Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης, με εμφανή σε στοιχεία όπως ο αυξημένος αριθμός νέων θέσεων εργασίας και η χαλάρωση του πληθωρισμού.Είναι όμως έτσι;
Ωστόσο, ο διάσημος χρηματοοικονομικός εκπαιδευτής και συγγραφέας Robert Kiyosaki , γνωστός για τα προσωπικά οικονομικά του βιβλία «Rich Dad Poor Dad», είναι εντελώς αρνητικός ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης παρά τους δείκτες όπως το εύρωστο χρηματιστήριο .Αντίθετα είναι σίγουρος ότι έρχεται σε λίγο το μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία που έχει γίνει ποτέ, όπως αναφέρει το finbold.com
Σε μια ανάρτηση που έκανε στο X (πρώην Twitter) στις 3 Φεβρουαρίου, ο Kiyosaki υποστήριξε ότι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας παραμένει αμφίβολη. Τόνισε ότι μόνο τα «κορόιδα» πιστεύουν στην ύπαρξη ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι επίκειται μεγάλο κραχ.
Ταυτόχρονα, ο Kiyosaki υποβάθμισε τη δύναμη των «Magnificent 7», σημειώνοντας ότι η πρόσφατη ανάπτυξή τους διατηρήθηκε μέσω αυτού που αποκαλεί χρηματοδότηση «από αμερικανικά κρατικά δολάρια».
"Έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία. Τα καλά νέα είναι ότι η καλύτερη στιγμή να γίνεις πλούσιος είναι κατά τη διάρκεια του κραχ.Το χρηματιστήριο ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά. Τα κορόιδα στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Μην ξεγελιέστε. Το Magnificent 7 που χρηματοδοτείται από αμερικανικά κρατικά δολάρια διατηρεί το χρηματιστήριο ανοδικά. Πρόσεχε σε παρακαλώ. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων πρόκειται να καταρρεύσουν."
Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ισχυρά οικονομικά στοιχεία
Συγκεκριμένα, η στάση του χρηματοοικονομικού καθηγητή έρχεται σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο κέρδος για την έναρξη του 2024 και υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ σε ένα εκλογικό έτος.
Επιπλέον, η ετήσια έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ανέφερε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1% κατά τη διάρκεια του έτους. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.
Ο Kiyosaki, γνωστός για τις αντιθετικές του απόψεις και τις αντισυμβατικές επενδυτικές στρατηγικές του, υπήρξε ένθερμος επικριτής των συμβατικών οικονομικών συμβουλών. Ο Kiyosaki υποστηρίζει ότι το κραχ είναι θέμα χρόνου και πως το χρηματιστήριο είναι μία φούσκα που ξαφνικά θα σκάσει και θα συμπαρασύρει τα πάντα.Υποστηρίζει ότι ο κόσμος θα πεινάσει γιατί δεν θα έχει χρήματα για να ζήσει.
Έχει συμβουλεύσει τον κόσμο να κάνει επενδύσεις χρυσού και του ασημιού γιατί μετρητά δεν θα υπάρχουν.
Η προειδοποιητική στάση του οικονομολόγου εκτείνεται πέρα από το χρηματιστήριο, καθώς προβλέπει κραχ τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τον Kiyosaki, το Bitcoin χρησιμεύει ως αντιστάθμιση έναντι της διάβρωσης του πλούτου που διαπράττεται από τη Federal Reserve, την Υπουργό Οικονομικών και τους τραπεζίτες της Wall Street.
Είναι απλά υπερβολικός ή πρέπει οι επενδυτές να προετοιμαστούν για τα χειρότερα; Εκτιμούμε ότι έχει δίκιο σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα, είναι όπως πάντα, η σωστή επιλογή του χρόνου. Αν κάποιος βιαστεί πολύ να πουλήσει τις θέσεις του και να τις κάνει μετρητά, μπορεί πάλι να χάσει πολλά λεφτά, όσα θα έχανε κι αν τις διατηρούσε στο κραχ.
Πολύς κόσμος που βιάστηκε να πουλήσει στο κραχ του 2008 έπαθε ζημιά. Βγήκε από την αγορά εγκαίρως και γεμάτος αυτοπεποίθηση έμεινε εκτός και, όταν το 2009 τέλειωσε η πτώση, εξακολούθησε να παραμένει εκτός αγοράς, πιστεύοντας ότι η bear market δεν είχε τελειώσει.
Αποτέλεσμα; Έμειναν με τα μετρητά τους.
Το μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία θα οφείλεται στην πιο ισχυρή οικονομική δύναμη στις χρηματοπιστωτικές αγορές – τις μεσαίες αναστροφές.
Τα τελευταία 500 χρόνια υπήρξαν πολλές κερδοσκοπικές φούσκες και για όλα
Τα τελευταία 500 χρόνια, υπήρξαν πάμπολλες κερδοσκοπικές φούσκες που αφορούσαν τα πάντα, από τη Φούσκα με τις Τουλίπες, έως τους Σιδηρόδρομους, τα Ακίνητα, την Τεχνολογία, τις Αναδυόμενες Αγορές (5 φορές) έως τα Αυτοκίνητα, τα Εμπορεύματα και το Bitcoin. Ο Jeremy Grantham δημοσίευσε το ακόλουθο διάγραμμα με τις φούσκες 40 ετών στις αγορές.
Τι μπορεί να προκαλέσει το κραχ
Τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αλλαγή στην ψυχολογία; Κανείς δεν ξέρει. Ιστορικά μιλώντας, τα κραχ στα χρηματιστήρια οφείλονταν πάντα σε μερικές συγκεκριμένες αιτίες.
1. Ένα απροσδόκητο, εξωγενές γεγονός που αλλάζει τις οικονομικές προοπτικές (γεωπολιτική κρίση, πόλεμος, πανδημία).
2. Ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
3. Ξαφνική αύξηση του πληθωρισμού.
4. Πιστωτικά γεγονότα που επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα (Πτωχεύσεις, κατασχέσεις ακινήτων, χρεοκοπίες).
5. Νομισματικά γεγονότα (μια συναλλαγματική κρίση)
Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το γεγονός που φέρνει το κραχ είναι πάντα απροσδόκητο – και προκαλεί την ταχεία αλλαγή του συναισθήματος από την «απληστία» στο «φόβο».
Ως επενδυτές, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τον «κίνδυνο» υποθέτοντας ότι κάποια ανώτερη δύναμη, όπως η Fed, τον έχει εξαλείψει.
«Κάθε εποχή κερδοσκοπίας φέρνει στο προσκήνιο τις δικές της θεωρίες που έχουν σχεδιαστεί για να δικαιολογούν τους δικούς της κερδοσκοπικούς μύθους και φαινόμενα. Ο όρος «νέα εποχή» ήταν το σύνθημα για την περίοδο 1927-1929. Ήμασταν σε μια νέα εποχή στην οποία οι παλιοί οικονομικοί νόμοι είχαν ανασταλεί». Έχει γράψει ο καθηγητής Οικονομικών Δρ. Benjamin Anderson. Άρα, γνωρίζουμε δύο πράγματα με βεβαιότητα:
Πρώτον ο Robert Kiyosaki έχει δίκιο ότι έρχεται μεγάλο κραχ. Αλλά δεν έχουμε ιδέα για το πότε θα έρθει.