Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν την προηγούμενη χρονιά οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, στοιχεία που αποτελεί προειδοποίηση για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Αερίου (GECF), πέρυσι ανακαλύφθηκαν 5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe). Εξ αυτών, το 40% ήταν φυσικό αέριο και το 60% πετρέλαιο. Συγκριτικά, το 2022 οι ανακαλύψεις έφτασαν τα 10,5 δισ. βαρέλια.
Ως αποτέλεσμα της αποτυχίας στην έρευνα υδρογονανθράκων, ανέβηκε το οριακό κόστος του κάθε νέου βαρελιού. Συγκεκριμένα, στο αέριο ενισχύθηκε από τα 2,6 σε 5,3 δολάρια, ενώ στην περίπτωση του πετρελαίου από 3,5 σε 8,8 δολάρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρυσι δαπανήθηκαν 60 δισ. δολάρια για έρευνες, δηλαδή τα περισσότερα κατά την τελευταία δεκαετία. Κατ’ επέκταση, μιλάμε για μια αποτυχία του κλάδου, ο οποίος επενδύει πιο πολλά χρήματα για να βρει λιγότερα αποθέματα.
Το GECF τονίζει σχετικά ότι ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι πιο υποσχόμενες ζώνες για υδρογονάνθρακες βρίσκονται σε δύσκολες γεωγραφικά περιοχές του πλανήτη, άρα αυξάνεται το κόστος.
Πιο αισιόδοξες είναι οι προσδοκίες για φέτος, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από αρκετά ερευνητικά έργα ανά την υφήλιο που πιθανώς θα αυξήσουν τις ανακαλύψεις.