Μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα για τη Wall Street οδεύει προς την ολοκλήρωση της, με τους δείκτες να κινούνται και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, πτωτικά, καθώς το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έφερε και πάλι ένα κλίμα αβεβαιότητας στους επενδυτές για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.
Έτσι, ο Dow Jones παρουσίασε πτώση κατά 290 μονάδες ή 0,84% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 34.474 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,77% στις 4.370 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq δέχτηκε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις ύψους 1,17% με αποτέλεσμα να πέσει στις 13.316 μονάδες.
Με τα δεδομένα αυτά όλοι οι δείκτες οδεύουν προς αρνητικό πρόσημο για το σύνολο της εβδομάδας. Ειδικά ο Nasdaq έχει χάσει 3,4% μόνο μέσα σε τρεις ημέρες!
Τριγμοί και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, στο 4,3257%. Μέχρι και πρόσφατα η απόδοση του 10ετούς δυσκολευόταν να παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 4%.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάσσονταν στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και 21 χρόνια, εντείνοντας την πραγματική πίεση προς τα αμερικανικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac, ο μέσος όρος του σταθερού επιτοκίου των στεγαστικών δανείων 30 ετών άγγιξε το 7,09%, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2002.
Παράγοντας-κλειδί στάθηκαν βεβαίως τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, που δημοσιεύτηκαν χθες. Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι το συμβούλιο θα αναγνωρίσει και θα σταθεί στη σταθερή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για μια παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων ήδη από την επικείμενη συνεδρίαση, στις 20 Σεπτεμβρίου. Όμως, διαψεύστηκαν από την… γερακίσια οπτική του συμβουλίου.
Τα πρακτικά αποτύπωσαν την ανησυχία των μελών της FOMC για το ρυθμό πτώσης του πληθωρισμού και το σταθερό ανοδικό ρίσκο, καθώς και την επισήμανση τους ότι πιθανότατα θα απαιτηθούν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων. Βεβαίως αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει καταγραφεί στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, όμως κρίθηκε ότι ο δείκτης παραμένει ακόμη πολύ ψηλά.
Επίσης, αν και κάποια μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, η πλειοψηφία διαφώνησε προτάσσοντας την ανάγκη να επανέλθει η σταθερότητα στις τιμές. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έκτοτε τα στοιχεία έδειξαν μικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, από το 3% στο 3,2%, σημαίνει πως το ενδεχόμενο παύσης του ανοδικού κύκλου περιορίζεται. Αν και βέβαια μέχρι το ραντεβού της 20ης Σεπτεμβρίου θα μεσολαβήσουν κι άλλα στοιχεία που ενδεχομένως να επηρεάσουν το μακροοικονομικό τοπίο.
Για την ώρα, πάντως, οι άνεμοι δεν είναι… ούριοι και αυτό αναπόφευκτα αποτυπώνεται στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η δε, ισχυρή πορεία της αγοράς το πρώτο εξάμηνο αφήνει περιθώρια για μια λογική διόρθωση και ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.
Βεβαίως σε επίπεδο μετοχών δεν έλειψαν και οι εταιρείες με καλές επιδόσεις, κόντρα στο αρνητικό ρεύμα. Ενδεικτικά η μετοχή της Cisco Systems κέρδισε περίπου 4% μετά τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, όπως και η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Coherent για τον ίδιο λόγο. Κέρδη και για την Ball Corp, μετά την είδηση της συμφωνίας για την πώληση της μονάδας αεροδιαστημικής στη βρετανική BAE Systems έναντι 5,6 δισ. δολαρίων.
Στους λίγους κερδισμένους και ο ενεργειακός κλάδος, με τις μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών να κερδίζουν έδαφος ακολουθώντας την ανάκαμψη που κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές των commodities.
Στον αντίποδα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα οδήγησαν σε θεαματική «βουτιά» ύψους σχεδόν 40% τη μετοχή της Adyen, αλλά και πτώση ύψους 16% στην εταιρεία ημιαγωγών Wolfspeed.
H μετοχή της εταιρείας κοινής ωφελείας Hawaiian Electric διατήρησε την καθοδική της πορεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάουι με επιπλέον κάμψη 18% που την οδήγησε σε χαμηλό 52 εβδομάδων, ενώ η μετοχή της εταιρείας ηλεκτροκίνησης του Βιετνάμ, VinFast Auto, συνέχισε να «ξεφουσκώνει» μετά το θεαματικό ντεμπούτο της την Τρίτη, με νέες απώλειες ύψους 18%.