Οικονομία

Η Ελλάδα πόνταρε στο 15 και κέρδισε - Τι σημαίνουν για την χώρα και την Ευρώπη οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ

Αν κάποιος ήθελε να ποντάρει χθες στην ρουλέτα ο τυχερός αριθμός σίγουρα θα ήταν το 15. Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από 15 χρόνια συνεδρίασε στην Ελλάδα και έβαλε τέλος στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων μετά από 15 μήνες.

Η συνεδρίαση όμως δεν είχε ξεχωριστή σημασία μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά σήμανε την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Εκτός από τους ύμνους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μόνο και μόνο το γεγονός ότι έλαβε χώρα συνεδρίαση εντός της επικράτειας αυτομάτως σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης, χωρίς να υπάρχουν αστερίσκοι και χωρίς τον βραχνά της εποπτείας.

Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει λίγα 24 μετά από την αναβάθμιση που έτυχε η Ελλάδα από την Standards and Poor’s, που έδωσε στην χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και είναι η πρώτη από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που το έπραξαν.

Στα θετικά της ελληνικής οικονομίας την δεδομένη χρονική στιγμή είναι και η συμφωνία για την είσοδο της ιταλικής Unicredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank ως στρατηγικός εταίρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εδώ και ένα χρόνο μαζί με τους συνεργάτες του, δούλευαν αθόρυβα και ακατάπαυστα για αυτό το 2ήμερο και κατά κοινή πεποίθηση τα κατάφεραν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Φιλοξένησαν υψηλούς καλεσμένους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι είχαν να πουν μία καλή κουβέντα.

Σε ότι αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας η Κριστίν Λαγκάρντ ναι μεν σήμανε το τέλος μίας εποχής που τόσο ταλαιπώρησε επιχειρήσεις και δανειολήπτες, αλλά δεν παρέλειψε να πει ότι θα επανεξεταστεί η όλη κατάσταση δίνοντας ραντεβού για τον Δεκέμβριο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι «το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε αμετάβλητα τα επιτόκιά μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις – όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα», ενώ δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, καθώς δεν υπάρχει «ταβάνι».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγνωση και αποκωδικοποίηση» των οικονομικών στοιχείων, ενώ δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και θα συνεχίζει έτσι μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

«Όσο υποχωρεί ο πληθωρισμός, ανακάμπτουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τονώνονται οι εξαγωγές» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η ανεργία τον Αύγουστο έπεσε στο ιστορικό χαμηλό το 6,4%, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται. Υπό αυτό το πρίσμα, επικεφαλής της ΕΚΤ, απεύθυνε νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης για απόσυρση των μέτρων στήριξης λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

Αναφορικά με την Ελλάδα η Κ. Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιό της με διθυραμβικά σχόλια, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε υψηλότερα από τα προ κορονοϊού επίπεδα, ενώ συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα συγκρίνεται εξαιρετικά καλά με άλλες χώρες» και ότι έδειξε φανταστική ικανότητα ανάκαμψης, επιτυγχάνοντας πολύ καλές επιδόσεις. Τόνισε πως το καλό μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον η κατ’ εξαίρεση απόφαση (Waiver) για να τα αγοράζει η ΕΚΤ, ενώ το waiver για την ένταξη των ελληνικών τίτλων σε προγράμματα αγορών της ΕΚΤ έχει καταστεί περιττό καθώς τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται πλέον επιλέξιμα.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας, ανέφερε ότι πράγματι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι υψηλότερη και ότι συνολικά η Ελλάδα αποτέλεσε success story, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επανέλθει η Ελλάδα στη βαθμίδα Α+.

Τέλος η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός την ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ