Καθοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνοντας το σερί απωλειών τους, επηρεασμένα από μια ακόμη σειρά αδύναμων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,42% στις 512,64 μονάδες, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση μετά το ρεκόρ της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ ο έτερος ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50, των "βαριών χαρτιών” της Ευρωζώνης, έκλεισε με πτώση 0,68% στις 4.815,25 μονάδες.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξης του 0,02% στις 18.595,51 μονάδες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες στη χώρα αυξήθηκαν 2,9% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,92% στις 7.431,96 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,35% στις 8.240,48 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 11.273,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε οριακά κέρδη 0,01% στις 33.684,80 μονάδες.
Σε επίπεδο μετοχών, οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα, με τις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας να καταγράφουν άνοδο 1,94%, ενώ εκείνες του τομέα της υγείας να υποχωρούν κατά 1,33%. Απώλειες σημείωσαν επίσης και εκείνες του κλάδου των χημικών και των καταναλωτικών προϊόντων.
Οι μετοχές ειδών πολυτελείας αποτέλεσαν τον αδύναμο κρίκο εν μέσω νέων ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Tiffany & Co. της LVMH σχεδιάζει περικοπές. Οι μετοχές της Associated British Foods Plc υποχώρησαν, καθώς ο ιδιοκτήτης της Primark προειδοποίησε ότι θα αποκομίσει λιγότερα κέρδη από τα αναμενόμενα από τη δραστηριότητά του στον τομέα της ζάχαρης μετά την πτώση των διεθνών τιμών.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν το παγκόσμιο κλίμα, το οποίο και πάλι κλονίστηκε από τις ενδείξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση και οι χαμηλότερες από το αναμενόμενο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ "δείχνουν” επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, αναζωπυρώνοντας έτσι τη συζήτηση σχετικά με το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Τα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες έδειξαν την ασθενέστερη ανάπτυξη από το 2021, εντείνοντας τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.
"Υπάρχει επιβράδυνση, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά νομίζω ότι απέχουμε πολύ από την ύφεση", δήλωσε ο George Lagarias, επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars. Εδώ και καιρό αναμέναμε μια πιο μετριοπαθή στάση στην αγορά, δήλωσε ο κ. Lagarias, υποδεικνύοντας ότι "η Fed δεν πρόκειται να κινηθεί πολύ επιθετικά", καθώς κάτι τέτοιο "θα μπορούσε να στείλει ένα λάθος μήνυμα στις αγορές και την οικονομία".