Οικονομία

«Φρένο» στο ράλι του Χρηματιστηρίου - Στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές

Σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις προχωρούν σήμερα (21/2) οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θέτοντας περισσότερο στο στόχαστρο τις τραπεζικές μετοχές.

Η εγχώρια αγορά ακολουθεί το κλίμα επιφυλακτικότητας και κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, σε ιστορικό υψηλό τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street, σε ρεκόρ 34ετίας τον Nikkei στην Ιαπωνία και πάνω από τις 17.000 μονάδες τον DAX στη Γερμανία.

Έχουν απειληθεί ήδη από τα πρώτα λεπτά, της συνεδρίασης της Τετάρτης, τα κεκτημένα των 1.420 μονάδων, με τις εναλλαγές στους πρωταγωνιστές και τα αποτελέσματα των εισηγμένων να αποτελούν τα τρέχοντα στηρίγματα για το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση περίπου 6 μονάδων ή 0,41% και διαπραγματεύεται στις 1.418,44 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 1.418,20 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.423,17 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο τριήμερο ο ΓΔ υπερέβη με σχετική άνεση τα σημεία αντίστασης των 1.410 και 1.420 μονάδων, κλείνοντας σε νέο ρεκόρ 153 μηνών.

Την Τρίτη ο δείκτης έκλεισε στις 1.424,35 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από το επόμενο σημείο αναφοράς, που είναι οι 1.429,12 μονάδες (κλείσιμο 2ας Μαΐου 2011). Σε περίπτωση νέας υπέρβασης, αμέσως επόμενο υψηλότερο επίπεδο αποτελούν οι 1.434,65 μονάδες (29 Απριλίου 2011).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση που θα διαγράψει η μετοχή της ΔΕΗ μέσα στην ημέρα, καθώς πριν από τη συνεδρίαση διέψευσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εξαγορά της Nova, απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία.

Οι τράπεζες ηγούνται των απωλειών

Απότομη πτώση με το «καλημέρα» της συνεδρίασης σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη να διολισθαίνει 1,1% στις 1.228,11 μονάδες. Η Εθνική υποχωρεί κατά -1,94% στα 7,09 ευρώ, η Alpha Bank κατά -1,45% στο 1,7025 ευρώ, η Eurobank κατά -1,12% στο 1,8955 ευρώ και η Πειραιώς κατά -0,85% στα 3,946 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) καταγράφει απώλειες 0,40% στις 3.450,47 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ανακάμπτει ελαφρώς κατά 0,06% στις 2.428,24 μονάδες σε σχέση με χθες. Στον Large Cap, πτώση άνω του 1% σημειώνουν η ElvalHalcor και η Σαράντης, ενώ κοντά στο -0,9% διαπραγματεύεται η ΔΕΗ. Στο υπόλοιπο ταμπλό, υποχωρούν σημαντικά ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΘ, ενώ κρατά αποστάσεις η Profile με νέα άνοδο τουλάχιστον 2%.

Η αξία των συναλλαγών έχει «αγγίξει» ήδη τα 33,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,85 δισ. ευρώ. Πτωτικά κινούνται 39 μετοχές, ανοδικά 33 και αμετάβλητες παραμένουν 15 μετοχές.

Διψήφια άνοδος (ξανά) στο Χρηματιστήριο

Μόλις επτά εβδομάδες χρειάστηκαν προκειμένου να έχουμε διψήφια απόδοση στο Χ.Α., το οποίο ενισχύεται πάνω από 10% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Το συγκεκριμένο ποσοστό έρχεται, μάλιστα, αμέσως μετά το ράλι σχεδόν 40% που έκανε το 2023. Υπερβαίνει το 4% η άνοδος εντός του Φεβρουαρίου, με 7 συνεδριάσεις (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής) να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας. Μόλις 5 φορές είδαμε αρνητικό πρόσημο και ημερήσιες απώλειες μικρότερες του 1% σε όλες τις περιπτώσεις.

Το οριακά θετικό πρόσημο ήταν αρκετό για τον FTSE 25, ώστε να παραμείνει σε υψηλό 9 και πλέον ετών. Διορθωτικές τάσεις μετά το ρεκόρ 14ετίας παρουσίασε ο Mid Cap, ενώ οι τράπεζες πλησίασαν περαιτέρω το υψηλό 8 ετών των 1.245 μονάδων. Η μετοχή της Titan έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο όμιλος μετέφερε την έδρα του και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Αθήνα, Παρίσι και Βρυξέλλες, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέκτησε έπειτα από έναν μήνα τα 16 ευρώ, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση στα blue chips και τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα ακόμη «βήμα» προς το υψηλό τριετίας των 4 ευρώ έκανε η Τράπεζα Πειραιώς. Πάνω από τα 14,1 ευρώ έκλεισε ο ΟΤΕ, σε επίπεδα Αυγούστου 2023, στην πέμπτη διαδοχική του άνοδο. Επταήμερο ράλι για την Coca Cola, η οποία βρέθηκε μία «ανάσα» από τα 29 ευρώ. Αγνοεί το «κόκκινο» εδώ και επτά συνεδριάσεις η Intrakat, η οποία «ανέβηκε» χθες στα 5,25 ευρώ, το υψηλότερο σημείο για τον τίτλο από τον Οκτώβριο 2009. Νέο «άλμα» υπό τη συνοδεία ρεκόρ κατέγραψε η Entersoft, ενώ παράλληλα υπεραποδίδουν κι άλλοι «παίκτες» της πληροφορικής όπως η Epsilon Net και η Profile.

Intralot, ΟΤΕ και στο… βάθος Πειραιώς

Σήμερα (21/2) ξεκινά η δημόσια προσφορά των ομολογιών της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή (23/2). Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας, με το εύρος απόδοσης να έχει οριστεί μεταξύ 6% και 6,4%.

Την Πέμπτη (22/2) έχουμε τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, όπου η διοίκηση του ομίλου αναμένεται να προβεί σε ενημέρωση για την αύξηση του προς διανομή μερίσματος. Στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης η μείωση στους ρυθμούς αγοράς ιδίων μετοχών προκειμένου να βελτιωθεί η ελεύθερη διασπορά (free float) του τίτλου.

Την επόμενη εβδομάδα οι «προβολείς» θα πέσουν στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ενόψει της διάθεσης των μετοχών. Πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο να διατεθεί ποσοστό 20% συν 2% σε περίπτωση που η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη (όπως συνέβη με την Εθνική Τράπεζα), από το συνολικά 27% που κατέχει το ΤΧΣ. Το τελικό ποσοστό θα ανακοινωθεί επίσημα μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η εκκίνηση του placement αναμένεται στις 4 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ