Οικονομία

Η κρίση στην Μέση Ανατολή "χτύπησε" την οικονομία! Σκληρό κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο – Παγκόσμιο sell off στις αγορές

Φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed αλλά και κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, σπρώχνουν τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στη δίνη του παγκοσμίου sell-off, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθετο «βαρίδι» η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση από Ιράν και Χεζμπολάχ.

Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής 4 Αυγούστου, εξέτασε ακόμα και το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν εάν πράγματι είναι βέβαιο πως μια επίθεση του Ιράν είναι αναπόφευκτη.

Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα – ΗΠΑ, Γαλλία, Ιορδανία, κα – έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση, αν και όμως όλοι προετοιμάζονται… για το χειρότερο σενάριο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών  διαμορφώνεται στις 1.324,58 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 7,43%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 143,72 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά κινούνται μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-9,40%), της Eurobank (-9,11%), της Aegean (-8,51%), της Lamda (-8,40%), της Viohalco (-8,04%) και της Alpha Bank (-8,02%).

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς κατακρημνίζεται στο -7,79% και τις 1.156,85 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023 και απέχοντας 14% από τις φετινές κορυφές των 1.354 μονάδων.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 5.746.399 και 4.864.706 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 14,97 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 10,94 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται μόλις 3 μετοχές, 124 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Αιτίες της πτώσης τόσο οι ανησυχίες για διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, όσο και η ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολύ μεγάλη είναι η συμβολή της ρευστοποίησης carry trade στο ιαπωνικό γεν, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αλλάξει νομισματική πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Sell-off  και στις διεθνείς αγορές λόγω φόβων ύφεσης στις ΗΠΑ, με τις αγορές της Ιαπωνίας να κλείνουν με πτώση -13,5%, και τα futures του Nasdaq άνω του -5%.
 

Παράλληλα, ξαφνικά οι επενδυτές στις ΗΠΑ είδαν ότι η FED έχει καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια.Ξεπούλημα καταγράφεται και  στις ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX στην Γερμανία -2,8% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -3,5%.

Πτώση και στα χρηματιστήρια σε Ισραήλ, Μέση Ανατολή υπό τον φόβο του Ιράν - Στο -7% το χρηματιστήριο της Τουρκίας 

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τη Δευτέρα και τα Χρηματιστήρια στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ανησυχίες για ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ήρθαν να προστεθούν στο πτωτικό κλίμα που καταγράφεται στις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ σημειώνει απώλειες 3,1% και διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριου, διευρύνοντας την κατά 3,3% πτώση της προηγούμενης εβδομάδας (τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον προηγούμενο Οκτώβριο). Το σέκελ υποχώρησε 1% έναντι του δολαρίου, σε χαμηλά 9 μηνών. 

Οι τελευταίες απώλειες πυροδοτήθηκαν εν μέρει από δημοσίευμα του ιστότοπου Axios στο οποίο αναφερόταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, είπε σε ομολόγους του της G7 ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ ενδέχεται να επιχειρήσουν επίθεση ακόμη και τη Δευτέρα. Επικαλούμενη τρεις πηγές που δεν κατονομάζει η Axios ανέφερε πως η Blinken προβλέπει πως οι επιθέσεις θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων 24-48 ωρών. 

Ωστόσο, οι περιφερειακές αγορές παρασύρονται και από το παγκόσμιο selloff το οποίο πυροδότησαν ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. 

Στο -7% το Χρηματιστήριο της Τουρκίας 

Ετσι, ο δείκτης Tadawul της Σαουδικής Αραβίας και ο δείκτης Hermes της Αιγύπτου, υποχώρησαν κατά 3,7% και 5,8% αντίστοιχα. Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Τουρκίας ο οποίος βρέθηκε να καταγράφει απώλειες έως και 7%. 

 

Το ελληνικό χρέος της κεντρικής διοίκησης είναι στάσιμο στα 405 δισ. όπως στάσιμο είναι και της Γενικής Κυβέρνησης στα 356 δισ.Η Ελλάδα δεν τα πάει καλά με τον τουρισμό το 2024, αν και τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν καλά.... αλλά 3 δισεκ. φόροι δεν έχουν πληρωθεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκοσμιοποίηση 0

Το είπαν και γίνεται-”Φωτιά” σε ολόκληρη την Βρετανία και Β.Ιρλανδία ενώ εκατοντάδες ακραίοι μουσουλμάνοι ουρλιάζουν " Αλλάχ Αλμπάρ" ( Νέα Βίντεο)

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί ενώ σε απόγνωση είναι η νέα βρετανική κυβέρνηση υλοποιεί συνεχείς συνεδριάσεις ενώ δόθηκαν...