Στην ηρεμία και την αυτοσυγκράτηση όλων για να αποφευχθούν τα χειρότερα, επενδύουν η διεθνής κοινότητα και οι αγορές, την επόμενη μέρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν την Δευτέρα, αντί να ανέβουν. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως παραμένει σε επιφυλακή καθώς η κατάσταση απαιτεί «χειρουργικές» παρεμβάσεις και, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη του, «σε κάθε χειρουργική επέμβαση οι πρώτες 48 ως 72 ώρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες».
Αν και πρόωρο ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα, οι αγορές επέλεξαν να τηρήσουν ψύχραιμη στάση αναμονής απέναντι στα γεγονότα. Παρά τους φόβους που είχαν καλλιεργηθεί, η τιμή του ευρωπαϊκού πετρελαίου brent την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ έπεσε κάτω και από τα 90 δολάρια το βαρέλι που είχε σκαρφαλώσει την Παρασκευή, εν αναμονή κτυπήματος από το Ιράν.
Αντίστοιχα και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε κάτω από τα 31 ευρώ (ή και κάτω από τα 30 ευρώ μέσα στην ημέρα) ανά θερμική μεγαβατώρα.
Η διόρθωση αυτή, αν και οριακή, έδειξε ότι η διεθνής κοινότητα «χώνεψε» τις ανησυχίες που, πάντως, παραμένουν μέχρι να φανεί αν το Ισραήλ προχωρήσει τελικά σε κάποιας μορφής ασύμμετρη ανταπάντηση, ή όχι.
Ειδικά για την Ελλάδα, όλα αυτά συμβαίνουν 15-20 ημέρες πριν κορυφωθεί η κίνηση της αγοράς του Πάσχα. Το στοίχημα που τίθεται είναι να μην αυξηθούν οι τιμές περισσότερο αδικαιολόγητα από εδώ και στο εξής. Επιχειρήσεις και καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με κίνδυνο ανατίμησης καυσίμων και μεταφορικού κόστους, καθώς και επάρκειας εισαγόμενων ειδών και πρώτων υλών από Κίνα και Ασία.
Ωστόσο προς το παρόν οι εγχώριες τιμές δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με την Παρασκευή εξαιτίας της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έστειλε μήνυμα πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις γενικότερες εξελίξεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και να διασφαλίσουμε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές για τα προϊόντα για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν συνολικά τον πληθωρισμό σε διεθνές επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε εξ αφορμής των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονιάς μας».