαλλήλων, οι οποίες κλιμακώνονται καθημερινά (από τη δημοσιοποίηση καταγγελιών για επινοημένα συμβάντα και την επίδοση δικαστικών επιστολών, μέχρι την προσφυγή σε διοικητικά δικαστήρια) με στόχο την ανακοπή προσπάθειας διοικητικού εξορθολογισμού και οικονομικής βιωσιμότητας του ΕΟΠΠΕΠ, η οποία έχει δρομολογηθεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, για την οποία ενημερώνω συστηματικά τον αρμόδιο, για την εποπτεία του Οργανισμού, υφυπουργό κ. Μπαξεβανάκη».
Η κυρία Γιαννακοπούλου ανέφερε ακόμα ότι το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ απέρριψε τους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας υπαλλήλου ως αβάσιμους και ανυποστήρικτους στη συνεδρίασή του στις 24/8/2017 δεσμευόμενη να αποστείλει κι αυτή την απόφαση στην εφημερίδα μας μόλις καθαρογραφεί. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η υπάλληλος που έκανε την καταγγελία δεν εκλήθη από το Δ.Σ ώστε να καταθέσει για το περιστατικό. Στελέχη του Οργανισμού με τα οποία επικοινωνήσαμε τόνισαν ότι το δικαίωμα της ακρόασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν είναι σωστό να λαμβάνεται καμία απόφαση ερήμην του ατόμου που έκανε την αναφορά.
Σύζυγος γ.γ. του Μπαλτά
Η κυρία Γιαννακοπούλου υπήρξε μέλος της δημοτικής παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» με αρχηγό νυν δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο. Η εν λόγω δημοτική παράταξη αποτέλεσε πόλο συσπείρωσης ενεργών πολιτών και σε αυτή συμμετείχαν ανένταχτοι αριστεροί, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Σχεδίου Β και των Οικολόγων Πράσινων.
Οπως αναφέρεται στο βιογραφικό της νυν διευθύνουσας συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ, η κυρία Γιαννακοπούλου σπούδασε Μαθηματικά στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1985 εργαζόταν στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώ παράλληλα ήταν καθηγήτρια και σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά ως φοιτήτρια στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, αργότερα στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στη συνέχεια στον Συνασπισμό, ενώ σήμερα είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σύζυγός της Δημήτρης Χασάπης διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επί Αριστείδη Μπαλτά.
Πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διευθύνουσας συμβούλου και προτού καν συμπληρώσει τρεις μήνες στη θέση της, εργαζόμενοι αλλά και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων-μελών του Δ.Σ. καταγγέλλουν ότι έχει διαμορφωθεί εν γένει αρνητικό και αντιπαραγωγικό εργασιακό κλίμα στον ΕΟΠΠΕΠ τόσο μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης όσο και εντός του Δ.Σ., το οποίο αντίκειται στην εξυπηρέτηση των αναγκών του Οργανισμού και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, ώστε να ανταποκρίνεται στους σκοπούς της σύστασης και της λειτουργίας του προς όφελος των πολιτών.
Εχει διαταραχθεί, λένε, η εργασιακή ειρήνη, καθώς η συμπεριφορά της νέας διευθύνουσας συμβούλου, σύμφωνα πάντα με καταγγελίες, οδήγησε υπαλλήλους του ΕΟΠΠΕΠ σε οικειοθελή παραίτηση από θέσεις ευθύνης (Νομική Υπηρεσία, Λογιστήριο και Διοικητικό Τμήμα), ενώ άλλοι εκφοβίζονται και τους ζητείται η παραίτησή τους.
Στοχοποιούνται διαρκώς εργαζόμενοι οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, με στόχο την επαγγελματική και ψυχολογική εξόντωσή τους και εν συνεχεία την αντικατάστασή τους. Από τις αρχές Ιουλίου έχουν καθαιρεθεί μια προϊσταμένη και τρεις ακόμη προϊστάμενοι τμημάτων με ταυτόχρονη υποβάθμισή τους σε απλά στελέχη. Οι εργαζόμενοι που υπέστησαν τη βλαπτική υπηρεσιακή μεταβολή προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο, από το οποίο αναμένεται έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής της απόφασης της διευθύνουσας συμβούλου.