Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ετυμηγορία της Standard & Poor's, με τη Goldman Sachs να σπεύδει άμεσα να αποκωδικοποιήσει τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συμπεριλαμβανομένων των νεότερων αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ και διατηρώντας σταθερές τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που παρουσιάστηκε νωρίτερα το μήνα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί περαιτέρω και θα διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2025 ή 3,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της (ήταν στο 207% το 2020).
Ως προς τη σημερινή αξιολόγηση της S&P, η Societe Generale δεν αναμένει κάποια θετική έκπληξη εν αντιθέσει με την επόμενη αξιολόγηση της Fitch στην οποία αναμένει αναβάθμιση του outlook σε θετικό.
Tη Δευτέρα θα επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica Bank μετά από reverse split και έχοντας κόψει το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου. Η Παπουτσάνης ανοίγει το χορό των αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο την Τρίτη, με τη Σαράντης να ακολουθεί την Τετάρτη και το βαρύ πυροβολικό της Metlen την Πέμπτη.
Στα επιχειρηματικά μετοχικά, η επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον επενδυτικό νορβηγικό «γίγαντα» Norges Bank Investment Management, βραχίονα της Norges Bank, με AUM (υπό διαχείριση κεφάλαια) που ξεπερνά τα 1,7 τρισ. δολάρια. Ένας εκ των κορυφαίων διαχειριστών αναμένεται να πάρει θέση και στη μετοχή της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα.
Όπως υποστηρίζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «δίχως δυναμική το ΧΑ, δεν πείθει ενόσω παραμένει καθηλωμένο στο «κλασικό» πλέον εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων. Παρ’ ότι οι αγοραστές έβγαλαν προχθές κάποια αντίδραση στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, η κόπωση Γενικού Δείκτη και επιμέρους blue chips είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού.
Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOs, Α.Μ.Κ. και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, παρ’ ότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την αγορά μας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιμη ρευστότητα η οποία δεν είναι και… άπλετη. Στις δε περιπτώσεις όπου οι αγοραίες τιμές των τίτλων υποχωρούν εσπευσμένα ακόμη και κάτω από τις πρόσφατες τιμές εισαγωγής, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να νιώθουν προβληματισμό, ενώ θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες παρόμοιες μεγάλες κινήσεις «αποστράγγισης ρευστότητας», οι οποίες θα επωφεληθούν από το διεθνώς υποστηρικτικό επενδυτικό, επιτοκιακό και χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Τη στιγμή που οι ξένοι «δεν καίγονται» για νέες καθαρές εισροές προς τη λεωφόρο Αθηνών και οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής αδυνατούν να δημιουργήσουν ανοδική τάση, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αναλώνονται σε ένα rotation μεταξύ των γνωστών «χαρτιών» σε μία προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας, συντήρησης δυνάμεων και αποκομιδής κερδών.
Από πλευράς όγκου συναλλαγών, αυτός συνεχίζει να προβληματίζει, ενώ για τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο ενδιαφέροντος και ανάλυσης για τους πελάτες λιανικής, ούτε λόγος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δεν μπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσημο των 100 δισ. Ευρώ, ενώ η τραπεζοκεντρικότητα συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του χρηματιστηριακού ταμπλώ.
Πάντως, κοιτώντας τα θεμελιώδη, τα «γερά χαρτιά» του ΧΑ - ισχυρή εταιρική κερδοφορία, discounts σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, ανθεκτικοί ρυθμοί μακροοικονομικής επέκτασης παρά τα οικονομικά «σύννεφα» στην Ευρωζώνη και τα πολεμικά στη Μέση Ανατολή - διατηρούνται και αναμένεται να επιβεβαιωθούν και στο υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι «μπαλαντέρ», όπως η πορεία αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου και ίσως του ΧΑ, η διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα, η αποκλιμάκωση του spread του κρατικού ομολόγου, οι υψηλές μερισματικές διανομές κλπ., παράγοντες όμως οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται «δεδομένοι», να μην εκπλήσσουν και σε τελική ανάλυση να μην προκαλούν «βιασύνη εισόδου» στις ελληνικές κεφαλαιαγορές.
Σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να προτιμήσουν «κουρασμένα» ή «ρηχά» χρηματιστηριακά ταμπλώ εις βάρος των S&P, DAX, Χρυσού κλπ. που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, αναρωτούμεθα ποιοι θα είναι εφεξής οι καταλύτες που θα αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα ανοίξουν εκ νέου τα «μαγκωμένα» επενδυτικά πορτοφόλια της λεωφόρου Αθηνών;
Μετά την προηγηθείσα «χρυσή πενταετία ανατιμήσεων», κάποιοι ίσως ανέμεναν την αδιάλειπτη συνέχιση της υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη ή και της πλειονότητας των ελληνικών τίτλων έναντι των «ξένων». Για την ώρα, πάντως, φαίνεται να έχουμε εισέλθει σε άλλη, συντηρητικότερη φάση, για να μην μιλήσουμε για αγορά που έχει αρχίσει να εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά «διανομής», δλδ. «ξεφορτώματος χαρτιών» από το «έξυπνο χρήμα». Στο μεν θετικό σενάριο ίσως πρόκειται για «χώνεμα» των κερδών του ολιγοετούς δομικού ράλι, στο δε αρνητικό ίσως επίκειται ευρύτερη αναδίπλωση, μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων ή και… χοντρή διόρθωση κάποιων αποτιμήσεων».
Ο Π. Στεριώτης, συμπληρώνει πως «οι αγορές αυτές τις ώρες αποτιμούν τα λεγόμενα Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ, με το Ευρώ/Δολάριο να δίνει τη δική του «μάχη παραμονής» πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Κι όλα αυτά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να αποτελούν έναν επιπλέον «γνωστό άγνωστο». Επιστρέφοντας στα αμιγώς «δικά μας», την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια παραγώγων Οκτωβρίου, ενώ η εβδομάδα θα κλείσει με τον «χρησμό» του οίκου S&P για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Metlen, Πειραιώς, Viohalco βγήκαν μπροστά τραβώντας ελαφρώς υψηλότερα τον ΓΔ, ενώ και η ΔΕΗ συνεχίζει τον ανοδικό βηματισμό, εν μέσω ταλαιπωρίας της ΕΤΕ και άλλων δεικτοβαρών μετοχών. Υψηλή μεταβλητότητα καθώς έλειξε η σειρά παραγώγων σε δείκτες. Μεγάλα πακέτα σε τράπεζες αλλά και σε Metlen όπου στα 33,90 ευρώ άλλαξαν χέρια 426 χιλ. μετοχές του ομίλου. Η αξία του πακέτου στα 14,45 εκατ. ευρώ που σαφώς θα αφορά σε αλλαγή μεγάλων παικτών στη μετοχή.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 1.443,57 μονάδες με τον τζίρο να ψηλώνει και να ξεπερνά τα 121 εκατ. ευρώ, με εκρηκτικές συναλλαγες στις δημοπρασίες. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,56% και ο ΔΤΡ 0,43% στις 1.237,81 μονάδες.
Αντίδραση από τη μετοχή της Metlen με άνοδο 2,17% στα 33,90 ευρώ και τζίρο 19,44 εκατ. ευρώ. Δυναμική από Viohalco με κέρδη 1,94% στα 5,78 ευρώ, αλλά και για ΟΤΟΕΛ στο 1,8%. Κέρδη 1,15% για Aegean στα 10,55 ευρώ.
Υψηλότερα επίσης ο ΟΤΕ στο 0,81% και τα 16,12 ευρώ, χτυπώνετα υψηλό 52 εβδομ. Ηπιότερη άνοδος για ΟΠΑΠ, στο 0,69% ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,34% και ΤΕΝΕΡΓ στο 0,41% και τα 19,66 ευρώ.
Στα 8,99 ευρώ η Cenergy με τζίρο 7,92 ευρώ καθώς αποχωρούν οι γρήγοροι της ΑΜΚ.
Στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς με κέρδη 2,19% στα 3,867 ευρώ και τζίρο κοντά στα 18 εκατ. ευρώ.. Ελαφρώς υψηλότερα η Alpha στο 0,16% με την ΕΥΡΩΒ στο 0,73% και τα 2,058 ευρώ. Απώλειες για Κύπρο στο -0,93% και για ΕΤΕ στο -0,64% και τα 7,47 ευρώ.