Το πετρέλαιο σημείωσε τεράστια άνοδο καθώς η αγορά προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο, τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν για το πρόσφατο πυραυλικό του μπαράζ να περιλαμβάνουν χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.
Το αργό αμερικανικό πετρέλαιο εκτινάχθηκε έως και 5,5% πλησιάζοντας τα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, απάντησε «το συζητάμε αυτό». Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ να έρθουν την Πέμπτη. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ σκαρφάλωσε κοντά στα 77 δολάρια.
Στην ερώτηση, «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…», χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.
Αμέσως μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απότομα. και γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) το μπρεντ πλησίαζε τα 77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείτο πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι.
Γύρω στις 17.50 (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό αργό WTI έφτασε τα 73,12 δολάρια το βαρέλι (+4,34%) ενώ το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση 3,95%, φτάνοντας τα 76,81 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά πετρελαίου έχει μείνει καθηλωμένη από την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Bloomberg, η οποία έρχεται μετά από ένα χρόνο αναταραχής κατά τον οποίο το Ισραήλ αντιμετώπισε το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στη Γάζα, τον Λίβανο, την Υεμένη και αλλού. Η περιοχή εκπροσωπεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού και οι έμποροι ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού.
Στη Μέση Ανατολή το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιστοιχεί περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και οι traders ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να πλήξει τη ροή του εάν υπάρξουν επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν από το Ιράν θαλάσσια περάσματα, όπως τα στενά του Ορμούζ στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, από τα οποία διέρχονται τα τάνκερ που μεταφέρουν το πετρέλαιο πολλών αραβικών χωρών.
«Το γεγονός ότι οι ενεργειακές υποδομές θεωρούνται πλέον πιθανός στόχος δεν αποτελεί απόλυτη έκπληξη για την αγορά, αλλά το να ακούει κανείς δηλώσεις από τον Μπάιντεν σχετικά με αυτό αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί αυτό», δήλωσε trader ενέργειας στην CIBC Private Wealth.
«Υπήρχε κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με το αν το Ισραήλ θα στόχευε πράγματι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κυρίως λόγω της επιρροής της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σταθερές ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ο αντίκτυπος στην παραγωγή του Ιράν
Ένα μεγάλο χτύπημα από το Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά, ανέφεραν αναλυτές της Citigroup.
Εάν το Ισραήλ χτυπήσει μικρότερες υποδομές θα μπορούσαν να λείψουν από την αγορά 300.000 έως 450.000 βαρέλια παραγωγής, ανέφεραν οι ίδιοι αναλυτές.
Οι τελευταίες αυξήσεις των τιμών προκάλεσαν την εκτίναξη του δείκτη της τεκμαρτής μεταβλητότητας του μπρεντ στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους. Η διαπραγμάτευση των ανοδικών δικαιωμάτων αγοράς του Brent σημείωσε ρεκόρ την Τετάρτη, με αιχμή τα συμβόλαια στα 100 δολάρια το βαρέλι.