Οικονομία

Το 'σαφάρι" ελέγχων για το 2024 ξεκινά από τα ακίνητα – Στο μικροσκόπιο υποθέσεις υψηλής παραβατικότητας

Σε εγρήγορση θέτει τον ελεγκτικό μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος με νεότερη εγκύκλιό του, επανέρχεται στο πλάνο των φετινών φορολογικών ελέγχων δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, αλλά και υποθέσεις που συνδυάζουν μεγάλη παραβατικότητα και υψηλές πιθανότητες είσπραξης φόρων και προστίμων, θα αποτελέσουν προτεραιότητα στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου για 72.885 ελέγχους εντός του 2024.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ειδικοί αλγόριθμοι, αυτοματοποιημένα μοντέλα τελικής μοριοδότησης και στοιχεία από «εσωτερικές και εξωτερικές πηγές» που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, θα αξιοποιηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το «σαφάρι» ξεκινάει από τα ακίνητα. Από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ ζητείται να ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προσωρινή αξία που έβγαλε η Εφορία. 

Επιπρόσθετα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για: τη διενέργεια 2.500 ελέγχων σε μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, για 27.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους βάζοντας στο «μικροσκόπιο» κυρίως υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας (το 70% των συνολικών ελέγχων) και επιπλέον 25.400 μερικούς επιτόπιους ελέγχους για έκδοση αποδείξεων και την ορθή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Υποθέσεις φορολογουμένων που αξιοποίησαν το αφορολόγητο των 800.000 για δωρεές και γονικές παροχές, θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» με τις παραβάσεις να επισύρουν πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά με ελάχιστο ποσό τα 10.000 ευρώ και μέγιστο τα 500.000 ευρώ ανά παράβαση.

Ακόμα θα ελεγχθούν:

  • Υποθέσεις για τις οποίες έχουν σχηματιστεί Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών  Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
  • Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
  • Φορολογούμενοι που ζητούν να λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρων, με βάση το προφίλ.
  • Φορολογούμενοι που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και εταιρείες που έλαβαν επιστροφές φόρου εισοδήματος, χωρίς να κληθούν για έλεγχο.
  • Υποθέσεις που προέκυψαν από διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων και διαπιστώθηκε μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, μη τήρηση βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Επιπλέον θα «τρέξουν» 885 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Και συγκεκριμένα:

  • 470 υποθέσεις που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων κ.λπ.
  • 105 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
  • 155 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
  • 155 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ