Αύξηση 3,0% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αποκλιμάκωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, ωστόσο σύμφωνα με τα επιμέρους δεδομένα η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που κρατούν τον πληθωρισμό «ψηλά».
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές κατά 9,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Ενώ υχηλό είναι και το ποσοστό 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
Αμέσως μετά ακολοθεί η κατηγορία Υγεία, με άνοδο 5,5%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη και η ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια με 4,7%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλπανδοχεία.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2023 παρουσίασε μείωση 0,4%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται πως ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 - Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021.