Οικονομία

Το κραχ στα χρηματιστήρια τον Οκτώβρη του 1987 θα ξαναζήσουμε! Τρομάζει η Έκθεση ''βόμβα'' από τη Societe Generale

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα σημάδια που στέλνουν οι αγορές παγκοσμίως και ιδιαίτερα το αμερικανικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, οι μετοχές μεταδίδουν τρομακτικά μηνύματα και κάθε σημάδι ύφεσης τώρα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγάλο sell off, σύμφωνα με την ιστοσελίδα bankingnews.gr. 

Και παρότι οι αμερικανικές μετοχές δείχνουν σημάδια ανθεκτικότητας και ισχύος… οι αποδόσεις των ομολόγων, που βαίνουν ραγδαίως αυξανόμενες, εν αναμονή εκ μέρους των επενδυτών περαιτέρω περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ίσως επιφυλάσσουν ένα διαφορετικό, ζοφερό μέλλον.

Επισημαίνεται πως τα επιτόκια της Federal Reserve είναι ήδη σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθώς κυμαίνονται στο εύρος του 5,25% - 5,5%, με τους Αμερικανούς policy makers να το σκέφτονται για περαιτέρω αυστηροποίηση ενώ πολλοί παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο ακόμα και για αυξήσεις στο ύψος του 7%.

Ειρήσθω εν παρόδω, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε υψηλό 16 ετών, σκαρφαλώνοντας περίπου στο 4,768%.
Και όμως, οι αμερικανικές μετοχές είναι ανθεκτικές – και αυτό συμβαίνει όλο τον χρόνο. Παρά τις μεγάλες απώλειες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ο S&P 500 εξακολουθεί να είναι 10% υψηλότερος από τα επίπεδα του Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να αποτελέσουν προάγγελο για τον πόνο που θα ακολουθήσει.

Μαύρη Δευτέρα

Το τοπίο θυμίζει την περίοδο πριν από τη Μαύρη Δευτέρα (1987), αναφέρει η Societe Generale, όταν οι μετοχές ήταν ανθεκτικές εν μέσω ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων πριν ο Dow υποχωρήσει 22% σε μία μόλις συνεδρίαση, την πιο απότομη πτώση στην Iστορία.

Εκείνη την ημέρα έντεκα από τις 30 μετοχές του Dow Jones δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο ταμπλό των συναλλαγών την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης ενώ εξανεμίστηκαν πάνω από 1 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αγορά. Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία… ενώ απελπισμένοι επενδυτές αυτοκτόνησαν. Κατόπιν, η υστερία εξαπλώθηκε σε όλα τα χρηματιστήρια.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με τον δείκτη FTSE στο Λονδίνο να υποχωρεί 7,85%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac είχε απώλειες 9,04%. Μάλιστα, την περίοδο μετά τα πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, η υψηλότερη ημερήσια απώλεια, που καταγράφηκε στην παρισινή αγορά, ήταν -7,39%.

Ομοίως, και στη Φρανκφούρτη σημαντική πτώση παρουσίασε ο δείκτης DAX, που εμφάνισε απώλειες 7,07%, ενώ σημαντικές απώλειες υπήρξαν και στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, με τον κύριο δείκτη AEX να υποχωρεί κατά 9,14%.

Στην Αθήνα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο γενικός δείκτης σε ποσοστό 5,85%, κλείνοντας τότε στις 2.640,78 μονάδες.
«Η ανθεκτικότητα της αγοράς μετοχών έναντι των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα του 1987, όταν τελικά η άνοδος των μετοχών καταπνίγηκε», συμπληρώνει η γαλλική τράπεζα.

«Όπως το 1987, κάθε υπαινιγμός ύφεσης θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός για τις μετοχές». Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας και οι προβλέψεις αμφιταλαντεύονται όλο τον χρόνο.
Παρότι οι οικονομολόγοι είχαν αρχίσει να ενστερνίζονται την ιδέα μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία στα μέσα του 2023, η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων έχει θολώσει τις προοπτικές.  «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει τέτοια αβεβαιότητα σχετικά με το πού βρισκόμαστε στον οικονομικό κύκλο.

Η ύφεση εξακολουθεί να παραμονεύει στη γωνία ή βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου οικονομικού κύκλου» προσθέτει η Societe Generale.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ