Έντονους προβληματισμούς και φωνές για αναθεώρηση της αρχικής απόφασης να υπερψηφίσουν τους πρόσφατους κυβερνητικούς «μποναμάδες» προκλήθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη νέα τροπή που έλαβε η υπόθεση και τον κίνδυνο να ανατραπεί η απόφαση του Eurogroup για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Τα τηλέφωνα ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, «πήραν φωτιά» από το απόγευμα της Τετάρτης, πλην, όμως, δεν ελήφθη οριστική απόφαση για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία για λόγους εντυπώσεων ζήτησε η κυβέρνηση.
Οι διαβουλεύσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με το κοινοβουλευτικό επιτελείο του κόμματός του δεν κατέληξαν και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός της ημέρας, με επικρατέστερο σενάριο να προβάλει η αποχή των γαλάζιων βουλευτών από την ψηφοφορία.
Οι απόψεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης διίστανται καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να υπερψηφιστούν οι ρυθμίσεις για το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ άλλοι αντιτείνουν ότι δεν προέχει να καταγγελθεί ο κυβερνητικός τυχοδιωκτισμός που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας για να εξυπηρετηθούν ψηφοθηρικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων.
«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ακολουθεί μία πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια», πρόσθεσε.
«Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε», συμπλήρωσε. Και, χωρίς να αποσαφηνίσει αν οι βουλευτές της ΝΔ θα δώσουν εν τέλει θετική ψήφο όπως είχαν προαναγγείλει προτού να προκύψει η ευρωπαϊκή αντίδραση, η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας».
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή επέκρινε μεν την κυβέρνηση, άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπερψήφισης. «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα», είπε, προσθέτοντας: «Την ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Άλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα».