Οικονομία

Μαύρα μαντάτα από το Eurogroup! Έρχεται αυστηρότερη λιτότητα από το 2025... Ξεχάστε τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Την Ελλάδα αφορούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους, καθώς αποτελεί τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το χθεσινό Eurogroup δεν είχε άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς δεν συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο της χώρας μας. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άρχισαν να σκιαγραφούν το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» από το 2025, καθώς η φετινή χρονιά -η πρώτη μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας- αποτελεί έτος προσαρμογής.

Από το 2025, δηλαδή, η Ευρώπη σχεδιάζει ένα πακέτο λιτότητας προκειμένου να μειωθούν τα τεράστια ελλείμματα και τα χρέη των κρατών-μελών. Η χώρα μας είναι δεσμευμένη να φέρνει πρωτογενή πλεονάσματα που κινούνται στην περιοχή άνω του 2%, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο αφορά χώρες (π.χ. Ιταλία, Γαλλία) που έχουν υψηλά ελλείμματα, άνω του 3%.

Την Ελλάδα, όμως, αφορούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους, καθώς αποτελεί τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη και, μάλιστα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πριν από την Ιαπωνία. Σημειώνεται πως εδώ και καιρό έχουν χτυπήσει καμπανάκια για το ελληνικό χρέος, καθώς μετά το 2032 οι τόκοι που τελούν σε αναβολή θα συνυπολογιστούν στο χρέος και μέχρι τότε θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο επανάληψης μιας νέας κρίσης χρέους. «Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι απαιτήσεις του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα μεταφραστούν σε μια συνολική ελαφρώς περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025» τονίζει το Eurogroup και προσθέτει: «Αυτό θα ήταν σκόπιμο, υπό το φως των τρεχουσών μακροοικονομικών προοπτικών, της ανάγκης να συνεχιστεί η ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης αποπληθωριστικής διαδικασίας, ενώ οι πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες εν όψει της επικρατούσας αβεβαιότητας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, πάντως, θα διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα τις κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση. Εν συνεχεία, στο πλαίσιο του ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. 

 

Προσαρμοσμένη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά όχι μόνο, θα είναι η δημοσιονομική πολιτική για τον επόμενο χρόνο, όπως συζητήθηκε χθες για πρώτη φορά στο Eurogroup.

Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι θύμισε ότι με τους νέους κανόνες, η διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι εξειδικευμένη για κάθε χώρα, όπως προβλέπει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Τόνισε όμως ότι οι υπερχρεωμένες χώρες, θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειώσουν το χρέος τους και να δημιουργήσουν δημοσιονομικά αποθέματα. Εντύπωση προκάλεσε πάντως η δήλωσή του ότι εκτός από το νέο πλαίσιο, οι επιδόσεις των κρατών θα κριθούν από τις νέες προβλέψεις της επιτροπής για την γήρανση του πληθυσμού, και άρα, τις δαπάνες του ασφαλιστικού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM κ. Πιέρ Γκραμένια τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αντιπληθωριστική. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει θα αποσυρθούν όσα μέσα στήριξης ισχύουν ακόμη και ειδικά οι επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Η αντιπληθωριστική πολιτική που θα συνεχιστεί τόσο το 2024 όσο και το 2025, έχει ως βασική κρίσιμη παράμετρο την εξέλιξη των μισθών. Μάλιστα, η ΕΚΤ δια στόματος της προέδρου της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει όταν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη “βιωσιμότητα” του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα, η οποία παρά τις προσπάθειες έχει ακόμη με διαφορά το υψηλότερο χρέος ης ΕΕ μαζί με την Ιταλία, θα είναι στην ομάδα των χωρών οι οποίες θα πρέπει να προσπαθήσουν για τη μείωση του χρέους τους.

Στο 4ετές πρόγραμμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί μετά την Επιτροπή μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο σε μισθούς και συντάξεις για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να είναι “συνετές” και σύμφωνο με την αντιπληθωριστική πολιτική και το ρυθμό αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διαφορετικά θα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της πλάνο. Το σχέδιο που θα πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλες μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι συμβατό με την ελαφρά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που συζητήθηκε πρώτη φορά χθες, όπως αναφέρει το Capital.gr.

Πιο θετική για την Ελλάδα είναι η απόφαση του Eurogroup για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και μάλιστα πέρα από το χρήματα που έχουν εξασφαλίσει το κάθε ένα κράτος – μέλος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε το εύρημα της έρευνας του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ότι για να κλείσει το κενό που εντοπίζεται με την Κίνα και τις ΗΠΑ θα πρέπει τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ύψους 500 εκ ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ