Σημαντικό μέρος των κερδών της Παρασκευής απώλεσε η Wall Street, καθώς η ανησυχία για το ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και το ράλι των πετρελαϊκών τιμών βάρυναν το κλίμα. Έτσι, όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν την εβδομάδα με αρνητικά πρόσημα, συμφωνα με το Newmoney.gr
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,94% πέφτοντας κάτω από το όριο των 42.000 μονάδων, στις 41.954 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,96% στις 5.695 μονάδες και ο Nasdaqδιολίσθησε σε ποσοστό 1,18% και τις 17.923 μονάδες.
Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό την ανοδική τους πορεία με τη απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο το όριο του 4%, στο 4,026% και του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,001%.
Στις αγορές των commodities, το εκρηκτικό ράλι του μαύρου χρυσού μοιάζει ασταμάτητο με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Έτσι, μετά τα κέρδη των πετρελαϊκών τιμών κοντά στο 9% την περασμένη εβδομάδα, σήμερα αμφότεροι οι δείκτες, Brent και WTI, ανέβηκαν κοντά στο 4%, με το Brent να ξεπερνά και το όριο των 81 δολαρίων.
Η αγωνία για το μέγεθος της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, προφανώς παρέμεινε ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την αγορά. Όμως, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν και τους δικούς τους… εσωτερικούς λόγους να ανησυχούν, δεδομένου πως τα τελευταία δεδομένα από το εργασιακό πεδίο άλλαξαν και πάλι άρδην τα προγνωστικά για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.
Τα απρόσμενα πολύ ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, μπορεί να ανακούφισαν τους επενδυτές όσον αφορά την απειλή μιας μεγαλύτερης, αν όχι ανώμαλης προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο σημαίνουν επίσης πως η Fed δεν έχει λόγους να διατηρήσει το δυναμικό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.
Κάπως έτσι περιορίστηκαν σημαντικά οι ελπίδες της αγοράς για μια δεύτερη ισχυρή περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Στο εργαλείο FedWatch Tool της CME πλέον οι πιθανότητες μιας μετριοπαθούς μόνο μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, το Νοέμβριο, έχουν εκτοξευτεί στο 88%.
Βέβαια, στο διάστημα που μεσολαβεί πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ωστόσο αυτό μεγιστοποιεί και την αντίδραση που θα έχει η Wall Street, το επόμενο διάστημα, σε κάθε αρνητικό μακροοικονομικό στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική της Fed.
Πραγματικά, επόμενο κομβικό ραντεβού για την αγορά είναι την Πέμπτη, όταν και ανακοινώνονται τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, αυξημένη επιρροή θα αρχίσουν να ασκούν και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, δεδομένου πως «ανοίγει» η περίοδος δημοσιοποίησης των στοιχείων. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα κορυφαία ονόματα της αγοράς, όπως η PepsiCo και η Delta Air Lines, ενώ ειδικά την Παρασκευή η ημέρα είναι αφιερωμένη στις τράπεζες και τα funds, όπως η JPMorgan, η Wells Fargo και η BlackRock.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σε επίπεδο μετοχών, πιο ευάλωτες αποδείχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές διευρύνοντας τις απώλειες για τον Nasdaq.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις λεγόμενες Υπέροχες Επτά, μόνο η Nvidia κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος. Αντιθέτως, απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν Amazon και Tesla, ενώ η υποβάθμιση της Jefferies κόστισε ακριβά στη μετοχή της Apple.
Εξαίρεση στις τεχνολογικές αποτέλεσε η μετοχή της Super Micro, με θεαματικό άλμα κοντά στο 15%, καθώς η εταιρεία δεν προλαβαίνει να καλύπτει τις παραγγελίες για μονάδες επεξεργαστών γραφικών (GPU) για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και data centers. Μάλιστα, για το τρίμηνο ανακοίνωσε πως παρέδωσε πάνω από 100.000 μονάδες.
Έντονες πιέσεις δέχτηκαν ακόμη οι ασφαλιστικές μετοχές συνολικά, καθώς εταιρείες του κλάδου όπως η Allstate και η Traveles αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσεις από τις ζημιές που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ο τυφώνας Μίλτον, η δύναμη του οποίου αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 5 καθώς ετοιμάζεται να χτυπήσει τις αμερικανικές ακτές της Φλόριντα.
Στον αντίποδα, σταθερά κερδισμένες παρέμειναν για μια ακόμη συνεδρίαση οι ενεργειακές μετοχές, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς να προσβλέπουν σε ισχυρότερα κέρδη χάρη στο συνεχιζόμενο ράλι του μαύρου χρυσού.
Μάλιστα, ο ενεργειακός κλάδος ήταν ο μόνος κερδισμένος από τους συνολικά 11 κλάδους του δείκτη S&P 500.
Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα κινήθηκε και η μετοχή της Pfizer, μετά από δημοσίευμα του CNBC που ανέφερε πως το ακτιβιστικό fund Starboard Value απέκτησε μερίδιο ύψους 1 δισ. δολαρίων στον φαρμακευτικό κολοσσό.