Το φλέγον θέμα της ακρίβειας στα άλευρα και το ψωμί περιέγραψε αναλυτικά μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας Παναγιώτης Σαχινίδης.
Οι αρτοποιοί είναι μία βιοτεχνική δραστηριότητα με ενεργοβόρα καταστήματα, «οι μόνοι που έχουμε φρέσκο προϊόν, φρέσκο ψωμί, σε όλη την Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Σαχινίδης. «Είναι προσωπικές επιχειρήσεις, βάζουμε πλάτη στο επάγγελμα». Στην Αθήνα το δίκτυο των αρτοποιών διαθέτει περίπου 1.500 σημεία, ενώ σε όλη την Ελλάδα η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας έχει περίπου 14.000 σημεία και πάνω από 140.000 απασχολούμενους. Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ταυτόχρονα ότι είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Και όπως τόνισε, «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα από τις ανατιμήσεις και στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες».
Εδώ και ένα χρόνο έχουν κατατεθεί πολύ σοβαρές προτάσεις για τα στάρια, για απεξάρτηση από την Ρωσία και την Ουκρανία. «Τον Φεβρουάριο πήγαμε στον κ. Γεωργαντά, του καταθέσαμε πρόταση μαζί με τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρο Κίντζιο ... να μην έχουμε ανάγκη αυτών των δύσκολων καταστάσεων». Μάλιστα, τόνισε ότι στην ΕΕ πολλές χώρες αλλάζουν πολιτική με σπορά «μαλακών» σταριών. «Εμείς βάζουμε πλάτη, πρέπει να βάλουν πλάτη και οι "μυλωνάδες", να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
«Υπάρχουν πολλά στάρια σε Ρουμανία και Βουλγαρία, μας έχουν πλησιάσει να πάρουμε γιατί δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Αλλά είναι λάθος από την πλευρά των "μυλωνάδων" να ανεβάσουν το αλεύρι από σήμερα, πολύ μεγάλο λάθος», τόνισε ο ίδιος. Οι αρτοποιοί, κατά τον ίδιο, δεν θα προχωρήσουν άμεσα σε ανατιμήσεις, περιμένοντας τις κατάλληλες επιλογές από τους κυλινδρόμυλους που αλέθουν τα σιτηρά. «Θα κρατήσουμε στάση αναμονής. Σεβόμαστε τον καταναλωτή, έχουμε δώσει "εξετάσεις" δέκα χρόνια στην περίοδο της κρίσης ... κάνουμε έκκληση στους κυλινδρόμυλους σε όλη την Ελλάδα να σεβαστούν και αυτοί τον πελάτη, να βάλουν πλάτη όπως εμείς. Δεν μπορεί να είμαστε εμείς ο τελευταίος τροχός στην άμαξα που δέχεται όλη την πίεση ... αν δεν συναιτιστούν θα βάλουν αυτογκόλ στην αγορά».
Η αύξηση που επέβαλαν στα άλευρα οι «μυλωνάδες» είναι της τάξης των 0,07-0,10 ευρώ στο κιλό αλεύρι. «Αντιστοιχεί στα 2 ευρώ ανά σακί, είναι πολύ μεγάλη αύξηση», όπως τόνισε.
Ο κ. Σαχινίδης θύμισε ότι το κύμα της ακρίβειας, στο αλεύρι όπως και σε όλη την αγορά, άρχισε πριν τον πόλεμο. Τον Σεπτέμβριο του 2021 το σακί αλεύρι από τα 12 ευρώ πήγε στα 24 ευρώ, δηλαδή ανατιμήθηκε 100% ήδη πριν τον πόλεμο. Μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση το προηγούμενο διάστημα ως τα 17 ευρώ περίπου, «τώρα πήγε πάλι στα 20 ευρώ. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Υπάρχει πληθώρα σιτηρών, που παρακαλούν οι εισαγωγείς να μας δώσουν αλεύρι».
Η ουσιαστική λύση ωστόσο είναι να ενισχυθεί ο ελληνικός πρωτογενής τομέας και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόταση που έγινε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Έλληνες αγρότες, Έλληνες αρτοποιοί με ελληνικό ψωμί».
Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα «αγνώστου πατρός και μητρός», εταιρείες που επενδύουν σε κατεψυγμένες ζύμες. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα μας πιστοποιεί, ποιος είναι αρτοποιός, τι είναι αρτοποιός, ποιος έχει φρέσκο ψωμί. «Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε για την επανατοποθέτηση στην αγορά. Να καταλάβει ο κόσμος ποιος έχει το φρέσκο ψωμί και ποιος το κατεψυγμένο».
Μάλιστα, τόνισε ότι μόνο οι φούρνοι έχουν δικαίωμα να πωλούν ασυσκεύαστο ψωμί. Οπουδήποτε αλλού, «ασυσκεύαστο ψωμί απαγορεύεται». «Το ψωμί είναι ένα προϊόν που ούτε πλένεται, ούτε βράζεται, ούτε απολυμαίνεται. Δεν είναι ντομάτα, να την πλύνεις ή να την ξεφλουδίσεις. Είναι πολύ σοβαρό, για την υγεία, τον σεβασμό στον καταναλωτή, για την τήρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών», αλλά και για τα διαφυγόντα κέρδη από την δική μας πλευρά», υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης.