Καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή κι άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, η Ελλάδα μετρά… πρωταθλήματα ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα, όπως το τυρί, τα φρούτα και το ελαιόλαδο.
Εξετάζοντας αναλυτικότερα τη λίστα με τις 25 βασικές κατηγορίες τροφίμων της Eurostat η χώρα μας κάνει… πρωταθλητισμό ανατιμήσεων σε 18 προϊόντα, με μόλις 7 κατηγορίες να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα αύξησης στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα:
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου.
Ελαιόλαδο
Ελλάδα 58,5%
Ισπανία 54,6%
Ιταλία 49,2%
Ευρωπαϊκή Ένωση 47,4%
Λαχανικά
Ελλάδα 13,7%
Γαλλία 11,6%
Ευρωπαϊκή Ένωση 9,9%
Γερμανία 6,8%
Φρούτα
Ελλάδα 14,9%
Ιταλία 12,9%
Γερμανία 12%
Ευρωπαϊκή Ένωση 9,1%
Τυριά και τυροκομικά
Ελλάδα 9,4%
Ευρωπαϊκή Ένωση 1,1%
Ιταλία 0,6%
Γερμανία -2,5%
Κρέατα
Ελλάδα 6,5%
Ευρωπαϊκή Ένωση 4,4%
Πουλερικά
Ελλάδα 4,3%
Ευρωπαϊκή Ένωση -0.3%
Αυγά
Ελλάδα 5,8%
Ευρωπαϊκή Ένωση 0,4%