Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ανατροπή: Οι επενδυτές προετοιμάζονται για το νέο νόμισμα των BRICS που θα φερει την αποδολαριοποίηση–Πότε θα κυκλοφορήσει

 

Τα κράτη της ομάδας των BRICS ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα για να ανταγωνιστούν το δολάριο ΗΠΑ και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται σε αυτό και πρόσφατα ανακοίνωσαν σχέδια για ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain.

Tα κράτη BRICS, που αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα νέο αποθεματικό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από ένα «καλάθι» των αντίστοιχων νομισμάτων τους. Το νόμισμα των BRICS θα επέτρεπε σε αυτά τα κράτη να διεκδικήσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία ενώ παράλληλα θα ανταγωνίζονται το υπάρχον διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι Ρωσία και Κίνα, μέλη των BRICS, ήταν «οι πρώτες που σκέφτηκαν την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου νομίσματος BRICS για να τερματιστεί η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκoφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για την εξωτερική πολιτική και πρώην πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Ρώσος διπλωμάτης μιλώντας στο πρακτορείο TASS δήλωσε ότι ο σχηματισμός ενός νέου νομίσματος των BRICS είναι σημαντικός για να τερματιστεί η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή αγορά. Από τις δηλώσεις αυτές, ξεκίνησε μια ανάλυση από το watcher.guru για τα πιθανά οφέλη των χωρών και τη ζημία των ΗΠΑ. Στόχος πλέον είναι η αποδολαριοποίηση.

Το τρέχον σύστημα κυριαρχείται από το δολάριο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του συνόλου των συναλλαγών νομισμάτων.

Μέχρι πρόσφατα, σχεδόν το 100% των συναλλαγών πετρελαίου γινόταν σε δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, το 2023 το 1/5  των συναλλαγών πετρελαίου φέρεται να πραγματοποιήθηκε μενομίσματα εκτός δολαρίου .

Κεντρικό στοιχείο αυτής της συνεχιζόμενης κατάστασης είναι ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς και οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κίνα και τη Ρωσία εν όψει των γεωπολιτικών εντάσεων που προκλήθηκαν μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος που πίεζε κυρώσεις κατά των αναπτυσσόμενων χωρών είναι αυτό που οδήγησε αρχικά στην ιδέα της απο-δολαριοποίησης. Τα σχόλιά του έρχονται σε συμφωνία με τη συμμαχία των BRICS που έχει ως στόχο να θέσει τα τοπικά νομίσματα σε προτεραιότητα για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Ο Ουσάκoφ τόνισε ότι οι BRICS πιστεύουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών χωρίς την ανάγκη του δολαρίου ΗΠΑ.

Εάν τα κράτη της ομάδας των BRICS δημιουργήσουν ένα νέο αποθεματικό νόμισμα, αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει σημαντικά το δολάριο, οδηγώντας ενδεχομένως σε μείωση της ζήτησης ή σε αυτό που είναι γνωστό ως αποδολαριοποίηση. Με τη σειρά του, αυτό θα είχε συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις παγκόσμιες οικονομίες.

Γιατί τα κράτη BRICS θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα;

Τα κράτη BRICS έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα. Οι πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και οι επιθετικές εξωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ έχουν ωθήσει τις χώρες BRICS να διερευνήσουν τη δυνατότητα.

Θέλουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα μειώνοντας παράλληλα την παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ.

Πότε θα κυκλοφορήσει ένα νόμισμα BRICS;

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πότε θα κυκλοφορήσει ένα νόμισμα BRICS, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες ενός νομίσματος BRICS και τις πιθανές επιπτώσεις του για τους επενδυτές αναφέρει η ιστοσελίδα bankingnews

Δεν υπάρχει ακόμη οριστική ημερομηνία έναρξης, αλλά οι ηγέτες των χωρών έχουν συζητήσει εκτενώς το ενδεχόμενο.
Κατά τη διάρκεια της 14ης Συνόδου Κορυφής των BRICS, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι οι χώρες BRICS σχεδιάζουν να εκδώσουν ένα «νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα» και είναι έτοιμες να συνεργαστούν ανοιχτά με όλους τους εταίρους δίκαιου εμπορίου.

Τον Απρίλιο του 2023, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva χαιρέτισε τη νομισματική πρωτοβουλία, σχολιάζοντας: «Γιατί δεν μπορεί ένα ίδρυμα όπως η τράπεζα BRICS να έχει ένα νόμισμα για τη χρηματοδότηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, μεταξύ Βραζιλίας και όλων των άλλων BRICS χώρες;

Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το (εμπορικό) νόμισμα μετά το τέλος του κανόνα του χρυσού;» Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS του 2023 τον περασμένο Αύγουστο, υπήρχαν φήμες ότι μια ανακοίνωση ενός τέτοιου νομίσματος θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε ευσεβής πόθος.

"Η ανάπτυξη οποιουδήποτε εναλλακτικού είναι περισσότερο μια μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη φιλοδοξία. Δεν υπάρχει καμία πρόταση αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία ενός νομίσματος BRICS", δήλωσε στο Bloomberg τότε ο Leslie Maasdorp, CFO της New Development Bank. 

Oι BRICS θα αποκτήσουν ψηφιακό νόμισμα;

Τα κράτη BRICS δεν έχουν ακόμη το δικό τους συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα, αλλά ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε blockchain BRICS είναι στα σκαριά, σύμφωνα με τον βοηθό του Κρεμλίνου, Yury Ushakov, τον Μάρτιο του 2024. Γνωστή ως πολυσυμμετοχική πλατφόρμα πληρωμών BRICS Bridge, θα συνδέει τα χρηματοοικονομικά συστήματα των κρατών που χρησιμοποιούν πύλες πληρωμών για διακανονισμούς σε ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας.

Το σχεδιαζόμενο σύστημα, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, θα χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στην τρέχουσα διεθνή πλατφόρμα διασυνοριακών πληρωμών, το σύστημα Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

«Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών BRICS είναι ένας σημαντικός στόχος για το μέλλον, ο οποίος θα βασίζεται σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain.
Το κύριο ζήτημα είναι να βεβαιωθούμε ότι είναι βολικό για τις κυβερνήσεις, τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, καθώς και οικονομικά αποδοτικό και απαλλαγμένο από πολιτική», δήλωσε ο Ushakov σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ποια θα ήταν τα πλεονεκτήματα ενός νομίσματος BRICS;

Ένα νέο νόμισμα θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη για τις χώρες BRICS, συμπεριλαμβανομένων πιο αποτελεσματικών διασυνοριακών συναλλαγών και αυξημένης χρηματοοικονομικής ολοκλήρωση σε ένα εναλλακτικό χρηματιπιστωτικό σύστημα. Αξιοποιώντας την τεχνολογία blockchain, τα ψηφιακά νομίσματα και τα έξυπνα συμβόλαια, το νόμισμα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χάρη στις απρόσκοπτες διασυνοριακές πληρωμές, θα μπορούσε επίσης να προωθήσει την εμπορική και οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών της ομάδας τω ν BRICS και πέρα από αυτήν,

Ένα νέο νόμισμα BRICS αναμένεται να:

  • Ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση εντός των χωρών BRICS
  • Μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή
  • Αποδυναμώσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος
  • Ενθαρρύνει άλλες χώρες να σχηματίσουν συμμαχίες για την ανάπτυξη περιφερειακών νομισμάτων
  • Μετριάσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την παγκόσμια αστάθεια λόγω μονομερών μέτρων και τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο

Πώς ένα νόμισμα BRICS θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία

Μια πιθανή στροφή προς ένα νέο νόμισμα BRICS θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία της Βόρειας Αμερικής και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Μερικοί από τους τομείς και τις βιομηχανίες που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν:

  • Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
  • Τραπεζικά και οικονομικά
  • Εμπορεύματα
  • Το διεθνές εμπόριο
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός και ταξίδια
  • Η αγορά συναλλάγματος

Ένα νέο νόμισμα BRICS θα εισαγάγει επίσης νέα ζεύγη συναλλαγών, θα μεταβάλλει τις νομισματικές ισορροπίες και θα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την την αστάθεια της αγοράς, απαιτώντας από τους επενδυτές να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους ανάλογα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...