Οικονομία

Μειωμένη η φετινή παραγωγή πατάτας στη Μεσσηνία: Η χαμηλή τιμή οδηγεί σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας

Μειωμένη είναι φετινή παραγωγή της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας σε Μεσσήνη και Μπουρνιά της Καλαμάτας, της άλλοτε δυναμικής καλλιέργειας που φθίνει δραματικά.

Όπως αναφέρει το eleftheriaonline.gr, τα στρέμματα που έχουν φυτευτεί είναι λιγότερα από πέρυσι, όπου ήδη υπήρχε μείωση. Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές του προϊόντος που οδηγούσαν σε ζημιά τα προηγούμενα χρόνια, είναι οι αιτίες της υποβάθμισης και της εγκατάλειψης.

Η φετινή παραγωγή μέχρι τώρα πηγαίνει πολύ καλά, καθώς είναι ευνοϊκές οι συνθήκες και ένα μεγάλο μέρος της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας της περιοχής θα βγει πριν από το Πάσχα, που πέφτει στις 20 Απριλίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο τοπικό μέσο ενημέρωσης, ο τοπικός παραγωγός Γιώργος Δούβας από τον Μπουρνά: «είναι πολύ λιγότερες οι πατάτες που φυτεύτηκαν. Οι παραγωγοί έβαλαν από λίγες και κάποιοι καθόλου» και εξήγησε: «Τις αιτίες τις έχουμε ξανασυζητήσει. Είναι το κόστος παραγωγής αυξημένο, η συμπίεση των τιμών από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και από την Αίγυπτο, καθώς και η έλλειψη των εργατικών χεριών. Το παίζεις κορώνα - γράμματα και συνήθως οι παραγωγοί είναι οι χαμένοι. Οι έμποροι τα έχουν υπολογίσει και πάντα παίρνουν το κέρδος τους».

Όπως επεσήμανε ο κ. Δούβας: «η καλλιέργεια της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας υπολειτουργεί, όταν από τα 2.500 στρέμματα που φύτευε η περιοχή μας πριν το 2010, τώρα φυτεύει 500 και ίσως κάτι παραπάνω. Χίλια στρέμματα, πάντως, δεν είναι με τίποτα».

Συνεχίζοντας, παρατήρησε πως «δεν μπορείς να πουλήσεις το προϊόν σου και παρακαλάς τον έμπορο να τον πάρει, είναι ψυχοφθόρο» και πρόσθεσε: «Την άνοιξη σε πιέζει ο καιρός, η ζέστη, δεν μπορείς να αφήσεις παραπάνω τις πατάτες, γιατί θα χαλάσουν. Δεν βάζεις πολλά στρέμματα, για να μην ρισκάρεις πολύ και χάσεις πολλά χρήματα που δεν μπορείς να καλύψεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνεις και δεύτερη δουλειά

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι από τη στιγμή που δεν μπορείς να ζήσεις, κάνεις και δεύτερη δουλειά, δεν είσαι μόνο παραγωγός. Ασχολείσαι με καταλύματα, κάποιο μαγαζί και σερβιτόρος ακόμα».

Για τη φετινή παραγωγή μας ενημέρωσε ότι «είναι καλός ο καιρός, ανοιξιάτικος, ευνοϊκός για την καλλιέργεια. Πολλές πατάτες θα βγουν πριν το Πάσχα».

Ο παραγωγός Χρήστος Σουρίλας από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η μείωση στη φετινή καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας είναι 30% σε σχέση με πέρυσι. Και στη Μεσσήνη υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτήματα». Διευκρίνισε πως «οι αιτίες είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής, το γεγονός ότι οι νέοι φεύγουν και δεν ασχολούνται με την αγροτική ζωή βλέποντας αυτά που βιώνουν οι γονείς τους και οι Αιγυπτιακές πατάτες που ελληνοποιούνται και πωλούνται ως ντόπιες. Και με αυτές ρίχνουν τις τιμές και κάτω από τα 40 - 42 λεπτά, που είναι το κόστος και μπαίνουμε μέσα».

Παρατήρησε ακόμα ότι έχουν πρόβλημα με το ρεύμα κι εξήγησε: «Μας το μείωσε ο πρωθυπουργός, αλλά η διαφορά είναι μικρή. Και αυτό γιατί πληρώναμε πάγιο 10 ευρώ τον χρόνο και τώρα πληρώνουμε 10 ευρώ τον μήνα, 120 ευρώ τον χρόνο και τα χρήματα αυτά πάνε στη ΔΕΗ και στο ΓΑΙΑ Επιχειρείν».

Για τη φετινή παραγωγή μας είπε ότι «μέχρι τώρα ο καιρός είναι πολύ ευνοϊκός. Το 30% με 40% της παραγωγής θα βγει πριν από το Πάσχα».

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας επιβεβαίωσε ότι «σαφώς είναι λιγότερες οι πατάτες που φυτεύτηκαν, 20% πιο κάτω από πέρυσι, όπου και τότε είχε υποχωρήσει η παραγωγή» και παρατήρησε: «Και αυτό παρότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο οι τιμές της πατάτας ήταν σε υψηλά, ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν υπήρξε ενθάρρυνση στον κόσμο, γιατί είναι υψηλό το κόστος παραγωγής και γιατί ήταν χαμηλές οι τιμές, οικονομικά ασύμφορη η καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια».

Για τα προβλήματα που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, μίλησε για πλημμυρικά φαινόμενα και ζημιές σε παραγωγούς στην περιοχή της Μεσσήνης και πρόσθεσε: «Και στον Μπουρνιά υπήρξαν ζητήματα και καθαρίστηκαν αποστραγγιστικοί τάφροι, όμως, αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται το καλοκαίρι, να υπάρχει πρόληψη».

Τέλος, ο κ. Γκούμας συμφώνησε πως «φέτος είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες. Έχουν προχωρήσει σημαντικά τα πρώιμα χωράφια» και πρόσθεσε: «Στην Αχαΐα και την Ηλεία είναι πίσω οι φυτεύσεις, η φετινή παραγωγή. Αν ο καιρός εξελιχθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, οι πρώτες πρώιμες ανοιξιάτικες πατάτες θα βγουν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου στην περιοχή μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ