Δυναμικό ξεκίνημα Σεπτεμβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς καταγράφεται αισίως η τρίτη διαδοχική του άνοδος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας με «βαριά χαρτιά», τα οποία υποχώρησαν σημαντικά τον Αύγουστο, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις επανεισόδου για τους αγοραστές. Μάλιστα, ολοκλήρωσε πάνω από τις 1.440 μονάδες για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου (1.474,44 μονάδες), λίγο πριν το πρωτοφανές «κύμα» πωλήσεων της «Μαύρης Δευτέρας».
Πιο αναλυτικά, στη σημερινή (2/9) συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 14,98 μονάδες ή +1,05% και έκλεισε στις 1.446,17 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.446,21 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.432,04 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο ΓΔ έχει κερδίσει συνολικά +1,46% το τελευταίο τριήμερο, ενώ η φετινή του απόδοση «αγγίζει» πλέον το +11,83%. Υπενθυμίζεται ότι η Λεωφόρος Αθηνών ολοκλήρωσε τον Αύγουστο στο -3,18%. Διψήφιο ήταν το ποσοστό ανόδου (+10,68%) σε «βάθος» οκταμήνου. Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά -3,03% σε μηνιαία βάση, ενώ «σκαρφάλωσαν» κατά +19,22% στο 8μηνο.
Αν και οι αγοραστές ήταν στο «τιμόνι» από την έναρξη των συναλλαγών της Δευτέρας, πάτησαν «γκάζι» στο δεύτερο μισό και συγκεκριμένα από τις 14:30 και μετά. Παράλληλα, η εγχώρια αγορά διαφοροποιήθηκε από τις αρχικά πτωτικές τάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία στη συνέχεια έβγαλαν τις δικές τους άμυνες.
Δεν έλειψε η μεταβλητότητα στο ταμπλό, με συγκρατημένες κινήσεις, επιλεκτικό trading και χαμηλό τζίρο, λόγω της σημερινής αργίας στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστές του ανοδικού ξεσπάσματος ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Τράπεζα Πειραιώς (επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ). Ακολούθησαν με εξίσου αξιόλογα κέρδη η Σαράντης, η Alpha Bank και η Εθνική. Πάνω από το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ επανήλθε η συνολική κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς.
«Μοχλοί» ανόδου οι τράπεζες και τα blue chips
Σε τίτλους που έχουν βαρύτητα στο ταμπλό, όπως είναι οι τράπεζες και οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βασίστηκε η σημερινή άνοδος στο Χ.Α. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός δείκτης «αναρριχήθηκε» κατά +1,37% στις 1.282,90 μονάδες, ο FTSE 25 κέρδισε +1,34% στις 3.520,37 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,34% στις 2.312,88 μονάδες.
Στα 81,819 εκατ. ευρώ καθορίστηκε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, εκ των οποίων τα 8,786 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαναν η Motor Oil (16,569 εκατ. ευρώ), η Πειραιώς (15,325 εκατ. ευρώ) και η Eurobank (11,572 εκατ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,171 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 62 τίτλους, αρνητικά για 33, ενώ 21 έμειναν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς «σκαρφάλωσε» κατά +2,87% στα 4,02 ευρώ και ακολούθησαν η Alpha Bank (+1,91% στο 1,576 ευρώ) και η Εθνική (+1,53% στα 7,978 ευρώ). Αμετάβλητη στα 2,064 ευρώ παρέμεινε η Eurobank.
Οι ευκαιρίες που δημιουργεί ο Αύγουστος και ο «βαρύς» Σεπτέμβριος
Ορισμένες μετοχές που υποαπέδωσαν τον Αύγουστο, έχουν δημιουργήσει «χώρο» επανατοποθέτησης για τους αγοραστές, καθώς διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα. Μειωμένη ήταν και σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς απουσιάζει μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας λόγω της αργίας της Labor Day στις ΗΠΑ.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι, σύντομα μεν αλλά σταδιακά, η αγορά θα αποκτήσει πρόσφορο έδαφος για πιο πειστικές τοποθετήσεις από τους traders και πως οι όγκοι θα αυξηθούν. Παράλληλα, οι απώλειες του περασμένου μήνα δίνουν το περιθώριο αντίδρασης και επαναφοράς των buyers με απώτερο στόχο τα πολυετή υψηλά των 1.500 μονάδων. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από την εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων, όπου ορισμένοι δείκτες κινούνται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, άρα το σενάριο της διόρθωσης είναι πολύ πιθανό στην περίπτωσή τους και ίσως επηρεάσει το γενικότερο κλίμα.
Πλούσιος από ειδήσεις προβλέπεται ότι θα είναι ο Σεπτέμβριος, ο οποίος ξεκινά δυναμικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ενδιάμεσα, δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης πρόκειται να δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο λόγος για τον καναδικό DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και τον αμερικανικό Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), με τον δεύτερο να αποτελεί εκκρεμότητα, καθώς είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Εκκρεμότητα που μετατίθεται για τις αρχές Οκτωβρίου και το placement για το 18,4% που ελέγχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.
Κομβικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων έπειτα από περίπου 14 μήνες, όπου διατηρείται σταθερά στο επίπεδο ρεκόρ του 5,25% με 5,50%. Μία εβδομάδα νωρίτερα (12 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Σαράντης ξεκινά ο μήνας, καθώς η εισηγμένη θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Χ.Α. Ακολουθεί την Τρίτη ο ΟΠΑΠ, όπου η διοίκηση αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, με επίκεντρο το μέρισμα. Οι προσδοκίες της αγοράς εκτιμούν ότι θα ανέλθει στα 0,50 με 0,55 ευρώ ανά μετοχή.
Η προσοχή στρέφεται και στην Attica Bank, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης τη συγχώνευση της τράπεζας με την Παγκρήτια, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το απαιτούμενο για τη συμφωνία «πράσινο φως». Πέρα από τον ΟΠΑΠ, αύριο (3/9) ανακοινώνει τις οικονομικές της επιδόσεις η Trade Estates, ενώ την Τετάρτη (4/9) σειρά έχει η Quest.
Εικόνα σταθεροποίησης στις διεθνείς αγορές
Με ένα ακόμη ρεκόρ για τον Dow Jones αποχαιρέτησε η Wall Street τον Αύγουστο, ο οποίος ήταν ο τέταρτος σερί ανοδικός μήνας για την αμερικανική αγορά. Όλα τα «φώτα» πέφτουν στη συνεδρίαση της Fed εντός του Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να έχουμε την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα. Κλειστό παραμένει σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω της Labor Day, της εθνικής εορτής των ΗΠΑ που είναι αντίστοιχη με την ευρωπαϊκή εργατική Πρωτομαγιά.
Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «χωνέψουν» την επικράτηση του AfD στις κρατιδιακές εκλογές της Γερμανίας. Πρόκειται για την πρώτη νίκη ακροδεξιού κόμματος στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο -0,1% ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, διορθώνοντας μετρημένα από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφουν μεταβολές μικρότερες του +/-0,2%.
Μεικτή ήταν και η εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων στη σύνοδο της Δευτέρας, με τους δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ να δέχονται ισχυρές πιέσεις. «Βαρίδι» αποτέλεσαν τα νέα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς ο κινεζικός PMI μεταποίησης περιορίστηκε σε χαμηλό 6 μηνών.