Ο κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί εκ νέου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό του 2025 έχουν αρχίσει, με τη διαδικασία να ενσωματώνει σημαντικές καινοτομίες. Στόχος είναι η δίκαιη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων, την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Φέτος, η διαδικασία διεξάγεται μέσω δύο επιτροπών. Η Επιτροπή Διαβούλευσης, που συγκροτείται για πρώτη φορά, περιλαμβάνει:
- Πέντε εκπροσώπους εργαζομένων,
- Πέντε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων,
- Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.).
Ο στόχος είναι να επιτευχθεί κοινό πόρισμα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, περιορίζοντας την υποβολή ξεχωριστών εισηγήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Παρά τη διάθεση για συνεργασία, το χάσμα παραμένει σημαντικό. Οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις που κυμαίνονται στο χαμηλότερο εύρος (περίπου 3%), επικαλούμενοι το υψηλό κόστος ενέργειας και τις πιέσεις στις επιχειρήσεις. Από την άλλη, οι οργανώσεις των εργαζομένων ζητούν γενναίες αυξήσεις, αγγίζοντας το 15%, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής και του πληθωρισμού.
Επόμενα βήματα
Μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής Διαβούλευσης, το τελικό πόρισμα θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει για τον νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύει από το 2025.
Η διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού αποτελεί ζήτημα μεγάλης σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία, με το αποτέλεσμα να επηρεάζει χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Η επιστημονική επιτροπή
Συγκροτείται πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στην οικονομία της εργασίας. Τα μέλη υποδεικνύονται από:
- το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
- το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,
- την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.),
- τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.).
Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι:
- Χριστόπουλος Απόστολος, Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως Πρόεδρος
- Γιαννακόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
- Λαλιώτης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
- Αργυρού Μιχάλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) ως Αντιπρόεδρος.
- Καραμιχαλάκου Χριστίνα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στατιστικών Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Υπομνήματα και εισήγηση
Οι Επιτροπές θα καταθέσουν τα υπομνήματά τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2025. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εισήγηση της Υπουργού κας Κεραμέως και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο 2025.
Επιπτώσεις στον Δημόσιο Τομέα
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 850 ευρώ.
Σε περιπτώσεις σοβαρών οικονομικών δυσχερειών, όπως πανδημίες, προβλέπεται η δυνατότητα παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο, μέσω διαβούλευσης. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται.
Για τη στήριξη των επιχειρήσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2025 εφαρμόζεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους), δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και προσλήψεις.
Μαθηματικός τύπος αύξησης κατώτατου μισθού
Η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται ως:
- Το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (για νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής), και
- Το ήμισυ της μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.
Αυτό το σύστημα διασφαλίζει:
- Την προστασία από την ακρίβεια για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
- Τη σύνδεση με την παραγωγικότητα της οικονομίας.
Ο μαθηματικός τύπος βασίζεται στο γαλλικό μοντέλο, χρησιμοποιώντας διαφανή και αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία. Παρόμοια συστήματα εφαρμόζονται σε χώρες όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Με αυτόν τον τρόπο, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα προσαρμόζεται με δίκαιο και διαφανή τρόπο, διασφαλίζοντας την προστασία των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
Τρεις Καινοτομίες του Νέου Πλαισίου
- Ενιαία εφαρμογή της αύξησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Προσθήκη κριτηρίων όπως το κόστος διαβίωσης και η οικονομική πορεία.
- Δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής και Επιτροπής Διαβούλευσης για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προτάσεων.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα καταθέσει το πόρισμά της, το οποίο θα υποβληθεί μαζί με τις εισηγήσεις της Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2025.
Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει τη δίκαιη αναπροσαρμογή, με κεντρικό στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα της οικονομίας.