Πολιτική

Ενταση στη μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό με φορείς της Χίου -Εκανε πίσω η κυβέρνηση για τα hotspots

Επειτα από μια μαραθώνια σύσκεψη διάρκειας σχεδόν 6 ωρών που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες οι αιρετοί φορείς της Χίου και συναρμόδιοι υπουργοί επιχείρησαν να βρουν μια μέση λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που ταλανίζει το νησί.

Στη σύσκεψη επικράτησε ένταση καθώς σε πρώτη φάση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επέμεινε στην αρχική του εισήγηση για δημιουργία ενός ακόμη κέντρου φιλοξενίας καθώς και στη λειτουργία του Μερσινιδίου ως ενδιάμεσου προαναχωρησιακού κέντρου για τους παραβατικούς μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον politischios, υπήρξε έντονη διαφωνία από τους εκπροσώπους της Χίου οι οποίοι ζητούσαν αντί της λειτουργίας του Μερσινιδίου να ξεκινήσουν άμεσα οι επαναπροώθησεις προς την Τουρκία. Διερευνώντας το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου Hotspot οι Χιώτες αρνήθηκαν την ταυτόχρονη λειτουργία πολλών χώρων φιλοξενίας αντιπροτείνοντας τη δημιουργία νέου χώρου παράλληλα με το κλείσιμο των χώρων της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ.

Τελικώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις των φορέων της Χίου και να επαναδιατυπώσει την πρότασή της

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής επαναδιατύπωσε την πρόταση της κυβέρνησης ως εξής:

1. Προτεραιοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δήμου Χίου και Υπουργείου Ανάπτυξης. Το Υπ. Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.

3. Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση.

4. Ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

5. Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δέχτηκαν ότι η ανωτέρω πρόταση δίνει προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Χίου θα επεξεργαστούν περαιτέρω την παραπάνω πρόταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τη θέσουν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου.

Στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, μετείχαν οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτή υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας,, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο γ.γ. Υποδοχής Τάσος Σαλτερής, οι διευθύντριες Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ασύλου και Αρχής Προσφυγών κ.κ. Ανθή Καραγγελή, Μαρία Σταυροπούλου και Ελένη Κουτρούμπα και ο Γενικός Συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα, Υποστράτηγος Κων/νος Φλώρος.

Εκ μέρους της Χίου παρόντες ήταν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, οι αντιδήμαρχοι Στρατής Γδύσης και Γ. Παπαδόπουλος, και οι τοπικοί βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης.

Μηταράκης: Η κυβέρνηση αναθεώρησε σημαντικά

Εξερχόμενος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «έγινε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χίο» κααι πως «τονίσαμε τις σημαντικές καθυστερήσεις στα ζητήματα ασύλου αλλά και γενικότερα στη διαχείριση του Hotspot». Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «η λύση προϋποθέτει επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, καλύτερο συντονισμό στην πράξη και στήριξη των νησιωτών».

Οπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ «η κυβέρνηση σήμερα αναθεώρησε σημαντικά την πρότασή της και μίλησε για ένα χώρο διαμονής. Περιμένουμε την ολοκληρωμένη πρόταση της Κυβέρνησης και τις μεταβατικές ανάγκες που έχει. Όμως τόνισα τη διαφωνία μου σε θέματα χωροταξίας όπως για παράδειγμα το ζήτημα του Μερσινιδίου, όπου ήμουν κάθετα αντίθετος. Η Χίος είναι ένας μεταβατικός σταθμός κι έτσι οφείλει να παραμείνει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ