Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ο επικεφαλής της Rockefeller International προειδοποιεί! Είναι έτοιμη να σκάσει η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία

Ο επικεφαλής της Rockefeller Ruchir Sharma προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να σκάσει η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορίασυγκεκριμένα την αποκαλεί την «μητέρα όλων των φουσκών» κάνει λόγο σε ανάλυσή του στους .

Όπως αναφέρει, η ιδέα της Αμερικής ως εξαιρετικού έθνους, ανώτερου από τους ανταγωνιστές της και, επομένως, προορισμένου να ηγηθεί του κόσμου, φαίνεται παρωχημένη, όπως αναφέρει σε ανάλυση του στους Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, η συζήτηση αφορά μια εντελώς δυσλειτουργική υπερδύναμη, απομονωμένη στο εξωτερικό και πολωμένη στο εσωτερικό.Αλλά στον κόσμο των επενδύσεων, ο όρος «αμερικανικός εξαιρετισμός» είναι πιο δημοφιλής από ποτέ.

Ενωμένοι στην πίστη στη δύναμη των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ και στην ικανότητά τους να ξεπερνούν όλες τις άλλες οικονομίες, οι παγκόσμιοι επενδυτές δεσμεύουν τα περισσότερα κεφάλαια στον κόσμο σε μια μόνο χώρα.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αυτή την στιγμή βρίσκεται ψηλότερα από όλες τις υπόλοιπες.Οι σχετικές τιμές και οι αποτιμήσεις είναι οι υψηλότερες από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα δεδομένα, πριν από έναν αιώνα.
 

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της κεφαλαιοποίησης των παγκόσμιων αγορών, από 30% τη δεκαετία του 1980.
Και το δολάριο, διαπραγματεύεται σε υψηλότερη αξία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ο ανεπτυγμένος κόσμος εγκατέλειψε τις σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν από 50 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου δικαιολογείται από τη δύναμη κερδών των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, την παγκόσμια εμβέλειά τους και τον ηγετικό τους ρόλο στην καινοτομία στην τεχνολογία.
Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι πραγματικά. Αλλά κατά τ’ άλλα αποτελούν ορισμό της φούσκας.
Ο θαυμασμός για τον «αμερικανικό εξαιρετισμό» στις αγορές έχει ξεπεράσει τα όρια, σημειώνει ο Rockeffeller.

Το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι πολύ μεγαλύτερο από το 27% του μεριδίου τους στην παγκόσμια οικονομία.
 

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει ενισχύσει την αποσύνδεση.
Οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα σχέδιά του για αύξηση των δασμών, μείωση των φόρων και περικοπή κανονισμών θα φουσκώσουν και άλλο τις αμερικανικές αγορές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις υπόλοιπες μετά το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
 

Τον Νοέμβριο, με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τον ισχυρότερο μήνα υπεραπόδοσης μέχρι τώρα.
Είναι σαν η Αμερική να είναι η μόνη χώρα που αξίζει να επενδύσει κανείς.
«Ταξιδεύοντας στην Ασία και την Ευρώπη, συνεχώς συναντώ επενδυτές που φαίνονται κατενθουσιασμένοι από τον παγκόσμιο γίγαντα.
Στη Βομβάη, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι πιέζουν τους πελάτες τους να διαφοροποιηθούν εκτός Ινδίας αγοράζοντας την πιο ακριβή αγορά — την Αμερική.

Στη Σιγκαπούρη, ο οικοδεσπότης ενός γεύματος με διαχειριστές πλούτου τους ρώτησε: “Υπάρχει κάποιος εδώ που δεν κατέχει μετοχές της Nvidia;” Ούτε ένα χέρι δεν υψώθηκε.
Αυτή δεν είναι φούσκα στις αμερικανικές αγορές, είναι μανία στις παγκόσμιες αγορές.
Στην κορύφωση της φούσκας dotcom το 2000, οι αμερικανικές μετοχές είχαν υψηλότερη αξία από ό,τι τώρα.
Αλλά η αμερικανική αγορά δεν διαπραγματευόταν με τόσο μεγάλο πλεόνασμα έναντι του υπόλοιπου κόσμου» σημειώνει ο Sharma.


Δεν είναι μόνο η μανία για την Τεχνητή Νοημοσύνη.Σε δείκτες που αποδίδουν equal weight στις μετοχές ανεξαρτήτως μεγέθους και διορθώνουν για την κυριαρχία των Big Tech, οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε σχέση με την Ευρώπη και την Ιαπωνία, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα.Σε σχέση με πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όμως, αναπτύσσεται πιο αργά.
Παρ' όλα αυτά, απολαμβάνει ένα πλεονέκτημα που δεν έχει ξαναδεί από τις βαθιές στιγμές της χρηματοπιστωτικής κρίσης που συγκλόνισαν τις αναδυόμενες αγορές το 1998.

Η ικανότητα έλξης κεφαλαίων της Αμερικής στις παγκόσμιες αγορές χρέους και ιδιωτικών επενδύσεων είναι επίσης πιο ισχυρή από ποτέ.

Μέχρι τώρα το 2024, οι ξένοι επενδυτές έχουν ρίξει κεφάλαια στο αμερικανικό χρέος με ετήσιο ρυθμό 1 τρισ. δολ., σχεδόν διπλάσιο από τις ροές στην Ευρωζώνη.

Οι ΗΠΑ προσελκύουν πλέον πάνω από το 70% των ροών στην παγκόσμια αγορά ιδιωτικών επενδύσεων (13 τρισ. δολ.), η οποία περιλαμβάνει μετοχές και πιστώσεις.
«Αν και οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πολυπολικός, οι επενδυτές πιστεύουν ότι γίνεται όλο και πιο μονοπολικός - και αυτό καθιστά τις αγορές ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.

Στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων της χρυσής δεκαετίας του 1920 και της εποχής dotcom, μια αυξανόμενη αμερικανική αγορά θα ανέβαζε τις άλλες αγορές.
Σήμερα, μια ανθηρή αμερικανική αγορά απορροφά χρήματα από τις άλλες.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη καθοδηγούν τις τιμές και το συναίσθημα. Αλλά έρχεται μια στιγμή που το συναίσθημα αρχίζει να καθοδηγεί τα θεμελιώδη μεγέθη» σύμφωνα με τον Sharma, που προσθέτει:
 

«Όταν τα χρήματα φεύγουν από μικρότερες αγορές, οι εκροές αποδυναμώνουν το νόμισμα, αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, επιβραδύνουν την οικονομία και καθιστούν τα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας χειρότερα.

Η συζήτηση για τις φούσκες στην τεχνολογία ή στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ή σε στρατηγικές επενδύσεων που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τη δυναμική, θολώνει τη μεγαλύτερη από όλες τις φούσκες στις αμερικανικές αγορές.

Κυριαρχώντας πλήρως στον ψυχικό χώρο των παγκόσμιων επενδυτών, η Αμερική είναι υπερκατοχυρωμένη, υπερτιμημένη και υπερβολικά προβεβλημένη σε βαθμό που δεν έχει ξανασυμβεί.
Όπως με όλες τις φούσκες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε αυτή θα αποσυμπιεστεί, ή τι θα προκαλέσει την πτώση της».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...