Η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης δέχθηκε σοβαρό «πλήγμα» τον περασμένο χειμώνα, καθώς η Γαλλία αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει περισσότερους από δώδεκα πυρηνικούς αντιδραστήρες, που καθιστούσαν τη χώρα ζωτικής σημασίας εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Φέτος, εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις βασίζονται στις διαβεβαιώσεις της Electricite de France SA ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που μείωσαν την παραγωγή της ατομικής ενέργειας κατά σχεδόν ένα τέταρτο το 2022.
«Οδεύουμε προς τον χειμώνα με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι τον περασμένο χειμώνα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Λικ Ρεμόντ την περασμένη εβδομάδα.
Εάν έχει δίκιο, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να υποστούν τις απειλές διακοπής ρεύματος ή τις απαιτήσεις για δραστικές περικοπές ζήτησης που κυριάρχησαν πέρυσι. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς οι περισσότερες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή εξακολουθούν να είναι κλειστές.
Η ανάκαμψη της παραγωγής της EDF «είναι μια τεράστια ανακούφιση για το γαλλικό σύστημα και το ηλεκτρικό δίκτυο της Δυτικής Ευρώπης», δήλωσε ο Μαρκ-Αντουάν Εΐλ Ματσεγκά, επικεφαλής του Κέντρου Ενέργειας και Κλίματος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Σχέσεων Διεθνών Σχέσεων στο Bloomberg. «Αυτό είναι πολύ ευνοϊκό από οικονομική άποψη» και θα πρέπει να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, τις κρατικές δαπάνες για μέτρα ανακούφισης και το εμπορικό έλλειμμα της περιοχής.
Από την Πέμπτη, η EDF διέθετε 39 αντιδραστήρες online, 12 περισσότερους από ό,τι πέρυσι. Δέκα ακόμη έχουν προγραμματιστεί να επανέλθουν στο δίκτυο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, αν και αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από προγραμματισμένες διακοπές συντήρησης αλλού.
Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με πέρυσι όταν η γαλλική κυβέρνηση και ο διαχειριστής του δικτύου προειδοποιούσαν για διακοπές ρεύματος επειδή τόσα πολλά πυρηνικά εργοστάσια έκλεισαν για επισκευές. Η Γαλλία έγινε καθαρός εισαγωγέας ενέργειας το 2022 για πρώτη φορά από το 1980, καθώς η ατομική της παραγωγή σημείωσε βουτιά 23%.
Η ύφεση της EDF δημιούργησε κυματισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία συνήθως βασίζεται στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία. Ο αντίκτυπος ήταν ακόμη μεγαλύτερος επειδή η περιοχή είχε πρόσφατα στερηθεί ενέργειας καθώς η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες εξαγωγές φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Γερμανία χρειάστηκε ακόμη και να αναβάλει το οριστικό κλείσιμο των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της για μερικούς μήνες.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έσπασαν ρεκόρ πέρυσι, αλλά η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει τη φοβερή χειμερινή κρίση χάρη σε μεγάλο βαθμό στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό και άλλα μέτρα που περιόρισαν τη ζήτηση. Το κόστος ενέργειας έκτοτε μειώθηκε καθώς ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος υποχώρησε, αλλά οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας «παραμένουν λίγο υψηλές», καθώς μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν «αμφιβολίες» σχετικά με την προμήθεια αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε τελευταία ο Πατρίκ Πουγιάν, Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies SE.
Το premium της γαλλικής έναντι της γερμανικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σταθερά τους τελευταίους μήνες. Το ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω εάν η EDF μπορέσει να αποδείξει στην αγορά ότι έχει κατακτήσει τις τεχνικές δυσκολίες της, καθώς αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι επισκευές προχωρούν με πολύ θετική δυναμική.
Πέρυσι, η εταιρεία πάλευε να βρει αρκετούς συγκολλητές και άλλους τεχνικούς για να ελέγξουν και να αντικαταστήσουν δεκάδες ραγισμένους σωλήνες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συστημάτων ψύξης του αντιδραστήρα.
Μείωση Ζήτησης
Πλέον, η διαδικασία επισκευής έχει τυποποιηθεί και ειδικευμένες ομάδες εργάζονται για αυτό. Η σύνθετη αντικατάσταση των βασικών σωλήνων ασφαλείας στη μονάδα Cattenom-1, στα σύνορα με το Λουξεμβούργο, ολοκληρώθηκε σε μόλις 30 ημέρες. Παρόμοιες εργασίες στη μονάδα Cattenom-3 πέρυσι διήρκεσαν σχεδόν τρεις μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Δεκατρείς από τους 16 αντιδραστήρες που είναι πιο επιρρεπείς στη λεγόμενη διάβρωση λόγω τάσης έχουν πλέον επισκευαστεί ή επισκευαστεί προληπτικά. Η EDF σημειώνει επίσης καλή πρόοδο με τους ελέγχους σε μονάδες όπου επισκευάστηκαν συγκολλήσεις κατά την αρχική τους κατασκευή με περίπου το 80% του χρονοδιαγράμματος εργασίας για το 2023 να έχει ολοκληρωθεί, είπε.
Μια βασική εξέλιξη για περαιτέρω μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας του αντιδραστήρα, είναι το γεγονός ότι η EDF μπορεί τώρα να ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή άδεια για την επιδιόρθωση πολύ μικρών ρωγμών σε σωλήνες που ανιχνεύονται από υπερηχογραφικές σαρώσεις κατά τη διάρκεια περιόδων προγραμματισμένης συντήρησης. Έχουν ήδη λάβει τέτοια έγκριση σε δύο ή τρεις περιπτώσεις.
«Είμαι ήσυχος με το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερη πυρηνική παραγωγή», αν και «χρειαζόμαστε ακόμη νηφαλιότητα», δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ στο Radio J την Παρασκευή. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πυρηνική μας παραγωγή – απέχουμε ακόμα πολύ από το μέγιστο μας – και οι αμοιβές των στελεχών της EDF θα συνδέονται εν μέρει με τους ετήσιους στόχους παραγωγής».
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Γαλλία ανέκτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας της Ευρώπης. Η εταιρεία αναμένει ότι η διαθέσιμη πυρηνική δυναμικότητα θα αυξηθεί από 40 γιγαβάτ τον Νοέμβριο σε 50 γιγαβάτ στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό είναι 5 έως 10 γιγαβάτ περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα.
Μπορεί να υπάρχουν ακόμα κωλύματα στο μέλλον, όπως απρόβλεπτες στάσεις ή περιστασιακή καθυστερημένη επανεκκίνηση. Ωστόσο, ενώ περιστατικά όπως αυτό θα μπορούσαν να συγκινήσουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, το σύστημα θα πρέπει να χαλαρώσει αρκετά αυτόν τον χειμώνα για να τις αποτρέψει.