Πολιτική

Προβοκατόρικη έρευνα για το μεταναστευτικό! Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη δουλεία στην Ευρώπη

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Με ελεεινή προβοκάτσια απαντάει η Ευρώπη των ισχυρών στην τεράστια προσπάθεια που κάνει η χώρα μας προκειμένου να ανταπεξέλθει στο τσουνάμι των μεταναστευτικών ρευμάτων των τελευταίων ετών.

Δεν φτάνει που η ολιγωρία και η ανικανότητα των ευρωπαϊκών οργάνων έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε ένα απέραντο hot spot για όσους αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Γηραιά Ήπειρο προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες τώρα μας κατηγορεί και αύξηση της δουλείας!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση της δουλείας σε κάθε περιοχή του κόσμου το 2017, με την άφιξη περισσότερων από 100.000 μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην εκμετάλλευση, ανέφεραν οι αναλυτές την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις αναφορές του KeepTalkingGreece.com, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο επίπεδο σκλαβιάς στο εργατικό δυναμικό τους στην ΕΕ.

Ο κίνδυνος σκλαβιάς στην γεωργία, στον κατασκευαστικό τομέα και σε άλλους τομείς αυξήθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ 20 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ σημείωσαν χειρότερα όρια από το 2016 στον ετήσιο παγκόσμιο δείκτη δουλείας από τη βρετανική εταιρεία αναλύσεων Verisk Mapleroft.

"Η μεταναστευτική κρίση έχει αυξήσει τον κίνδυνο των περιστατικών δουλείας που εμφανίζονται στις αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη", δήλωσε ο Sam Haynes, ανώτερος αναλυτής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Verisk Maplecroft.
Σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), υπάρχουν 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε επιχειρήσεις αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ο δείκτης, ο οποίος αξιολόγησε περιστατικά εμπορίας ανθρώπων ή δουλείας, καθώς και νόμους και επιβολή νόμου σε 198 χώρες, χαρακτήρισε τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία ως τις χώρες με το πιο δουλικό εργατικό δυναμικό στην ΕΕ.

“Όλες είναι βασικά σημεία εισόδου για τους μετανάστες στην περιοχή”, δήλωσε ο Verisk Maplecroft.

Περίπου 115.000 μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν κατά κύματα εντός του 2017 στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, με ποσοστό άνω του 80% να φτάνει στην Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Πολλοί συμφωνούν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για το ταξίδι και να καταλήξουν να εργάζονται ουσιαστικά δωρεάν, παγιδευμένοι από χρέη που οφείλονται στους πράκτορες που τους έφεραν πέρα από τα σύνορα, δήλωσε η Alexandra Channer, βασική αναλύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Verisk Maplecroft.

"Πολλοί παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ είναι τόσο χρεωμένοι σε μια συμμορία εμπορίας ανθρώπων ή ασυνείδητους πράκτορες που δεν έχουν καμία ελπίδα να πληρώσουν το κόστος", δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters.
Οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να διαχειριστούν αποτελεσματικά το ζήτημα της δουλείας λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων, πρόσθεσε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Βόρεια Κορέα διατήρησε το χειρότερο ρεκόρ δουλικής εργασίας, ενώ εκτός της ΕΕ η Τουρκία μπήκε στην κατηγορία "υψηλού κινδύνου".

 

Η Ινδία βελτιώθηκε περισσότερο, πηδώντας από την 15η στην 49η θέση στη σχετική λίστα, ενώ η Ταϊλάνδη σημείωσε επίσης σημαντικά κέρδη στον αγώνα κατά της δουλείας, ανεβαίνοντας 21 θέσεις στην 48η.

Ωστόσο, και οι δύο χώρες παρέμειναν αξιολογούμενες ως "εξαιρετικά επικίνδυνες", με σοβαρές καταχρήσεις που αναφέρθηκαν στις κατασκευές, σε οικοφδομικές εργασίες, στην παραγωγή ενδυμάτων, στη μεταποίηση, στην καλλιέργεια, στην αλιεία και στην παραγωγή καουτσούκ, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ