«Να πάρουν θέση» είπε για το «παρών» της ΝΔ στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων
Να πάρει θέση και «να ξεκαθαρίσει με ποιον είναι, με τον λαό, με τους δανειστές;» κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για το χθεσινό «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για τα κοινωνικά μέτρα στη Βουλή.
«Ας το πούνε στους ανθρώπους που θα πάνε στις περιοχές τους το Σαββατοκύριακο, γιατί δεν θέλουν να το κάνουν. Ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του κάποιες στιγμές. Το "παρών" -κατά την άποψή μου- δεν είναι εκείνο που θα έπρεπε για ένα πολιτικό κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θέλει να αναδειχθεί και κυβέρνηση κάποια στιγμή. Να πάρουν θέση. Με ποιον είναι; Με τον λαό, με τους δανειστές;» είπε η κ. Παπανάτσιου.
Η κ. Παπανάτσιου ενέταξε στη «φαρέτρα» των όπλων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το νομοσχέδιο που έρχεται, σήμερα, στην ολομέλεια της Βουλής και αφορά το πλαστικό χρήμα και την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
Ειδικότερα για τα αδήλωτα εισοδήματα είπε πως «είναι η τελευταία ευκαιρία» καθώς «από εδώ και μετά όλα διασταυρώνονται». Εξήγησε πως «από τη μέρα που ανέλαβε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ [...] έγινε ένα πρόγραμμα που καταφέρνει να διασταυρώνει πληροφορίες για τα εισοδήματα από το 2001 μέχρι σήμερα, που θεωρείται ότι είναι και το διάστημα που έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη απόκρυψη εισοδημάτων, η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, «μ' αυτή διασταύρωση, δυνάμει ο καθένας ελέγχεται και αποδεικνύει αν πραγματικά είναι σύννομος ή δεν είναι», ενώ και τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο, μέχρι στιγμής, είναι ότι θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα.
Η κ. Παπανάτσιου έδωσε διευκρινίσεις και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναφέροντας πως θα εξαιρεθούν κάποιες περιπτώσεις επαγγελματιών. «Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση κάποιος που κάνει έναν πολύ μικρό κύκλο εργασιών, ένα πολύ μικρό μπακαλικάκι σ' ένα χωριό με 200-300 κατοίκους να περιμένουμε να έχει POS για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί πλαστικό χρήμα» εξήγησε.
«Δεν θα γίνει σε όλους υποχρεωτικά, σε ορισμένες κατηγορίες θα μπει υποχρέωση. Εκεί που θεωρούμε ότι υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος φοροδιαφυγής και από εκεί και μετά σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει το πλαστικό χρήμα» επισήμανε η υφυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση του πλαστικού χρήματος, η κ. Παπανάτσιου είπε πως θα υπάρχει και όριο ηλικίας και ειδική μνεία για κάποιες περιπτώσεις (π.χ. ΑμΕΑ, φυλακισμένοι κ.ά).