Οικονομία

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ βρίσκεται και επίσημα σε ισχύ από χθες Τετάρτη, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν στη διάθεση τους νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης επενδύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε και κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση και του προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), κ. Γιώργου Ζαββού, η διαφορά του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ από τις προγενέστερες μορφές του είναι πως σε αυτή τη περίπτωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν στη διάθεση τους χρηματοδότηση δύο ειδών, καθώς πρόκειται για ένα Ταμείο Χαρτοφυλακίου το οποίο με τη σειρά του αποτελείται από ένα Ταμείο Δανείων και ένα Ταμείο Εγγυήσεων.

Μάλιστα, οι επιχειρηματίες που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, μπορούν να το πράξουν ηλεκτρονικά με απλές διαδικασίες ενώ για πρώτη φορά έχει προστεθεί και το εργαλείο ESG Tracker για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της ΜμΕ και της επένδυσης.

H αίτηση από την επιχείρηση υποβάλλεται στην HDB η οποία προχωρά σε μία προαξιολόγησή της, «βοηθώντας» την ΜμΕ να διορθώσει όποιες ελλείψεις υπάρχουν έτσι ώστε να καταστεί επιλέξιμη η δαπάνη που απαιτείται, και προωθεί την αίτηση σε μία από τις 12 συνεργαζόμενες τράπεζες.

Βήμα 1: Καταχώρηση Αίτησης στο KYC της HDB

Το πρώτο βήμα απαιτεί από την μικρομεσαία επιχείρηση που θέλει να χρηματοδοτήσει μία επένδυση της, να ετοιμάσει την αίτηση και να την υποβάλλει στο σύστημα Know Your Customer (KYC) της HDB, το οποίο συνιστά και ένα εργαλείο προαξιολόγησης της αίτησης προτού αποσταλεί στην τράπεζα.

Αυτό πραγματοποιείται μέσα από αυτοματοποιημένους ελέγχους μέσω διαλειτουργικότητας με ΑΑΔΕ/ΕΦΚΑ/ΤΕΙΡΕΣΙΑ απαιτώντας ελάχιστα στοιχεία από την επιχείρηση και κατόπιν τούτου υποβάλλεται το αίτημα προς τις Τράπεζες ενδιαφέροντός της ΜμΕ για την αρχική πρόθεση δανειοδότησης.

Βήμα 2: Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου ESG Tracker by HDB

Σε αυτή τη φάση, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για την αυτοαξιολόγηση της επιχείρησής του σε 3 βασικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Εφόσον η επιχείρηση έχει ήδη συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο πριν την αίτηση στο KYC δεν απαιτείται η επανυποβολή του.

Βήμα 3: Υποβολή αίτησης στο νέο ΟΠΣΚΕ του ΥΠΟΙΚ (Opske.gr)

Στο επόμενο βήμα της διαδικασίες, μετά από επίσκεψη στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να καταχωρηθούν τα στοιχεία της επιχείρησης (ΚΑΔ, Μέγεθος, Πραγματικοί Δικαιούχοι, De minimis ενισχύσεις), καθώς και τα βασικά στοιχεία του αιτούμενου δανείου (Ύψος, διάρκεια, σκοπός και Τράπεζα)

Βήμα 4: Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο Τραπεζικό Κατάστημα

Στο τέταρτο και τελευταίο βήμα ο επιχειρηματίας οφείλει να επισκεφτεί το αρμόδιο συνεργαζόμενο Τραπεζικό κατάστημα το οποίο έχει αναλάβει την αίτηση του, έτσι ώστε να υποβάλει τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων από πλευράς ΜμΕ, η συνεργαζόμενη τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην  αξιολόγηση της αίτησης της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Σε περίπτωση έγκρισης, αυτή αποστέλλεται προς την HDB για να «τρέξει» η διαδικασία της χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ