Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση ροντέο με αιφνιδιαστικό ξέσπασμα των αγοραστών

Συνεδρίαση… ροντέο αποδείχθηκε η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ένα αιφνιδιαστικό ξέσπασμα των αγοραστών επανέφερε την ελληνική αγορά σε ανοδική τροχιά, απομακρύνοντας τον Γενικό Δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.233 μονάδων (χαμηλό 2,5 μηνών).

Κι όλα αυτά, στη σκιά της αποψινής ετυμηγορίας του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδα για πρώτη φορά έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Στο ταμπλό, παρά τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές πιέσεις, η Πειραιώς κατάφερε να ανακάμψει άνω του ορίου των 3 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος «γύρισαν» και οι υπόλοιπες τράπεζες, με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +3,5%. Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν και οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – ΕΥΔΑΠ – ΟΠΑΠ – Cenergy. Από την πλευρά της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέβηκε έως τα 12,7 ευρώ, καθώς ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό προσδίδει αυξημένη αξία στον Όμιλο.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,96% και διαμορφώθηκε στις 1.259,50 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.247,51 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 28 μονάδες (από 1.234,02 έως 1.262,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 91,1 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, η σημερινή άνοδος περιόρισε εν μέρει τη «χασούρα» του πενθημέρου, η οποία τελικά ανήλθε στο -3%.

Ξαφνικό ράλι στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, κόντρα στην αρνητική εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, έκανε ένα ξαφνικό ράλι, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο +2,09% και τις 992 μονάδες, ανακάμπτοντας κοντά στις αντιστάσεις των 1.000 μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τέθηκε στο στόχαστρο των αγοραστών, καθώς εκτινάχθηκε κατά 3,5% και επέστρεψε στα όρια των 6 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, ενισχύθηκε στο +2,3% και το 1,39 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο +3,3% και τα 3,10 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,49 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,38% 1,397 ευρώ
  • Eurobank +0,27% 1,494 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,52% 5,94 ευρώ
  • Πειραιώς +3,33% 3,10 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,03% και 3.053 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε οριακά στο +0,16% και τα 12,5 ευρώ, καθώς οι αναλυτές ανεβάζουν την τιμή – στόχο, στον απόηχο του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Viohalco και Cenergy. Συγχρόνως, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ «πέταξε» στο +4,1% και επέστρεψε στα 2 ευρώ, ενώ στα όρια του 1% διευρύνθηκαν οι Jumbo – Lamda. Στον αντίποδα, η Quest υποχώρησε κατά 1%, καθώς τα αποτελέσματα β’ τριμήνου δεν ενθουσίασαν. Κατά 0,6% μειώθηκε και η Mytilineos.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,13% και 2.060 μονάδες), η μετοχή της Fourlis εκτοξεύθηκε στο +4,5% και τα 4,3 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν πέριξ του 2%. Profile, ΕΧΑΕ, Entersoft, ΕΥΑΘ και ΟΛΠ παρουσίασαν, ταυτόχρονα, άνοδο κατά 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης τερμάτισε στο -1% και τα 4,6 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 39 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 85 δισ. ευρώ.

Απώλειες 3% στην εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να βάλει «φρένο» στις απώλειες των τελευταίων ημερών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των στηρίξεων του Γενικού Δείκτη. Οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, εξάλλου, έφθασαν στο 3%, σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις πενθημέρου των τελευταίων μηνών.

Οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχετίζονται με την προσπάθεια κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία μέχρι πριν λίγες συνεδριάσεις ξεπερνούσαν το +40%. Μετά τη διόρθωση, βέβαια, στο ταμπλό βλέπουμε ξανά εισηγμένες σε αρκετά ελκυστικές τιμές.

Στο μεταξύ, σήμερα το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην ετυμηγορία του DBRS, καθώς ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας -για πρώτη φορά από την κρίση του 2010.

Το αποψινό report συνιστά την 1η από τις συνολικά τρεις ευκαιρίες της χώρας για άμεση επιστροφή στο investment grade, καθώς ακολουθούν οι αξιολογήσεις των Standard & Poor’s και Fitch, οι οποίες επίσης διατηρούν την Ελλάδα σε απόσταση – αναπνοής από τον μεγάλο στόχο.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο μέτωπο της κακοκαιρίας, καθώς οι μεγάλες καταστροφές, σε συνδυασμό με τις φωτιές του καλοκαιριού, είναι πιθανό να έχουν αυξημένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεδομένων των δρομολογούμενων πακέτων βοήθειας στους πληγέντες.

Συγχρόνως, οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, ενώ στο επίκεντρο τίθενται και οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων, ιδίως μετά την αποσφράγιση των προσφορών για το φιλέτο της Αττικής Οδού.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις στο -0,03% και τις 453 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερέβησαν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει λιγότερες από 50 μονάδες, ενόσω οδεύει προς μια αρνητική εβδομάδα.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «κατεβάζει» ρυθμούς, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα κέρδη. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,21% και τα 87,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,36% και τα 90,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,52% και τα 1.952 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ