Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Βοήθεια μας! Έρχεται "καταιγίδα" κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών εν μέσω καλοκαιριού από την εφορία

«Καταιγίδα» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών εν μέσω κατακαλόκαιρου από την Εφορία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι μπορεί από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που της οφείλεται.

Στόχος είναι η ταχύτερη είσπραξη, μέσω πιο ευέλικτων κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια και λοιπά έσοδα που περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα), έναντι ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία κάθε μήνα αυξάνονται καθώς προστίθενται και νέες οφειλές.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, το μέτρο των κατασχέσεων θα εφαρμοστεί εντατικά με την ενεργοποίηση παντού, σε όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του συστήματος Eispraxis. Η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κατασχέσεις, εναντίον των αμελών φορολογούμενων, αλλά πλέον δεν θα περιορίζονται στον βασικό υπόχρεο, αλλά θα επεκτείνονται με αυτόματες διαδικασίες και στα συνυπρόχρεα πρόσωπα που είναι οι σύζυγοι και οι εταίροι.

Αυτή την στιγμή η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εναντίον 1.520.015 οφειλετών, ενώ ανάλογη απειλή υπάρχει και για άλλους 592.688 φορολογούμενους, όπως μαρτυρούν» τα σχετικά στοιχεία. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν πια τα 107 δισ. ευρώ, στοιχεία που χτυπά «καμπανάκια» στις φορολογικές αρχές.

Τι θα κάνει το Eispraxis

Με την καθολική εφαρμογή του Eispraxis, η ΑΑΔΕ θα καταρτίζει ένα προφίλ για κάθε οφειλέτη το οποίο και θα το παρακολουθεί.

Για τη συγκρότηση του «προφίλ» θα προηγηθεί η καταγραφή όλης της περιουσίας κάθε οφειλέτη, με τη λήψη στοιχείων και από άλλους φορείς, όπως είναι το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, το Κτηματολόγιο το ΓΕΜΗ, ο ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, το σύστημα Εργάνη.

Συγχρόνως θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε. για φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα ή συναλλαγές με άλλες χώρες. Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, σκοπός του Eispraxis είναι «η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αναφορικά με τους συνυπόχρεους, το Eispraxis θα παρακολουθεί και όλους όσους εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής όπως οφειλέτες, σύζυγοι, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).

Ακόμη, θα ενσωματώνει και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεων τους, ώστε να προειδοποιούνται όταν πρόκειται να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

άρθρο του Βαγγέλη Δουράκη για τον enikos.gr

Η ΑΑΔΕ το προσεχές διάστημα αναμένεται να εντείνει το «κυνήγι» των οφειλετών με ειδοποιητήρια, κατασχέσεις καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, μισθών συντάξεων ενοικίων κ.λπ. καθώς και με πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το φθινόπωρο.

Πώς ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να αποφύγει την κατάσχεση

Προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις όσοι χρωστούν στην Εφορία έχουν στη διάθεσή τους πέντε εναλλακτικές, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Η ένταξη των οφειλών τους σε κάποια ρύθμιση τμηματικής καταβολής, εξ αυτών που είναι διαθέσιμες. Όλα τα χρέη προς την Εφορία μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις ή εάν πρόκειται για έκτακτους φόρους και πρόστιμα σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.
  • Η υπόδειξη εντός τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά επιδόματα και παροχές. Για κάθε φυσικό πρόσωπο οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό, σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Φυσικά, τον λογαριασμό αυτόν τον δηλώνει οπωσδήποτε στην ΑΑΔΕ, η οποία, σε περίπτωση οφειλών κατάσχει ποσά, έναντι οφειλών, αλλά αφήνει υπόλοιπο 1.250 ευρώ.
  • Η καταβολή ποσών στην Εφορία ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη. Στην περίπτωση που οφειλέτης, δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, μπορεί να πληρώνει το ύψος του ποσούπου έχει την δυνατότητα να καταβάλλει, έναντι του χρέους που έχει στην Εφορία. Παρότι δεν εξοφλεί ολόκληρη την οφειλή και δεν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση, η κίνηση αυτή αξιολογείται θετικά από την Εφορία και «παγώνει» τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Η πληρωμή γίνεται με την Ταυτότητα Οφειλής που έχει εκδοθεί για το χρέος.

Η αίτηση για μείωση του ποσού που παρακρατείται

Άλλες εναλλακτικές για την αποφυγή κατασχέσεων είναι οι εξής:

  • Η υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης εναντίον του οποίου έχει ήδη επιβληθεί το μέτρο της κατάσχεσης ποσοστού επί του τμήματος του μηνιαίου μισθού του άνω των 1.000 ευρώ έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, τη μείωση του ποσοστού του μισθούπου του παρακρατείται και κατάσχεται έναντι χρεών του προς το Δημόσιο, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή.
  • Η πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολοκλήρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου ληξιπρόθεσμου χρέους ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πωλήσει ακίνητο περιουσιακό στοιχείο το οποίο κατέχει με την προϋπόθεση της παρακράτησης μέρους ή ολοκλήρου του τιμήματος που θα εισπραχθεί προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο για την ολοσχερή ή μερική αποπληρωμή του χρέους. Η Εφορία συναινεί ώστε να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, αλλά από το τίμημα θα παρακρατήσει το ποσό που αναλογεί στο χρέος.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ