Οικονομία

Υπ. Οικονομικών: Συνομιλίες με τράπεζες για δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο - Εμπόδιο οι εγγυήσεις του «Ηρακλή»

Συνομιλίες ξεκίνησαν οι τράπεζες με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί μια λύση ανακουφιστική για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, σύμφωνα με το newmoney

Οι συνομιλίες αυτές επικεντρώνουν κατ’ αρχήν σύμφωνα με πληροφορίες στους ευάλωτους δανειολήπτες με βάση τη νέα περίμετρο που ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η παλέτα και των υπόλοιπων δανειοληπτών.

Περισσότεροι από 80.000 δανειολήπτες αναμένουν εγκλωβισμένοι σε δάνεια που χορηγήθηκαν σε ελβετικό φράγκο την περίοδο της οικονομικής κρίσης και επιβαρύνθηκαν κατά 80% μετά την αντιστροφή της ισοτιμίας.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για δίκαιη και ρεαλιστική λύση αναγνωρίζοντας πως το πρόβλημα έχει χαρακτήρα πανευρωπαϊκό και βεβαίως επισημαίνεται η απόφαση του Αρείου Πάγου βάσει της οποίας οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου ανέλαβαν ένα ρίσκο.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ελβετικού φράγκου έχει σηκωθεί πολύ ψηλά το τελευταίο διάστημα όμως οι λύσεις που μπορούν να αναζητηθούν δεν είναι απεριόριστες. Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει τη γενικότερη ευρωπαϊκή εμπειρία προκειμένου να καταλήξει.

Υπενθυμίζεται πως οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου έχουν πραγματοποιήσει πλήθος δικαστικών ενεργειών χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση θα εξετάσει τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στον «Ηρακλή», το σύστημα εγγυήσεων που έχει υιοθετηθεί για την οποιαδήποτε λύση που αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, μετά από πολλά χρόνια δικαστικών αγώνων χώρες της Ευρώπης, άλλες χωρίς προώθηση προδικαστικού ερωτήματος, κάποιες (οι περισσότερες) με προώθηση προδικαστικού ερωτήματος, πλέον έχουν επιλύσει νομικά το θέμα των δανείων με ρήτρα αξίας συναλλάγματος σε εθνικό επίπεδο και έχουν δημιουργήσει νομολογία η οποία εναρμονίζεται με το ενωσιακό δίκαιο.

Στην Ελλάδα όμως, ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει τη μία από τις τέσσερις συλλογικές αγωγές των δανειοληπτών.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε και σε αναιρετικό επίπεδοτους ισχυρισμούς των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκοερμηνεύοντας το εθνικό δίκαιο για την προστασία του καταναλωτή κατά τρόπο διαφορετικό από τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο, όπως αυτό έχει ερμηνευθεί επανειλημμένως από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αλλά και από ανώτατα δικαστήρια άλλων κρατών μελών της Ένωσης.

Επιπλέον, απέρριψε το αίτημα των δανειοληπτών για την υποβολή προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ως αποκλειστικά αρμόδιο δικαστικό όργανο για την ερμηνεία των ενωσιακών κανόνων.

Ως μέσο αντίδρασης οι δανειολήπτες κατήγγειλαν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενοι παραβίαση από το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας των υποχρεώσεων που επιβάλλει το ενωσιακό δίκαιο, και ειδικότερα το μηχανισμό της προδικαστικής παραπομπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στην καταγγελία με την ανάληψη δράσης κατά της Ελλάδος ενώπιον του του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης , αλλά να παροτρύνει τους δανειολήπτες να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους υπό τη μορφή αγωγής αποζημίωσης ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

blinken
Ελληνοτουρκικά 0

Νέο μέγα σκάνδαλο από τις ΗΠΑ! Ο πρώην ΥΠΕΞ Μπλίνκεν παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον πίεσε τον Μητσοτάκη να νομιμοποιήσει τον γάμο ομόφυλων και πολλά άλλα

Αναρωτιόμαστε τι είδους και πόσες πιέσεις να δέχθηκε η Αθήνα για την Τουρκία του αλαζόνα Ερντογάν για το Αιγαίο