Πολιτική

Κύμα εξόδου από τις τράπεζες..

Ξεκινά το δεύτερο κύμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων από τις τράπεζες με προνομιακούς όρους, αλλά και με τους τραπεζοϋπαλλήλους που θα φύγουν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παρατεταμένης ανεργίας.

Με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης αποχωρήσεων θα έχουν... φύγει στο διάστημα της κρίσης περί τους 25.000 τραπεζοϋπαλλήλους.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, τη διετία 2016 - 2017, θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους κατά περίπου 10%, ενώ κατά 20% θα πρέπει να μειώσουν τις δραστηριότητές τους στις θυγατρικές του εξωτερικού.

Προς την κατεύθυνση αυτήν έχουν ήδη σχεδιάσει τα προγράμματα που θα προσφέρουν στους εργαζομένους τους για να επιλέξουν να αποχωρήσουν. Ουσιαστικά, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα υλοποιούν με τον τρόπο αυτόν τη δέσμευσή τους για μείωση του προσωπικού τους προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp). Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα οποία αναφέρεται το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων που θα απομακρυνθούν από τις δουλειές τους την προσεχή διετία.

Αποχωρήσεις

Στόχος των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου των τεσσάρων τραπεζών που περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών κατά περίπου 5.300 εργαζόμενους τη διετία 2016 - 2017.
Την αυλαία στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς για την αποχώρηση περίπου 1.500 εργαζομένων σε πρώτη φάση, ενώ έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να αποχωρήσουν επιπλέον 1.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Η Εθνική Τράπεζα οφείλει να μειώσει τους εργαζομένους στην Ελλάδα κατά 1.600 άτομα ώς το τέλος του 2017, η Eurobank κατά 1.000 άτομα και η Alpha Bank κατά μόλις 174 εργαζόμενους.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι, εκτός από τη δέσμευση των τραπεζών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για μείωση του αριθμού εργαζομένων, τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου υπαγορεύονται και από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά και οι τραπεζικές εργασίες. Οι ίδιοι προσθέτουν μάλιστα ότι δεν αναμένεται σύντομα η αύξησή τους και ότι την προσεχή διετία θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως π.χ. η διαχείριση «κόκκινων δανείων», που απαιτεί άλλου είδους κατάρτιση και τεχνογνωσία.

Οι περικοπές για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών θα συνεχιστούν, καθώς συμβάλλουν θετικά στη λειτουργική κερδοφορία. Η δε απομάκρυνση των εργαζομένων με εθελούσια έξοδο συνήθως αποσβένεται στη χώρα μας μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου των τραπεζών, θα έχουν φύγει «οικειοθελώς», κατά τα χρόνια της κρίσης, από τις δουλειές τους συνολικά περίπου 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Στο ξέσπασμα της κρίσης, το 2008, το δίκτυο αριθμούσε 3.888 καταστήματα και 64.152 τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ στο τέλος του 2014 τα καταστήματα ήταν 2.562 και οι εργαζόμενοι 44.332. Σημειώνεται ότι μόνο κατά τη διετία 2013 - 2014 έφυγαν συνολικά 11.700 εργαζόμενοι.

Το πρόγραμμα της Πειραιώς

Εντός εικοσιτετραώρων αναμένεται η έγκριση της εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, το πρόγραμμα της οποίας προβλέπει ότι:

1Ένας υπάλληλος ηλικίας 42 ετών, με μεικτό μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, για παράδειγμα, που εργάζεται στην Αττική και θα επιλέξει να αποχωρήσει άμεσα, θα λάβει συνολικά 35 μισθούς (σ.σ.: 70.000 ευρώ). Αν επιλέξει τη μακροχρόνια άδεια, θα λάβει συνολικό ποσό 64.000 ευρώ (80.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εισφορών του εργοδότη).

2Ένας υπάλληλος ηλικίας 55 ετών, σε περιφερειακό υποκατάστημα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), με μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, αν αποχωρήσει άμεσα, θα λάβει συνολικά αποζημίωση και μπόνους που αντιστοιχούν σε 58 μισθούς (σ.σ.: 116.000 ευρώ). Για τη μακροχρόνια άδεια θα λάβει 64.000 ευρώ (80.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εισφορών του εργοδότη).

3Ένας υπάλληλος ηλικίας 58 ετών, με μηνιαίο μεικτό μισθό 2.500 ευρώ, σε κατάστημα της περιφέρειας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) θα λάβει 66 μισθούς (σ.σ.: 165.000 ευρώ), αν αποχωρήσει άμεσα. Στην περίπτωση διετούς άδειας, θα λάβει συνολικά 80.000 ευρώ (100.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών).

Βαλκάνια και Τουρκία

Συρρίκνωση των συστημικών τραπεζών ξεκινά και στο εξωτερικό, με στόχο τον περιορισμό τους κατά τουλάχιστον 20%. Η αρχή της συρρίκνωσης έχει ήδη γίνει με την πώληση κατά 100% της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, της Finansbank. Ωστόσο, η ΕΤΕ θα πρέπει να συνεχίσει τη συρρίκνωσή της στην αγορά των Βαλκανίων, όπως και οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha και Eurobank.
Η Alpha Bank έχει ήδη αποχωρήσει από τη Βουλγαρία, καθώς μεταβίβασε τη θυγατρική της στην Eurobank. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται από όλες τις τράπεζες και αφορά όλες τις βαλκανικές αγορές. Ωστόσο θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι ελληνικές τράπεζες θα αποχωρήσουν πλήρως, όπως για παράδειγμα είναι η ουκρανική αγορά, από την οποία θα αποχωρήσουν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank.

Η Πειραιώς έχει ήδη αποχωρήσει από την αγορά της Αιγύπτου και αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες για τη ρουμανική θυγατρική της. Η Eurobank έχει ήδη αποχωρήσει από την Τουρκία, ενώ αναζητά αγοραστή για την ουκρανική θυγατρική της. H Alpha Bank έχει πουλήσει τη θυγατρική της στην Ουκρανία και έφυγε πριν από λίγους μήνες και από τη Βουλγαρία.

 greece-salonika.blogspot.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF