Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Forbes: Οι πλούσιοι έχουν θωρακίσει τον πλούτο τους από τον πληθωρισμό

Οι πληθωριστικοί κραδασμοί έχουν αντηχήσει σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια — αλλά οι πλούσιοι του κόσμου τις έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό. Παρά τη διαρκή περίοδο υψηλότερων εκροών – με τον ετήσιο πληθωρισμό να παραμένει στο 3,5% στις ΗΠΑ και στο 2,4% στην ευρωζώνη μετά τα υψηλά που έφτασαν πριν από δύο χρόνια- οι δισεκατομμυριούχοι και οι εξαιρετικά πλούσιοι στον κόσμο έχουν πλουτίσει, σύμφωνα με το Forbes.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι έχουν θωρακίσει τον πλούτο τους από τον πληθωρισμό επενδύοντας στην έκρηξη των τεχνολογικών μετοχών, η οποία έχει ξεπεράσει την άνοδο του κόστους ζωής, καθιστώντας επιτυχή τα «στοιχήματα» σε ιδιωτικά κεφάλαια, χρέη και υποδομές που έχουν υψηλές αποδόσεις.

«Τα πλούσια άτομα και οι οικογένειές τους είναι υψηλής ποιότητας επενδυτές, όπως τα hedge funds, που συμμετείχαν στο ράλι του χρηματιστηρίου», σχολίασε ο Hannes Hofmann, παγκόσμιος επικεφαλής του ομίλου οικογενειακών γραφείων στη Citi Private Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μπορεί να επηρεάστηκαν από την άνοδο του κόστους ζωής, αλλά πολλά από τα μεγάλα οικογενειακά γραφεία (family offices) που διαχειρίζονται τον πλούτο των πλουσίων έχουν επενδύσει σοφά σε μετοχές, ομόλογα και ιδιωτικά κεφάλαια». Οι πλούσιοι συνέχισαν να ξοδεύουν παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος για αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται ή χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς σε σύγκριση με τις ευρύτερες τιμές καταναλωτή.

Ο δείκτης εξαιρετικά υψηλού ετήσιου κόστους ζωής του Forbes (CLEWI) – ο οποίος παρακολουθεί τις δαπάνες για είδη όπως εισιτήρια όπερας, αποκλειστικά σχολικά δίδακτρα και πολυτελή αυτοκίνητα – αυξήθηκε περισσότερο από τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ πέρυσι. Ο δείκτης CLEWI ανέβηκε 4,9% το 2023 — πάνω από την άνοδο κατά 3,4% του ΔΤΚ των ΗΠΑ την ίδια περίοδο — μετά από αυξήσεις 7% το 2022 και 10,1% το 2021.

Ωστόσο, αυτό δεν κατάφερε να ανακόψει την αύξηση του συνολικού πλούτου για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο παγκόσμιος δείκτης δισεκατομμυριούχων του Forbes, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, έδειξε ότι ο συνολικός πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είχε αυξηθεί στο ρεκόρ των 14,2 τρισ. δολαρίων το 2024 — αύξηση 14% σε σχέση με τα 12,2 τρισ. δολάρια την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος .

Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ είδαν επίσης τον πλούτο τους να αυξάνεται σημαντικά υψηλότερα από τον πληθωρισμό το 2023, με τη μέση καθαρή περιουσία τους, σύμφωνα με το Forbes 400, να αυξάνεται κατά 13%, στα 11,3 δισ. δολάρια, από έτος σε έτος.

«Τα άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία δεν είναι τόσο εκτεθειμένα στον πληθωρισμό, καθώς τα χαρτοφυλάκια τους είναι συνήθως καλά διαφοροποιημένα», εξηγεί ο Alessandro Caironi, επικεφαλής τραπεζικών, δανειοδοτικών και επενδυτικών λύσεων στην Deutsche Bank Private Bank.

«Διατηρούν επενδύσεις όπως δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια και ακίνητα που τους προστατεύουν».

 

Παρελθόν το πρόβλημα του πληθωρισμού

Η Rebecca Gooch, παγκόσμια επικεφαλής πληροφοριών στη Deloitte Private, εξήγησε ότι «με τον πληθωρισμό να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, δεν είναι πλέον η νούμερο ένα ανησυχία για τους πλούσιους. Τώρα ανησυχούν περισσότερο για τη γεωπολιτική (με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία) και την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα».

Ωστόσο, παρά την απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού από τις κορυφές του 9,1% στις ΗΠΑ και το 10,6% στην ευρωζώνη το 2022, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

«Αντιμετωπίζουμε το τελευταίο ‘μίλι’ στην εξάλειψη του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Matthew Morgan, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Jupiter Asset Management. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα τιθασεύσει η Fed τον πληθωρισμό».

Ο Morgan πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για μια ήπια προσγείωση για την Αμερική και την παγκόσμια οικονομία, αλλά προσθέτει ότι υπάρχουν κίνδυνοι κατάρρευσης σε περίπτωση αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας.

Για τους πλούσιους επενδυτές, παρά την υποχώρηση της απειλής του πληθωρισμού, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης, τονίζει ο John Roe, επικεφαλής κεφαλαίων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Legal & General Investment Management. «Ο πληθωρισμός μπορεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι αγορές μετοχών τα πάνε καλύτερα από ό,τι είναι. Εάν ο πληθωρισμός αυξάνεται στο 3% ή 4%, τότε οι μετοχές πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από αυτό, διαφορετικά η πραγματική ανατίμηση του κεφαλαίου είναι σταθερή».

«Η διαφοροποίηση είναι απολύτως σημαντική», συμφωνεί ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management. “Πρέπει να διαφοροποιηθείτε γεωγραφικά και σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων”, συστήνει.

Ωστόσο, οι διαχειριστές επενδύσεων και οι υπεύθυνοι στρατηγικής παραμένουν βέβαιοι ότι οι πλούσιοι μπορούν να συνεχίσουν να επεκτείνουν τον πλούτο τους καθώς αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία σε ιδιωτικές αγορές που προσφέρουν ισχυρές αποδόσεις παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Αναμένουν επίσης ότι οι δημόσιες αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθώς έφτασαν σε νέα υψηλά και αυξάνουν την αξία των χαρτοφυλακίων. «Το μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον έχει δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες», εκτιμά ο Charles Jewkes, επικεφαλής του παγκόσμιου πλούτου της Aviva Investors.

«Οι ιδιωτικές αγορές μπορούν να είναι ελκυστικές σε υψηλότερα επιτόκια και πληθωριστικό περιβάλλον». Η Grace Peters, παγκόσμια επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην JPMorgan Private Bank, προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι το ράλι στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ είναι βιώσιμο, με βάση τη βελτίωση της θεμελιώδης οικονομικής εικόνας παγκοσμίως. Με την πάροδο του χρόνου, πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές μετοχές θα πρέπει να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για να έχουν υγιείς αποδόσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ