Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ είναι πλέον μπαίνουν οι αδήλωτες πισίνες.
Και αυτό προκειμένου να εντοπιστούν όσοι φορολογούμενοι απέκρυψαν από την ΑΑΔΕ τις πισίνες, έτσι ώστε να γλιτώσουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τα τεκμήρια διαβίωσης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
Απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου παρέχει τα στοιχεία του Κτηματολογίου στην ΑΑΔΕ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης σε κάθε υπαρκτό στοιχείο για πισίνες. Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις κάτωθι μεθόδους:
- Λήψη Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου και γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση τις συντεταγμένες Χ και Υ.
- Λήψη ιδιοκτητών με βάση ένα συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου.
- Λήψη properties, διευθύνσεων και κτιρίων/παρακολουθημάτων ενός ακινήτου.
- Λήψη γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση ένα συγκεκριμένο ΚΑΕΚ.
- Λήψη λίστας ακινήτων με κωδικούς ακινήτων και ποσοστά ιδιοκτησία επί αυτών με βάση τον ΑΦΜ ενός πολίτη.
Με άλλα λόγια, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα είναι σε θέση να διασταυρώσει τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο για την ταυτότητα των ακινήτων με τα δεδομένα από τη χαρτογράφηση των δεξαμενών κολύμβησης στο δορυφορικό χάρτη και τις αεροφωτογραφίες που έχει συγκεντρώσει, προκειμένου να «κλειδώσει» την ταυτοποίηση φορολογούμενων με κρυφές πισίνες στους οποίους θα επιβληθούν πρόστιμα και φόροι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, 22.623 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους και 345 φυσικά πρόσωπα διαθέτουν εσωτερικές «δεξαμενές κολύμβησης».
Υπενθυμίζεται πως οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.
Το τεκμήριο για τις πισίνες εφαρμόζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και επιβάλλεται στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών. Όσον αφορά το φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.
Πιο συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
1. Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και
2. Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Πέραν του τεκμηρίου σε όσους διαθέτουν εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης που ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.