Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις Βρυξέλλες να αναπτύξουν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ΕΕ, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Μόσχα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την ασφάλεια των χωρών μελών της ΕΕ», ανέφερε αποκλειστικά στο RIA Novosti ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η δήλωση του ήρθε μετά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στην Αθήνα νωρίτερα την ίδια μέρα.
«Πρέπει να ανοίξουν όλα τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και Ρωσίας», είπε ο Τσίπρας.
Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να διατηρήσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που έχει επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης .
Η Ουάσιγκτον η ΕΕ και αρκετοί από τους συμμάχους τους επέβαλαν μια σειρά κυρώσεων που στοχεύουν βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, καθώς και έναν αριθμό ατόμων και οντοτήτων, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας στη διαμάχη της Ουκρανίας με τους Ρωσόφωνους .
Σε απάντηση, η Ρωσία περιόρισε τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας , η οποία πλήττεται ειδικά στον γεωργικό τομέα . Τον Ιούνιο του 2015, η Ρωσία παρέτεινε το εμπάργκο τροφίμων μέχρι τις 5 του Αυγούστου του 2016.
Ο ρωσικός τύπος τονίζει ιδιαίτερα την παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος «στριμωγμένος» από τις παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών από την δοκιμαζόμενη χώρα μας, αναζητά και πάλι «συμμάχους» στην ρωσική ομοσπονδία.
Οι Ευρωπαίοι καθοδηγούμενοι από τους Αμερικανούς στον τομέα των κυρώσεων προς την Ρωσία θα καταστήσουν την ήπειρο μας «όμηρο» στα χέρια της Ουάσιγκτον , ειδικά με την υπογραφή της κυοφορούμενης εδώ και χρόνια , συμφωνίας οικονομικής ένωσης ΤΤΙΡ, η οποία οδηγεί κατευθείαν στην δημιουργία της αποκαλούμενης «παγκόσμιας κυβέρνησης».