Wall Street
Οικονομία

Wall Street: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ράλι του πετρελαίου εφεραν αρνητικά πρόσημα στους δείκτες

Οι επενδυτές στη Wall Street δεν είχαν τίποτε θετικό για να «πιαστούν» και να ανακόψουν τις συνεχιζόμενες πτωτικές τάσεις στους δείκτες. Αντιθέτως, ο Οκτώβριος ξεκίνησε με αρνητικούς οιωνούς τόσο από το διεθνές πεδίο, τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, όσο και από το εσωτερικό δεδομένου πως τα μαντάτα από την αγορά εργασίας δεν φαίνεται να αφήνουν τα περιθώρια στη Fed να διατηρήσει το δυναμικό ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Αν και μέχρι τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου μεσολαβεί αρκετός χρόνος για να αλλάξουν τα δεδομένα, συμφωνα με το newmoney

Πάντως, για την ώρα οι δείκτες «έκλεισαν» σε αρνητικό έδαφος με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,44% στις 42.011 μονάδες, τον S&P 500 να χάνει 0,17% στις 5.699 μονάδες και τον Nasdaq να διολισθαίνει ελαφρά κατά 0,04% και τις 17.918 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, αντιθέτως, οι αποδόσεις παρέμειναν σε ανοδική πορεία με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 3,848% και του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 3,705%.

Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι προφανώς ένας πρώτος επιβαρυντικός παράγοντας. Μπορεί η περιοχή να είναι μακριά ώστε οι ΗΠΑ να ανησυχούν για πρακτικά ζητήματα όπως οι μεταναστευτικές ροές, όμως σαφώς προβληματίζονται για τις γεωπολιτικές ισορροπίες και βέβαια έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το έξαφνο ράλι των πετρελαϊκών τιμών που σήμερα ανέβηκαν πάνω από 5%!

Μόλις ένα μήνα πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πως η αύξηση της τιμής της βενζίνης θα «βαρύνει» την άποψη του καταναλωτή-ψηφοφόρου, ενώ και οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν από το ενεργειακό κόστος, σε ένα διάστημα που η απεργία των λιμενεργατών στα αμερικανικά λιμάνια θα φέρει αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αύξηση του κόστους.

Βέβαια, το Ισραήλ για την ώρα δεν έχει προχωρήσει στην επίθεση-απάντηση προς το Ιράν, όμως είναι δεδομένο ότι είναι θέμα χρόνου να το κάνει, με το μέγα ερώτημα να παραμένει το αν θα αποφασίσει να πλήξει υψηλής σημασίας στόχους, όπως οι πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, κάτι που αναπόφευκτα θα αναγκάσει την Τεχεράνη να απαντήσει επίσης, δημιουργώντας έτσι συνθήκες πολέμου.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χθες έλεγε «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σήμερα δεν το απέκλεισε, εντείνοντας τη νευρικότητα στις αγορές μετοχών και commodities.

Παράλληλα η Wall Street βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα δεύτερο επιβαρυντικό παράγοντα: τα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Η έκθεση για τις κενές θέσεις εργασίας την Τρίτη, η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα την Τετάρτη και τα σημερινά στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας συνεχίζουν να παραπέμπουν σε σφιχτά περιθώρια στην αγορά εργασίας.

Αν η εικόνα αυτή επιβεβαιωθεί και στην κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο (Job Report) που θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή, τότε όσοι ήλπιζαν πως η Fed μπορεί να προχωρήσει και σε δεύτερη περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της, θα απογοητευτούν.

Οι προβλέψεις θέλουν την έκθεση να καταγράφει την προσθήκη 130.000 θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο, μετά τις 142.000 τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η ανεργία να παραμείνει αμετάβλητη στο 4,2%. Όμως, αν οι προσλήψεις είναι περισσότερες, οι αντοχές της αγοράς εργασίας θα αναγκάσουν πιθανότατα το συμβούλιο να περιοριστεί σε μια μετριοπαθή μείωση των επιτοκίων, τον Νοέμβριο. Αν και μέχρι τότε, θα μεσολαβήσει ακόμη μία έκθεση, με τα στοιχεία Οκτωβρίου.

Σε επίπεδο μετοχών, τα τύμπανα του πολέμου συνέχισαν να ηχούν… χαρούμενα για τις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ και οι ενεργειακές εταιρείες παρέμειναν στο άρμα του ράλι των πετρελαϊκών τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δείκτη Dow μόνο δύο μετοχές παρέμειναν σε θετικό έδαφος, η Chevron και η IBM.

Απρόοπτο δώρο επεφύλασσε για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας Vistra και Constellation Energy, ο CEO της Google, καθώς η δήλωση του πως ο τεχνολογικός όμιλος μελετά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικές μονάδες για τα data centers που διαθέτει, διασφάλισε ισχυρά κέρδη στις μετοχές τους, κόντρα στο αρνητικό κλίμα.

Πάντως, σε αντιδιαστολή με τα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών, οι μετοχές των εταιρειών ΑΠΕ και δη, της ηλιακής ενέργειας δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις.

Στις χαμένες επίσης η μετοχή της Stellantis, με πτώση κοντά στο 4%, μετά την υποβάθμιση της από την Barclays, η Wolfspeed μετά την υποβάθμιση της από την Mizuho και η Levi Strauss, καθώς η κατασκευάστρια των γνωστών τζιν περιέκοψε το outlook για τα ετήσια κέρδη της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ