Οι τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 50 ετών λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, αναγκάζοντας καβουρδιστές όπως η Nestle να αυξήσει τις τιμές και τους καταναλωτές να κυνηγήσουν φθηνότερους τύπους εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης.
Η εκτόξευση των τιμών θα ωφελήσει τους αγρότες, αλλά θα προκαλέσει προβλήματα στους εμπόρους που αντιμετωπίζουν εξοντωτικά κόστη αντιστάθμισης κινδύνου στα χρηματιστήρια και έναν αγώνα δρόμου για να παραλάβουν τους κόκκους που αγόρασαν.
Τα προβλήματα παραγωγής που συνδέονται με τις κακές καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία και το Βιετνάμ έχουν οδηγήσει σε έλλειψη προσφοράς εδώ και τρία χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων και έχει οδηγήσει τις τιμές αναφοράς στο χρηματιστήριο ICE στο μέγιστο των 3,36 δολαρίων ανά λίβρα.
Οι ειδικοί προβλέπουν άλλη μια χρονιά χαμηλής παραγωγής καφέ. Η Βραζιλία, η οποία παράγει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ποσότητας arabica, βίωσε φέτος μια από τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Αν και οι βροχές έλαβαν χώρα τελικά τον Οκτώβριο, η υγρασία του εδάφους παραμένει χαμηλή και οι ειδικοί λένε ότι τα δέντρα παράγουν πάρα πολλά φύλλα και πολύ λίγα από τα άνθη που μετατρέπονται σε καρπούς.
Στο Βιετνάμ, το οποίο παράγει περίπου το 40% των κόκκων robusta, μια σοβαρή ξηρασία φέτος ακολουθήθηκε από υπερβολικές βροχές τον Οκτώβριο.
Η εταιρεία συμβούλων StoneX βλέπει ότι η παραγωγή arabica της Βραζιλίας θα μειωθεί κατά 10,5% σε 40 εκατομμύρια σακούλια το επόμενο έτος, γεγονός που θα αντισταθμιστεί μερικώς από την υψηλότερη παραγωγή robusta.
Στο Βιετνάμ, η σοδειά θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 10% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025, προσθέτοντας στην παγκόσμια έλλειψη robusta.
Οι Atlantica και Cafebras με έδρα τη Βραζιλία επιδιώκουν αναδιάρθρωση χρέους υπό δικαστική εποπτεία λόγω της εκτίναξης της τιμής του καφέ, του εξοντωτικού κόστους της παραγωγής και των καθυστερήσεων στην παράδοση. Όπως αναφέρει το Reuters, η υπό δικαστική εποπτεία αναδιάρθρωση χρέους προηγείται της πτώχευσης, εάν η διαπραγμάτευση δεν είναι επιτυχής.
Οι έμποροι που αγοράζουν κόκκους από τοπικούς προμηθευτές όπως η Atlantica και η Cafebras συνήθως λαμβάνουν θέσεις short στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στη φυσική αγορά.
Φοβούμενοι ότι μπορεί να μην παραλάβουν πλέον τον καφέ τους, πολλοί έμποροι κλείνουν τις ζημιογόνες θέσεις τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ή μετατρέπουν τις θέσεις τους σε long, κάτι το οποίο ασκεί επιπλέον ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Η άνοδος των τιμών του καφέ αποτελεί πρόβλημα και για τους καβουρδιστές. Εταιρείες όπως η Nestle, τείνουν να αγοράζουν καφέ πολλούς μήνες πριν, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα βιώσουν πιθανότατα την αύξηση της τιμής του καφέ σε 6 έως 12 μήνες.
Άλλες όπως η Starbucks που πωλούν καφέ κυρίως σε καφετέριες θα τα πάνε καλύτερα, καθώς η παγκόσμια τιμή του καφέ αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 1,4% της συνολικής τιμής ενός τυπικού φλιτζανιού σε μια καφετέρια.