Οικονομία

Ρεύμα: Διακόπηκε τον Ιούλιο το πτωτικό σερί στις χονδρεμπορικές τιμές

Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο, ο προηγούμενος μήνας ήταν ο πρώτος εντός του τρέχοντος έτους που έκλεισε αυξημένος σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το insider.gr.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 112,68 ευρώ ανά MWh (Μεγαβατώρα), μία τιμή που «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 23% έναντι του Ιουνίου (91,49 ευρώ ανά MWh). Όλο το προηγούμενο 2023 καταγράφηκαν αρνητικά πρόσημα, τα οποία μάλιστα κινούνταν σε διψήφια ποσοστά, με εξαίρεση τον Απρίλιο.

Το άλμα του Ιουλίου αποδίδεται εν πολλοίς στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν υψηλή ζήτηση για ρεύμα (λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών), αλλά και υποχώρηση της παραγωγής των ΑΠΕ (οι οποίες αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής). Η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτυπώνεται στο άλμα του όγκου συναλλαγών στο χρηματιστήριο ενέργειας, ο οποίος άγγιξε τις 5.773 GWh (Γιγαβατώρες), από 4.054 GWh τον Ιούνιο.

Αβέβαιο το ενεργειακό «τοπίο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως η «επίδοση» του Ιουλίου είναι κατά σχεδόν 1/3 μικρότερη από την τιμή του Ιουλίου 2022, όταν η εγχώρια αγορά είχε κλείσει στα 338,14 ευρώ ανά MWh. Αν και το γεγονός αυτό δείχνει πως βρισκόμαστε πλέον μακριά από το απόγειο της ενεργειακής κρίσης, κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι σταδιακά οδεύουμε στην επιστροφή στην «κανονικότητα» και πως αποκλείεται μία έστω και μικρότερη αναζωπύρωση των τιμών.

Μάλιστα, σε περιόδους αυξημένης ζήτησης σε ενέργεια, και επομένως αυξημένης λειτουργίας των μονάδων αερίου, οι εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού είναι ακόμη πιο ευάλωτες στα σκαμπανεβάσματα του ορυκτού καυσίμου. Έτσι, το άλμα του Ιουλίου δεν αποδίδεται μόνο στην αυξημένη συμμετοχή του αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (που άγγιξε το 37%), αλλά και στο γεγονός ότι ο Ιούλιος «έτρεξε» με αυξημένη την τιμή του καυσίμου στη χώρα μας (32,15 ευρώ ανά MWh).

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως κάθε άλλο έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ανάκαμψης της κρίσης. Αντίθετα, όπως έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς, η πορεία των τιμών στην Ευρώπη θα βρίσκεται για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη «στο έλεος» των καιρικών συνθηκών, αλλά και της ζήτησης για αέριο στην Ασία – η οποία μπορεί επίσης να βάλει «φωτιά» στο κόστος του καυσίμου και, κατά συνέπεια, και της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, δικαιολογεί την κίνηση του ΥΠΕΝ να παρατείνει έως το τέλος του έτους το δίχτυ προστασίας των καταναλωτών.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες πηγές κάλυψης της ζήτησης του Ιουλίου, στη δεύτερη θέση κατατάχθηκαν οι ΑΠΕ, με 27%. Ακολούθησαν οι εισαγωγές (18%), τα υδροηλεκτρικά (7%) και οι λιγνιτικές μονάδες (6%).

Τα ποσοστά των εταιρειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά τα μερίδια των προμηθευτών, τον Ιούλιο καταγράφηκε ελαφρά άνοδο της «θέσης» της ΔΕΗ, με αντίστοιχη μικρή υποχώρηση του ποσοστού των ιδιωτών παρόχων. Έτσι, το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 58,62%, από 54,99% ένα μήνα νωρίτερα.

Στους ιδιώτες παρόχους, την πρώτη τριάδα κατέλαβαν οι καθετοποιημένοι πάροχοι. Έτσι, η ΗΡΩΝ απέσπασε μερίδιο 9,82% (από 11,30% τον Ιούνιο), η Mytilineos 7,89% (από 8,24%) και η Elpedison 5,74% (5,8%).

Ακολούθησαν οι NRG με 5,3% (5,36%), η Αέριο Αττικής με 3,18% (3,32%) η Watt & Volt με 2,97% (4,59%), η ΖeniΘ με 2,68% (2,32%) και η Volerra με 1,84% (2,14%). Οι υπόλοιποι ιδιώτες κινήθηκαν κάτω του 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Watt & Volt, και πλέον και η Volterra, έχουν αποκτηθεί από τη Mytilineos. Έτσι, το αθροιστικό μερίδιο της εταιρείας διαμορφώνεται για τον Ιούλιο στο 12,7%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...