Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Τρομάζει η δήλωση του Ντίμον (JP Morgan)! Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις άρχισε θα γίνει τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα

Για γεωπολιτικά κύματα που έχουν γίνει τσουνάμι το οποίο θα συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του έκανε λόγο την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στην ετήσια συνάντηση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.

O Ντίμον, που συνήθως δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και στις αποφάσεις της Federal Reserve, έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της αναλυτικής του ματιάς στη γεωπολιτική…
Όπως είπε, οι αγορές και τα μακροοικονομικά δεδομένα μικρή σημασία έχουν ενώπιον όλων αυτών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη γεωπολιτική κονίστρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος τε και προβληματισμένος για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και για το μέτωπο που έχουν συμπήξει η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Αυτές οι δυνάμεις κάνουν ξεκάθαρα λόγο για διάλυση του συστήματος που καθιέρωσαν οι ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό το σύστημα, όμως, γέννησε μια εποχή άνευ προηγουμένου παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Πλέον, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Έχουμε ήδη μάχες οι οποίες διεξάγονται σε πολλές χώρες».

Στη συνέχεια, ο CEO της JP Morgan είπε ότι οι ομάδες διαχείρισης κινδύνου στην τράπεζά του έχουν «τρέξει σενάρια που θα σας σοκάρουν» όσον αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας σύγκρουσης που βγει εκτός ελέγχου.

«Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό στενά τη γεωπολιτική κατάσταση.
Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ύπουλες και χειροτερεύουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υφίσταται σημαντικός ανθρώπινος πόνος, και η έκβαση αυτών των καταστάσεων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα όσο και πιο σημαντικά στην πορεία της ιστορίας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας: Η διεθνής τάξη που ίσχυε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διαλύεται, με συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τον κίνδυνο «πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία. όπως αναφέρει το bankingnews.gr

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντίμον θεωρεί πως η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα» - ακόμη μεγαλύτερος και από την κλιματική αλλαγή.
Για αυτό παραμένει επιφυλακτικός για το μέλλον της οικονομίας, παρά τις ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση.

«Ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, παραμένουν προς διευθέτηση αρκετά κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, των αναγκών σε υποδομές, της αναδιάρθρωσης του εμπορίου και της εκ νέου στρατιωτικοποίησης του κόσμου», δήλωσε ο Ντίμον.

«Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, αυτά τα γεγονότα και η επικρατούσα αβεβαιότητα καταδεικνύουν γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε περιβάλλον».

Υποστηρικτής των Δημοκρατικών (;)

Στο μεταξύ, σάλο στο πολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι New York Times, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, δημοσιεύοντας άρθρο το οποίο ανέφερε ότι ο CEO της JPMorgan Chase θα ήταν δεκτικός στο να αναλάβει ρόλο στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, ίσως και το πόστο του υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις.

Το θέμα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις όχι μόνο λόγω του εκτοπίσματος του βετεράνου τραπεζίτη, αλλά και λόγω της ανοιχτής πρόσκλησης που έχει δεχτεί και από τον Donald Trump, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι θα ήθελε τον Ντίμον για υπουργό Οικονομικών.

Μάλιστα, στις αρχές του μήνα, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος με ανάρτηση του είχε υποστηρίξει πως έχει διασφαλίσει την στήριξη του CEO της JPMorgan, πληροφορία που αργότερα διαψεύστηκε.
Από την πλευρά του ο ίδιος ο Ντίμον έχει υποστηρίξει πως δεν παίρνει θέση στην προεκλογική αναμέτρησης και δεν στηρίζει κάποιον από τους δύο μονομάχους.
 

Από τη μεριά τους, λοιπόν, οι New York Times επέμειναν πως πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Ντίμον στηρίζει την υποψηφιότητα Χάρις, αλλά αποφεύγει να το δηλώσει ανοιχτά φοβούμενους αντίποινα από τον Τραμπ, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Σε δημοσίευμα της και η πλατφόρμα του Axios υποστήριξε από την πλευρά της νωρίτερα πως ο Ντίμον και ο Μπιλ Γκέιτς είναι εκ των ισχυρότερων «κρυφών θαυμαστών» της Κάμαλα Χάρις.
Με μόνη διαφορά πως ο ιστορικός ιδρυτής της Microsoft αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη κάλπη, κοντράροντας τον Έλον Μασκ και τα εκατομμύρια που έχει «ρίξει» στην καμπάνια Τραμπ, προσφέροντας 50 εκατ. δολάρια στην επιτροπή πολιτικής δράσης Future Forward, η οποία «ψηφίζει» Κάμαλα Χάρις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ